ΑΑΔΕ: Όλη η απόφαση για την απαλλαγή ΦΠΑ για τη θέση εμπορευμάτων

Εκδόθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση της ΑΑΔΕ με την οποία καθορίζεται διαδικασία απαλλαγής φόρου προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) για τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης και την υπαγωγή εγχώριων εμπορευμάτων σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης.

Ειδικότερα, καθιερώνεται διαδικασία για τη συγκέντρωση εγχώριων εμπορευμάτων σε μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, χωρίς να υπάρχει ανάγκη ταμειακής εκροής για την

καταβολή φορολογικών επιβαρύνσεων, με στόχο την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας και την ανταπόκριση στις ανάγκες της ναυτιλίας για άμεση και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πλοίων τους.

Επίσης, διευκολύνεται η συγκέντρωση εμπορευμάτων προερχόμενων από τρίτες χώρες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του εξωτερικού σε εγκεκριμένες αποθήκες στη χώρα μας, ώστε στη συνέχεια να τα διοχετεύουν στις αγορές της Ευρώπης και της Ανατολής, ενώ παράλληλα τονώνονται τα έσοδα της χώρας, αφού οι δασμολογικές επιβαρύνσεις θα καταβάλλονται κατά την είσοδό τους στη χώρα μας. Επιπλέον, τα πρόσωπα, που διαχειρίζονται τους χώρους αποθήκευσης πρέπει κυρίως να πληρούν αυστηρά ευρωπαϊκά κριτήρια φερεγγυότητας, να συμμορφώνονται διαχρονικά με τις ισχύουσες διατάξεις της τελωνειακής και φορολογικής νομοθεσίας, να διαθέτουν πιστοληπτική ικανότητα, στοιχεία που τους καθιστούν εγκεκριμένους οικονομικούς φορείς, διασφαλίζοντας έτσι κατά τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του δημοσίου και την αποφυγή καταστρατηγήσεων. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόβλεψη για ηλεκτρονικοποίηση της όλης διαδικασίας που θα διευκολύνει τον έλεγχο αλλά και θα μειώσει το διοικητικό κόστος των επιχειρήσεων, με απώτερο στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου απλουστευμένες υπηρεσίες προς τον εμπορικό κόσμο.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση καθορίζεται διαδικασία απαλλαγής από το φόρο προστιθεμένης αξίας κατά τη: α. θέση μη ενωσιακών εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης, β. παράδοση εγχωρίων εμπορευμάτων τα οποία υπάγονται σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης. Εξαιρούνται: α. εμπορεύματα υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, όπως αυτά ορίζονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας. β. εμπορεύματα υποκείμενα σε φόρο κατανάλωσης κατά τις διατάξεις της εθνικής τελωνειακής νομοθεσίας

Ως αρμόδιες αρχές για την έκδοση των αδειών της παρούσας ορίζονται οι Τελωνειακές Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης και Αχαϊας στη χωρική αρμοδιότητα των οποίων βρίσκονται οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του αιτούντος και τηρείται η λογιστική αποθήκης. Οι Τελωνειακές Περιφέρειες είναι επίσης αρμόδιες για την επανεξέταση, τροποποίηση, αναστολή, ακύρωση ή ανάκληση αδειών

Αρμόδιες αρχές παρακολούθησης καθεστώτος τελωνειακής αποθήκευσης: α. Τελωνείο υπαγωγής: το τελωνείο στο οποίο υποβάλλεται η διασάφηση θέσης εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης. β. Τελωνείο ελέγχου: το τελωνείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου βρίσκονται οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του διαχειριστή της αποθήκης τελωνειακής αποθήκευσης-κατόχου άδειας της παρούσας και τηρείται η λογιστική αποθήκης. Το Τελωνείο ελέγχου ασκεί τελωνειακή επιτήρηση του καθεστώτος.

Όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας του καθεστώτος τελωνειακής αποθήκευσης 1. Για τη λειτουργία του καθεστώτος τελωνειακής αποθήκευσης απαιτείται άδεια λειτουργίας αποθήκης τελωνειακής αποθήκευσης η οποία χορηγείται: α. σε πρόσωπα τα οποία δραστηριοποιούνται στον τομέα της αποθήκευσης και είναι κάτοχοι αδειών ΑΕΟC και AEO-S (τελωνειακές απλουστεύσεις-ασφάλεια και προστασία). β. σε πρόσωπα τα οποία διαθέτουν ιδιωτικές αποθήκες στα πλαίσια άσκησης της οικονομικής τους δραστηριότητας και είναι κάτοχοι αδειών ΑΕΟ-C και AEO-S (τελωνειακές απλουστεύσεις-ασφάλεια και προστασία). Οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις για τα πρόσωπα των περιπτώσεων α και β της παρούσας παραγράφου ελέγχονται στο πλαίσιο χορήγησης αδειών ΑΕΟ-C και AEO-S. 2. Ειδικά για τη θέση εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας, ο διαχειριστής της αποθήκης τελωνειακής αποθήκευσης, πέραν των αδειών ΑΕΟ-C και AEO-S, απαιτείται να έχει λάβει μέτρα για να προσδιορίζεται με σαφήνεια η ταυτότητα των επιχειρηματικών του εταίρων-δικαιούχων του καθεστώτος και η πραγματοποίηση εκ μέρους τους συνεχούς ροής εισαγωγών ή εισαγωγών μεγάλου όγκου και αξίας.

Για την εκπλήρωση του ανωτέρω κριτηρίου υποβάλλεται από το διαχειριστή της αποθήκης τελωνειακής αποθήκευσης έκθεση σκοπιμότητας υπαγωγής εμπορευμάτων στο καθεστώς στην οποία επισυνάπτεται σχετικός κατάλογος επιχειρηματικών εταίρων-δικαιούχων του καθεστώτος.

Η έκθεση σκοπιμότητας υπαγωγής στο καθεστώς θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία με ταυτόχρονη υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποθήκευσης περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία και πληροφορίες:

- πλήρη στοιχεία των δικαιούχων του καθεστώτος τελωνειακής αποθήκευσης (επωνυμία, έδρα, EORI, ΑΦΜ),

- γενική περιγραφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της οργανωτικής δομής και της δυναμικότητας των επιχειρηματικών εταίρων.

- αναφορά σε συμβάσεις συνεργασίας,

- κατ΄εκτίμηση στοιχεία για όγκο και αξία εισαγωγών,

- πληροφορίες για το είδος των εμπορευμάτων που θα αποτελέσουν αντικείμενο εισαγωγής και τις χώρες προέλευσης αυτών, στ. στοιχεία σχετικά με την περαιτέρω διάθεση ή διακίνηση των εμπορευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε ή τρίτες χώρες κατά την εκκαθάριση του καθεστώτος αποθήκευσης.

- οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνει απαραίτητο ο διαχειριστής της αποθήκης τελωνειακής αποθήκευσης προς υποστήριξη της έκθεσης, Οι προϋποθέσεις της παρούσας παραγράφου δεν τυγχάνουν εφαρμογής για διαχειριστές ιδιωτικών αποθηκών.

Για τη λειτουργία του καθεστώτος τελωνειακής αποθήκευσης απαιτείται τήρηση λογιστικής αποθήκης διακριτή για τα καθεστώτα τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας με δυνατότητα ιχνηλασιμότητας των εμπορευμάτων εντός των αποθηκευτικών εγκατάστασεων.

Για τη λειτουργία του καθεστώτος τελωνειακής αποθήκευσης απαιτείται η σύσταση εγγύησης από το διαχειριστή της αποθήκης τελωνειακής αποθήκευσηςκάτοχο της άδειας, εξαιρουμένων των Φορέων Διαχείρισης Ελευθέρων Ζωνών ή επιχειρήσεων εγκατεστημένων εντός Ελευθέρων Ζωνών.

Οι δαπάνες λειτουργίας της αποθήκης τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας που αντιπροσωπεύουν το διοικητικό κόστος της τελωνειακής επιτήρησης καθορίζονται σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως και καταβάλλονται αρχικά πριν την έκδοση της άδειας και στη συνέχεια κατά το πρώτο δεκαήμερο κάθε ημερολογιακού έτους στο Τελωνείο ελέγχου. Για το πρώτο έτος λειτουργίας του καθεστώτος τελωνειακής αποθήκευσης της παρούσας, το ανωτέρω ποσό προσδιορίζεται αναλογικά βάσει του μήνα έκδοσης της άδειας.

δείτε εδώ τη απόφαση

Keywords
Τυχαία Θέματα