Αυτό είναι το πλαίσιο συμφωνίας που κατέθεσαν τα Σκόπια

Όνομα για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes), υλοποίηση της συμφωνίας εντός δύο ετών και άμεση ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ περιλαμβάνει το πλαίσιο της τελευταίας πρότασης των Σκοπίων για το ονοματολογικό.

Αυτή την ώρα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας

και ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντώνται στο Σούνιο παρουσία του κ. Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του omegapress.gr που επικαλείται διπλωματικές πηγές με γνώση των συνομιλιών Ελλάδα και ΠΓΔΜ οδεύουν προς την επίτευξη συμφωνίας που θα έχει μεταβατική περίοδο δύο ετών για την πλήρη εφαρμογή της από την πλευρά των Σκοπίων , κυρίως σε ότι αφορά το erga omnes.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία –πλαίσιο θα προβλέπει έναν οδικό χάρτη ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει καταληκτική συμφωνία που θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Είναι προς το παρόν άγνωστο, αν ο κ. Τσίπρας θα φέρει στη βουλή την συμφωνία ή θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να κατατεθεί στο κοινοβούλιο στο τέλος της διαδικασίας, δηλαδή μετά από δύο χρόνια, αν καταλήξουν σε αυτό το πλαίσιο.

Ως προς την ονομασία εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι η Nova Macedonia και θέματα σχετικά με την ταυτότητα της ΠΓΔΜ. Στην συμφωνία θα προβλέπεται ότι η ονομασία που θα συμφωνηθεί θα ισχύει άμεσα για διεθνή χρήση και μετά την πάροδο δύο ετών θα ισχύσει και στο εσωτερικό της χώρας , αφού τροποποιηθεί το σύνταγμά της.

Η Αθήνα όμως, θέλει διασφαλίσεις ότι στους 24 μήνες που θα ακολουθήσουν δεν θα ανατραπεί η συμφωνία και δεν θα γίνει μόνιμη η διεθνής ονομασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα