Αυστραλία: Ιστοί αράχνης σκέπασαν μια ολόκληρη περιοχή, πώς συνδέονται με τις πλημμύρες (βίντεο)

Η μαγεία της φύσης έκανε ξανά την παρουσία της, με ιστούς αράχνης να σκεπάζουν ολόκληρη περιοχή στη Βικτώρια της Αυστραλίας, γεγονός που προκλήθηκε λόγω των καταιγίδων και των πλημμυρών. Αυτό το φαινόμενο έχει καταγραφεί και στην Ελλάδα.

Μπροστά σε μια - για πολλούς - τροματκική εικόνα βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι κάτοικοι του Γίπσλαντ στην περιοχή της Βικτόρια της Αυστραλίας, καθώς αντίκρισαν ολόκληρα στρώματα ιστών αράχνης. Αυτό συνέβη τις προηγούμενες ημέρες, όταν η συγκεκριμένη περιοχή «χτυπήθηκε» από σοβαρές

πλημμύρες. Αυτό το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και στην Ελλάδα, στη λίμνη Βιστονίδα.

Πιο αναλυτικά, στις αρχές Ιουνίου η Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Βικτόρια εξέδωσαν προειδοποίηση για επικείμενες πλημμύρες στην περιοχή, συστήνοντας την εκκένωση κάποιων οικισμών.

{https://twitter.com/cnni/status/1405405117558493185?s=20}

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτό το φαινόμενο επηρρέασε και και τις αράχνες της περιοχής, οι οποίες έφυγαν αναζητώντας ασφαλές περιβάλλον και έτσι δημιούργησαν το δικό τους... έργο τέχνης.

Για το συγκεκριμένο φαινόμενο μίλησε ο καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ Dieter Hochuli, ο οποίος δήλωσε ότι η μεταξωτή θάλασσα των αραχνών δεν πρέπει να εκπλήσσει, δεδομένων των συνθηκών. «Είναι ένα φανταστικά σύνηθες φαινόμενο μετά τις πλημμύρες», ήταν τα λόγια του. To φαινόμενο είναι γνωστό ως «αερόστατο» («ballooning»).

«Όταν έχουμε αυτούς τους τύπους πολύ ισχυρών βροχών και πλημμυρών, αυτά τα όντα που περνούν τη ζωή τους εν κρυπτώ στο έδαφος δεν μπορούν να ζήσουν πλέον εκεί και κάνουν ακριβώς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε όλοι - μετακινούνται στο υψηλότερο έδαφος», υπογράμμισε ακόμα.

{https://twitter.com/ANI/status/1405417966628270083?s=20}

Ο ιστότοπος του Αυστραλιανού Μουσείου αναφέρει ότι η διαδικασία περιλαμβάνει αράχνες «που ανεβαίνουν σε υψηλό σημείο φυλλωμάτων αφήνοντας λεπτές μεταξωτές γραμμές που πιάνουν το αεράκι και τελικά κερδίζουν αρκετή ανύψωση με αποτέλεσμα οι αράχνες να ταλαντεύεται απαλά πάνω και μακριά».

«Το ταυτόχρονο φύσημα χιλιάδων αραχνών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα εντυπωσιακό χαλί από μετάξι το οποίο ονομάζεται «αραχνιά» και καλύπτει θάμνους ή χωράφια», τονίζεται ακόμα στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

{https://www.youtube.com/watch?v=xRctd6cqUb8}

Από την πρώτη στιγμή έπιασε δουλειά η Πολιτική προστασία στην περιοχή. «Βλέπουμε ότι μπορεί η μητέρα φύση να είναι όμορφη, μπορεί όμως να είναι και καταστροφική», έγραψε στο Facebook η τοπική σύμβουλος Carolyn Crossley, επισημαίνοντας ότι εκατοντάδες σπίτια στην περιοχή παρέμεναν εκείνη την περίοδο χωρίς ρεύμα.

Υπογραμμίζεται ότι οι ισχυρές καταιγίδες και οι πλυμμήρες προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στη Βικτώρια. Μια μητέρα και ο γιος της διασώθηκαν τραυματισμένοι από αστυνομικούς στις 9 Ιουνίου, όταν ένα δέντρο έπεσε στο σπίτι τους, ενώ τουλάχιστον δύο άνθρωποι στην πολιτεία έχουν πεθάνει εν μέσω της κρίσης.

{https://twitter.com/teacherasleader/status/1404902077940199425?s=20}

Στις 10 Ιουνίου, η αστυνομία ανακάλυψε το πτώμα ενός άνδρα στα νερά των πλημμυρών, καθώς το αυτοκίνητό του σχεδόν βυθίστηκε. Την επόμενη μέρα, το άψυχο σώμα μιας γυναίκας βρέθηκε σε ένα όχημα επίσης καλυμμένο από νερό.

{https://twitter.com/BOM_au/status/1403457322723299336?s=20}

Όπως αναφέρθηκε, αυτό το φαινόμενο με τις αράχνες έχει παρατηρηθεί και στην Ελλάδα στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, απίστευτες εικόνες έχουν κατραγραφεί στη λίμνη Βιστωνίδα, όταν ένα «πέπλο» από ιστούς αράχνης «κατάπιε» 1.000 μέτρα βλάστησης τον Οκτώβριο του 2018, στο δρόμο μπροστά από το Μετόχι της Μονής Βατοπεδίου στο Πόρτο Λάγος. Δείτε το βίντεο από το «xanthinews.gr».

{https://www.youtube.com/watch?v=NRtO8pTmfxs}

Keywords
Τυχαία Θέματα