Αγρια κόντρα στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Τσίπρας: «Το πρόβλημά σας είμαι εγώ» - Μητσοτάκης: «Εθνική ήττα η συμφωνία»

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση λίγο πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Διαξιφισμοί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Αγρια κόντρα στην Βουλή λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών, η

οποία τελικά θα γίνει αύριο το μεσημέρι.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκρισία και εκτίμησε ότι η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Από την μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ρητά ότι η Συμφωνία αποτελεί Εθνική ήττα και επανέλβε για ακόμη μια φορά ότι θα την καταψηφίσει, καθώς δεν πρόκειται να συνεναίσει στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Τσίπρας: «Ιστορικό γεγονός η συμφωνία - Υποκριτική η στάση σας, το πρόβλημά σας είμαι εγώ»

«Σήμερα φτάνουμε στο τέλος μιας δύσκολης, επίπονης και ιστορικής Συμφωνίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός απο το βήμα της Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων. Και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο διαπραγματεύσεων, συζητήσεων και εξαντλητικού διαλόγου, φτάνουμε στο τέλος μιας δύσκολης και επίπονης διαδικασίας. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ξεπουλάει το όνομα, την γλώσσα και την εθνικότητα στους Σκοπιανούς, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «η Συμφωνία προσδιορίζει με σαφήνεια ότι το επίθετο «μακεδονικός» όταν χρησιμοποιείται από τους γείτονες, διαχωρίζεται πλήρως από την ελληνική μακεδονική παράδοση. Ενώ σε ό, τι αφορά ειδικά τη γλώσσα διευκρινίζει ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών”.

Συμπλήρωσε δε ότι η Συμφωνία κάνει ένα βήμα μπροστά σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι χτες και διασφαλίζει πλήρως και χωρίς δυνατότητα αμφισβήτησης την ελληνική γλωσσική και πολιτιστική κληρονομιά μας. Σε έντονο και σε προσωπικό ύφος αναφέρθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας “εγώ θα σας πω και μια ακόμη αλήθεια που δε μπορεί να κρυφτεί. Το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό σας πρόβλημα είμαι εγώ. Αυτή είναι η αλήθεια”.

Μάλιστα χαρακτήρισε εθνικά επωφελή την Συμφωνία λέγοντας πως το πρόβλημα της ΝΔ επι της ουσίας είναι ότι την φέρνουν “αυτοί που εσείς δεν αναγνωρίζετε παρά ως προσωρινούς ένοικους της εξουσίας. Ενώ θεωρείτε τους εαυτούς ως μόνιμους ιδιοκτήτες. Αυτό είναι το θέμα σας. Ό,τι και να φέρναμε την ίδια υποκριτική στάση θα είχατε».

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός καταλόγισε αδράνεια, ατολμία και αναβλητικότητα στο Σκοπιανό που είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση των Σκοπίων ως ΠΓΔΜ για περισσότερες απο 130 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.

«Ο τύπος και το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλούν Μακεδονία» συμπλήρωσε. «Τον όρο Μακεδονία στην ονομασία τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς που έβαλε την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό για τις εμπορικές συμφωνίες το 1991» υπογράμμισε.

Στην συνέχεια τόνισε ότι το 2008 στο Βουκουρέστι η κυβέρνηση Καραμανλή, χωρίς να ασκήσει βέτο, προσπάθησε και κατάφερε να αποσπάσει τη συναίνεση των εταίρων στο ΝΑΤΟ ώστε να μην ενταχθεί η γειτονική χώρα με τη προσωρινή της ονομασία, της ενδιάμεσης συμφωνίας, μέχρις ότου υπάρξει αμοιβαία αποδεχτή λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας.

«Και αυτό ήταν πράγματι μια επιτυχία, στο βαθμό που η ίδια η ενδιάμεση Συμφωνία προέβλεπε ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας με τη προσωρινή ονομασία» συμπλήρωσε.

Παράλληλα όμως τόνισε πως ο χειρισμός αυτής της επιτυχίας αργότερα υπήρξε καταστροφικός. «Όλοι όσοι αναλαμβάνουμε ευθύνη έναντι του λαού και του έθνους αναμετριώμαστε με την ιστορική μας ευθύνη» τόνισε.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας απο το βήμα της Βουλής υποστήριξε πως σήμερα είναι μια μέρα εθνικής υπερηφάνειας.

«Είναι μια μέρα που θα μείνει στην ιστορία ως η αφετηρία μιας νέας εποχής για τα Βαλκάνια που πλέον χαράσσουν μια νέα διαδρομή. Σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική, ειρηνική. Αφήνοντας πίσω τις πληγές των εμφυλίων, των εθνικισμών, του διχασμού και του μίσους» και ότι η ιστορία θα δικαιώσει την Ελλάδα».

Μητσοτάκης: Εθνική ήττα η συμφωνία των Πρεσπών - Δεν θα συναινέσω στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ

«Εθνικό λάθος» και «κοινοβουλευτική ντροπή» χαρακτήρισε την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα που προσβάλει την αλήθεια και την ιστορία της χώρας» συμπλήρωσε. Επεσήμανε επίσης ότι «οι Σκοπιανοί έχουν ήδη παραβιάσει ένα βασικό όρο της Συμφωνίας. Πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και μετά να έρθει η Συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο». «Με άλλα λόγια, οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται «εδώ και τώρα», ενώ οι Σκοπιανές αναμένονται «αλλού και κάποτε” τόνισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί απο μια πρόσκαιρη πλειοψηφία τονίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας υπέγραψε άρον άρον την Συμφωνία με τον κ. Καμμένο που σήμερα φοράει την στολή του Μακεδονομάχου». Υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, εξαγοράζει ακόμη και συνειδήσεις βουλευτών χαρακτηρίζοντας τους ως πολιτικά ''τελειωμένους'' και ηθικά ''απαξιωμένους''.

«Κατώτερη των περιστάσεων, η κυβέρνησή σας κουρελιάζει την πολιτική ζωή με μεθοδεύσεις και παζάρια. Για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνάτε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο είπε ότι τον Ιούλιο που μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ δεν το έκανε ενώ τώρα παραμένει αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος που έχει δύο βουλευτές οι οποίοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ένας εκ των οποίων στηρίζει και τις Πρέσπες.

«Με την υπογραφή του κ. Τσίπρα και του κ. Κοτζιά στις Πρέσπες υπογράφηκε ταυτόχρονα η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ καίγοντας έτσι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας» δήλωσε επισημαίνοντας ότι εφόσον η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα μπορεί ανα πάσα στιγμή να βάλει βέτο στην διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε κι αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μου αρνούμαι να το απεμπολήσω» δήλωσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με δημαγωγίες και ψέματα να κρύψει την αλήθεια πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μια εθνικά επιζήμια Συμφωνία. “ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δέχθηκαν να μονοπωλούν στο εξής τα Σκόπια την Μακεδονική ταυτότητα” συμπλήρωσε επισημαίνοντας πως ποτέ η Ελλάδα δεν είναι αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα.

«Τα πρακτικά των συσκεψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων μαρτυρούν ότι η Ελλάδα ανεκαθεν δεν αναγνώριζε μακεδονική γλώσσα. Αυτό που δεν τόλμησαν να πούνε ούτε οι Σκοπιανοί ηγέτες το λέτε εσείς κ. Τσίπρα. Κι αυτό το ψέμα το βάλατε μέσα στο κείμενο της Συμφωνίας» σημείωσε.

Όπως υποστήριξε η μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα καθίσταται υποχρεωτικές και για την Ελλάδα δεσμεύοντας έτσι και νομικά την χώρα μας να αποκαλεί τους κατοίκους των Σκοπίων ως “Μακεδόνες”.

«Καταφέρατε ακόμη και το erga omnes να το στρέψετε κατά των συμφερόντων μας» συμπλήρωσε.

«Αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. Γι’ αυτό όλα κρίνονται τώρα. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα