Αισιοδοξία από τις οικογενειακές επιχειρήσεις για το μέλλον

Για έκτη χρονιά, το European Family Business (EFB) και η KPMG Enterprise διεξήγαγαν έρευνα, με σκοπό την καταγραφή και ανάλυση των τάσεων στον τομέα των οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Έχοντας, πλέον, αφήσει πίσω τους τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και 2009, οι οικογενειακές επιχειρήσεις παραμένουν αισιόδοξες για τις προοπτικές της επόμενης χρονιάς.

Συγκεκριμένα, το πρόσφατο Βαρόμετρο Οικογενειακών

Επιχειρήσεων στην Ευρώπη (kpmg.com/gr/familybusiness) αποκαλύπτει ότι το 71% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αισθάνονται αισιόδοξες για το επιχειρηματικό μέλλον τους, ποσοστό το οποίο αυξάνεται σε 75% για τις ελληνικές επιχειρήσεις, παρά τις συνέπειες της κρίσης.

Σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, το 57% των οικογενειακών επιχειρήσεων σημειώνει αύξηση του κύκλου εργασιών, ενώ το 75% σχεδιάζει την επανεπένδυση των κερδών στην επιχείρηση. Ποσοστό μεγαλύτερο του 70% Ελλήνων και Ευρωπαίων συμμετεχόντων, ανέφεραν ότι αισθάνονται σίγουροι ή πολύ σίγουροι με τις προοπτικές τής οικογενειακής επιχείρησής τους για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Αν και οι οικογενειακές επιχειρήσεις παραμένουν αισιόδοξες, υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Στο σύνολο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, το 43% των συμμετεχόντων θεωρούν ως σημαντικότερη πρόκληση τον «πόλεμο για ταλέντα» και το 32% αναφέρεται στο αυξανόμενο κόστος εργασίας. Λόγω της οικονομικής κρίσης και της βίαιης προσαρμογής στα νέα δεδομένα, μόνο το 6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αναφέρει ως πρόκληση το αυξανόμενο κόστος εργασίας, ενώ ο «πόλεμος για ταλέντα» κατατάσσεται στην τέταρτη θέση (28%).

Στην Ελλάδα, ως πρωταρχικές προκλήσεις για τις οικογενειακές επιχειρήσεις σημειώνονται η πολιτική αβεβαιότητα (53%), η αύξηση των φόρων (53%) και η περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση (38%). Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα