Αυστραλός ειδικός: «Το υποβρύχιο μπορεί να έχει βγει στην επιφάνεια, ποια τα σενάρια μετά τον εντοπισμό ήχων»

Ενισχύονται οι δυνάμεις που καταφθάνουν στην περιοχή ερευνών για τον εντοπισμό του μικρού υποβρυχίου Titan, το οποίο εξαφανίστηκε την Κυριακή (με 5 επιβάτες) ενώ είχε αρχίσει να καταδύεται στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού.

Ο Φρανκ Όουεν, Αυστραλός εμπειρογνώμονας έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων, δήλωσε ότι «η πεποίθησή του ότι μπορεί να βρουν το υποβρύχιο εκτοξεύτηκε» όταν άκουσε ότι πλωτοί ανιχνευτές ήχου «έπιασαν» θορύβους-χτύπους μέσα από την θάλασσα.

Όπως εξηγεί ο ίδιος στο BBC,

υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. «Πρώτον, στο σκάφος βρίσκεται ένας συνταξιούχος δύτης του γαλλικού ναυτικού (o 73χρονος Γάλλος εξερευνητής, Πολ Ανρί Ναρζολέ, διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού). Αυτός θα ξέρει το πρωτόκολλο για να προσπαθήσει να ειδοποιήσει τις δυνάμεις αναζήτησης… για τα χτυπήματα κάθε μισή ώρα».

Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, ένα καναδικό αεροπλάνο P-8, που συμμετέχει στις έρευνες, «άκουγε θορύβους από χτύπους μέσα στον τομέα αυτό κάθε 30 λεπτά. Τέσσερις ώρες αργότερα αναπτύχθηκε ένα επιπλέον σύστημα ηχοεντοπισμού σόναρ και οι χτύποι ακούγονταν ακόμα».

Σύμφωνα με τον Φρανκ Όουεν, ένας λόγος που είναι αισιόδοξος είναι ότι για να εντοπιστούν αυτοί οι ήχοι, αυτό σημαίνει ότι το υποβρύχιο πρέπει να είναι στην επιφάνεια, ή έστω λίγα μέτρα κάτω από αυτή. «Κάτω από περίπου 180 μέτρα, η θερμοκρασία του νερού πέφτει πολύ γρήγορα. Αυτό δημιουργεί ένα στρώμα που κάνει το σήμα σόναρ να αναπηδά. Aν το σήμα εκπέμπεται πάνω από τα 180 μέτρα, τείνει να πηγαίνει αρκετά ευθεία (και να εντοπίζεται)».

Ακόμα και αν ο «Τιτάνας» βρίσκεται στην επιφάνεια, θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί καθώς πολύ μικρό μέρος του βρίσκεται πάνω απ' το νερό. Η χρήση πολλών σόναρ ανίχνευσης ήχου θα μπορούσε να δώσει ένα στίγμα της θέσης τους και περιορίσει τη ζώνη ερευνών. Καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, ένα καναδικό πολεμικό πλοίο εξοπλισμένο με θάλαμο υπερβαρικής επανασυμπίεσης έξι ατόμων και ομάδα εξιδεικευμένη στη καταδυτική ιατρική αναμένεται να φτάσει σύντομα στην περιοχή.

Γραφικό δείχνει που μπορεί να βρίσκεται το υποβρύχιο

Ενώ οι ειδικοί δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν το Titan με τους πέντε επιβαίνοντες που αγνοείται κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, γραφικά δείχνουν το βάθος στο οποίο βρίσκεται το ναυάγιο και πιθανότατα το υποβρύχιο και κάνουν την σύγκριση με εμβληματικά μνημεία της ανθρωπότητας.

Τα βίντεο που έχουν δημιουργήσει τα ισπανικά MetaBallStudios, δείχνουν πώς είναι το τοπίο σταδιακά κατεβαίνοντας στα βάθη του ωκεανού. Η σύγκριση γίνεται με τον Πύργο του Άιφελ (316 μ.), το Άγαλμα της Ελευθερίας (106 μ.) και το Μπουρτζ Χαλίφα (675 μ.) που είναι το ψηλότερο κτίριο του κόσμου.

Το γραφικό αποκαλύπτει πως τα διάσημα αυτά μνημεία για το ύψος τους φαίνονται μικροσκοπικά μπροστά στο βάθος που βρίσκεται το κουφάρι του Τιτανικού στα 3.800 μέτρα. Ακόμα και το Μπουρτζ Χαλίφα φαίνεται μικροσκοπικό μπροστά στα βάθη του Ατλαντικού, ενώ ακόμα και το Γκραν Κάνιον που στο ψηλότερο σημείο του φτάνει τα 1828 μέτρα μοιάζει με μια μικρή χαραμάδα.

{https://www.youtube.com/watch?v=Q5C7sqVe2Vg}

#ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ #TITAN #ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ #BBC
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυστραλός,afstralos