ΑΑΔΕ: «Κρεμάει στα μανταλάκια» μεγαλοοφειλέτες Εφορίας και ΕΦΚΑ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι θα δουν να δημοσιεύονται τα στοιχεία τους. Οι υποθέσεις αφορούν οφειλές στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών τους έχει ήδη προειδοποιήσει πως αν δεν φροντίσουν για τις οφειλές τους θα δουν δημοσιευμένα τα ονόματα τους.

Σύμφωνα με την απόφαση στον ιστοχώρο της ΑΑΔΕ αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, αντίστοιχα,

ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής, οι προσαυξήσεις αναλυτικά και βέβαια το συνολικό χρέος που υπάρχει προς την εφορία.

Αντίστοιχα σε σχετική στήλη θα δημοσιοποιηθούν και τα χρέη του φυσικού ή του νομικού προσώπου προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η λίστα των οφειλετών θα περιλαμβάνει αποκλειστικά χρέη τα οποία είναι αρρύθμιστα και υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ. Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να πιεστούν οι οφειλέτες προκειμένου να προχωρήσουν στην τακτοποίηση των χρεών τους, είτε με άμεση αποπληρωμή τους, είτε με ρύθμιση των οφειλών.

Το μέτρο της δημοσιοποίησης δεν είναι καινούργιο, καθώς η δημοσιοποίηση γινόταν και πρίν την πανδημία, απλά την τελευταία διετία σταμάτησε εξαιτίας των ειδικών καταστάσεων που επικρατούσαν εξαιτίας του Covid. Εκτός της πίεσης βέβαια που θεωρητικά μπορεί να ασκηθεί στους οφειλέτες, η λίστα αποτελεί και «εργαλείο» για διάφορες δημόσιες υπηρεσίες για την οικονομική κατάσταση των συγκεκριμένων πολιτών που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων οφειλετών, τόσο από την ΑΑΔΕ όσο και από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, έρχεται μετά από την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων στους οφειλέτες προκειμένου να ενημερωθούν ότι είχαν περιθώριο 15 ημερών για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους ώστε να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση.

Σημειώνεται ότι οι οφειλέτες που επιθυμούσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους είχαν στην διάθεση τους μόνο τη ρύθμιση των 24-48 δόσεων, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης στις παλαιότερες ρυθμίσεις των 100 και των 120 δόσεων.

Όσοι αγνόησαν το μήνυμα και δεν φρόντισαν να τακτοποιήσουν ή να ρυθμίσουν εγκαίρως τις οφειλές τους, θα δουν τα στοιχεία τους να δημοσιοποιούνται. Ωστόσο, θα υπάρξουν και ορισμένοι οφειλέτες οι οποίοι θα μείνουν εκτός λίστας, καθώς αφορούν υποθέσεις σχετικά με:

-Οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής.

-Οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου, ή εκ του νόμου.

-Οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης.

-Οφειλές αποβιωσάντων, ή ανηλίκων.

-Οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού, ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

#ΑΑΔΕ #ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ #ΕΦΟΡΙΑ #ΕΦΚΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα