Wagner: Τι σημαίνει η συμφωνία αποκλιμάκωσης για τον Γεβγκένι Πριγκόζιν και το «ευχαριστώ» του Πούτιν σε Λουκασένκο

Προς αποκλιμάκωση της κρίσης οδηγεί η απόφαση του ιδρυτή της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν να διατάξει τους μισθοφόρους του, οι οποίοι κατευθύνονταν απειλητικά προς τη Μόσχα, να υποχωρήσουν και να επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί «αιματοχυσία».

Ισχυρές δυνάμεις της Wagner, της οποίας ηγείται ο μέχρι πρότινος πιστός σύμμαχος του Πούτιν, είχαν ήδη προωθηθεί σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τη ρωσική πρωτεύουσα, έχοντας νωρίτερα

θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ροστόφ.

Σε ηχητικό μήνυμα, ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε πως οι μαχητές του θα επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί μια αιματοχυσία.

Είχε προηγηθεί μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος σε συνεννόηση με τον Πούτιν διαπραγματεύτηκε συμφωνία με το αφεντικό της Wagner για την αποκλιμάκωση της κρίσης, με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια των μισθοφόρων του.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πριγκόζιν υποστήριζε ότι οι άνδρες του είχαν ξεκινήσει «πορεία για τη δικαιοσύνη» με σκοπό να απομακρύνουν «διεφθαρμένους» και «ανίκανους» Ρώσους διοικητές, τους οποίους κατηγορεί για τις αποτυχίες στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, λίγες ώρες αργότερα, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, τόνισε πως απειλείται η ύπαρξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Αγωνιζόμαστε για τις ζωές και την ασφάλεια του λαού μας, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας, για το δικαίωμα να παραμείνουμε Ρωσία, ένα κράτος με χιλιετή ιστορία», ανέφερε.

Χαρακτηρίζοντας «προδοσία» τις ενέργειες της Wagner, διεμήνυσε πως όποιοι πήραν τα όπλα εναντίον του ρωσικού στρατού θα τιμωρηθούν.

Τι σημαίνει η συμφωνία αποκλιμάκωσης

Ο Μάικλ Ο' Χάνλον, ειδικός στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, αναφέρει στο BBC ότι αυτή η συμφωνία «έχει νόημα» επειδή η κατάσταση στη Ρωσία είχε γίνει «εξαιρετικά επικίνδυνη» όσον αφορά τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

«Η ιδέα ότι ο Πριγκόζιν θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να προκαλέσει μια ευρεία μαζική εξέγερση εναντίον του Πούτιν αποτελεί πραγματικά ένα παραμύθι», εξηγεί ο O'Hanlon.

Ωστόσο, πρόκειται για μια «άκρως κρίσιμη και επικίνδυνη στιγμή» στη Ρωσία, σχολιάζει ο O'Hanlon.

Αρκετά ερωτήματα παραμένουν επίσης ανοιχτά, όπως το τι είδους όροι προσφέρθηκαν στον Πριγκόζιν και ποιες προοπτικές υπάρχουν για το μέλλον του, εξηγεί.

«Ευχαριστώ» Πούτιν σε Λουκασένκο

Το γραφείο Τύπου του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Λουκασένκο για τη διαπραγμάτευση με τον επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος συμφώνησε να αποσύρει τους μισθοφόρους του.

«Σήμερα στις 9 το βράδυ, οι πρόεδροι μίλησαν ξανά στο τηλέφωνο. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο λεπτομερώς για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεών του με τις αρχές της Βάγκνερ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο Πρόεδρος της Ρωσίας ευχαρίστησε τον Λευκορώσο συνάδελφό του για το έργο που έκανε». Το Κρεμλίνο δεν έχει προχωρήσει μέχρι αυτή την ώρα σε δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Πώς φτάσαμε στο «πραξικόπημα» και ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές

#ΡΩΣΙΑ #WAGNER #Λευκορωσία #ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ_ΠΟΥΤΙΝ #ΓΕΒΓΚΕΝΙ_ΠΡΙΓΚΟΖΙΝ #ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ_ΛΟΥΚΑΣΕΝΚΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, Πούτιν, Λουκασένκο,Wagner, gevgkeni prigkozin, poutin, loukasenko