Αυτές είναι οι βασικές μεταβολές που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα», στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης.

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, με διαχρονική συμβολή στη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, στην ανάπτυξη της δημοκρατίας μας, στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη

του τόπου και ασφαλώς, στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Όλα αυτά είναι μια αλήθεια και μια κατακτημένη γνώση και εμπειρία, όλες τις δεκαετίες που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει, στα χρόνια της μεταπολίτευσης»

«Με το νόμο που έχει ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το μοντέλο αξιότιμοι, κύριοι και κυρίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που φέρατε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εμείς εκτιμάμε, ότι δημιουργούνται καταστάσεις που αποδιοργανώνουν και διαλύουν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Αυτό, δεν είναι δυσεξήγητο, είναι προφανές, θα έλεγα και πρωτοφανές, να μπορεί ο επικεφαλής της αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης, να εκλέγεται και να έχει την πλειοψηφία των πολιτών που πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία, αλλά να μην έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει την πολιτική και την πρόταση για την οποία πήρε εντολή από την τοπική κοινωνία με την ψήφο της. Αυτό είναι παράλογο, είναι τελείως ανορθολογικό και για όσους γνωρίζουν και την κατάσταση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε παράλυση. Δεν μου κάνει βέβαια εντύπωση, γιατί έχει συμβεί αυτό.

Η πραγματικότητα είναι ότι η στάση σας στο θέμα της Αυτοδιοίκησης, συνδέεται με τη στρατηγική που ακολουθήσατε όλα αυτά τα χρόνια, συνδέεται με τη στρατηγική αποτυχία της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, να δημιουργήσει πραγματικές ρίζες στις τοπικές κοινωνίες και δεν είναι καθόλου τυχαία και τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, όταν η δική σας πολιτική καταδικάστηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και με πολύ απογοητευτικά αποτελέσματα για εσάς στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Ερχόμαστε, λοιπόν, με το παρόν νομοσχέδιο, να θεραπεύσουμε όσα προβλήματα και δυσλειτουργίες δημιουργεί του σύστημα εφαρμογής της απλής αναλογικής μπορούμε να θεραπεύσουμε, γιατί είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να τα θεραπεύσουμε όλα.

Επίσης, είναι προφανές, ότι υποχρεωτικά, κινούμαστε και είναι αυτονόητο αυτό, μέσα -απολύτως μέσα- στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Ποιες είναι οι βασικές μεταβολές που επιφέρει αυτό το νομοσχέδιο;

Η πρώτη, είναι, ότι ενισχύουμε και ενθαρρύνουμε τη δυνατότητα συγκλίσεων, συνεργασιών και συμπράξεων, ώστε να δημιουργούνται πλειοψηφίες δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις, για να μπορεί να ασκηθεί το έργο διοίκησης στο Δήμο και την Περιφέρεια, υπό την ασφαλή προϋπόθεση ότι μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται η παράταξη του δημάρχου, γιατί μόνον σε αυτή την περίπτωση κάτι τέτοιο έχει νόημα για να μπορούμε να πάμε παρακάτω τα πράγματα. Αυτή είναι και η έμπρακτη απόδειξη ότι το πρώτο μας μέλημα σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση, είναι ακριβώς, να ενισχύουμε την προσπάθεια συνεργασιών, χωρίς αυτό όμως να έρχεται σε αντίθεση με τη λαϊκή εντολή, που είναι ότι ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης, πρέπει να ασκήσει την πολιτική με βάση την εντολή την οποία έχει πάρει.

Η δεύτερη μεταβολή που επέρχεται, είναι, ότι δίνουμε την πλειοψηφία -στην παράταξη του Δημάρχου και αντίστοιχα του Περιφερειάρχη στις Περιφέρειες- στα βασικά όργανα διοίκησης του Δήμου και της Περιφέρειας, στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής. Το ίδιο ισχύει, δίνουμε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων, όπως ίσχυε και παλαιότερα, σε όλα τα νομικά πρόσωπα τα οποία εποπτεύει ο Δήμος και η Περιφέρεια.

Η επιχειρηματολογία μας, είναι ακριβώς η ίδια με την κεντρική που ανέφερα προηγουμένως.

Στην πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αυτές τις αποφάσεις και με αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις, ενισχύουμε το ρόλο των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων.
Αφαιρούμε από τα Δημοτικά Συμβούλια αντικείμενα συζήτησης τα οποία μπορεί να μην έχουν κανένα ιδιαίτερο σοβαρό και έμπρακτο ενδιαφέρον, όπως είναι για παράδειγμα οι μετακινήσεις στελεχών της αυτοδιοίκησης, του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων κ.τ.λ., πράγματα τα οποία όσοι έχουμε λειτουργήσει στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, γνωρίζουμε ότι είναι απλώς μια περιττή σπατάλη χρόνου μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια, ώστε να μείνει και να συζητείται η ουσία της πολιτικής στα Δημοτικά και στα Περιφερειακά Συμβούλια. Και εκεί, προσθέτουμε ένα άρθρο, το οποίο επίσης θεωρώ ότι μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ σημαντικά στην αναβάθμιση της λειτουργίας και στην ποιότητα της συζήτησης του πολιτικού διαλόγου που διεξάγεται στα όργανα της Αυτοδιοίκησης, καθώς υποχρεώνουμε τις αντιπολιτεύσεις, να τεκμηριώνουν την αντίθεσή τους στα σοβαρά θέματα απέναντι στην δημοτική ή την περιφερειακή πλειοψηφία, όταν γίνεται συζήτηση για τον οικονομικό προϋπολογισμό, για το τεχνικό πρόγραμμα και για μεγάλα θέματα του δήμου, τεκμηρίωση που πρέπει να βασίζεται σε στοιχεία και δεδομένα που είναι υποχρεωμένες και πρέπει να παρέχουν οι ίδιες οι υπηρεσίες και κυρίως οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας. Επίσης, θεωρώ, ότι αυτή η παρέμβαση είναι εξαιρετικά χρήσιμη, είναι εξαιρετικά αναγκαία. Ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα στον χώρο της αυτοδιοίκησης και ξεφεύγουμε από καταχρηστικές αντιπαραθέσεις και από μικροκομματικές συμπεριφορές, οι οποίες είναι μια κατάσταση, που δεν εκλείπει από το χώρο της αυτοδιοίκησης.

Αυτές είναι οι βασικές μεταβολές που επέρχονται. Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι, ότι οι μεταβολές αυτές είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τα αιτήματα του χώρου της αυτοδιοίκησης. Πιστεύω, ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε σ' αυτή την αίθουσα, γνωρίζουμε, ότι όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει το σχετικό νομοθέτημα της, είχε συναντήσει τεράστια αντίδραση με αντίστοιχη επιχειρηματολογία από το χώρο της αυτοδιοίκησης»

Keywords
Τυχαία Θέματα