WWF: Απειλείται να εξαφανιστεί η Άγρια Ζωή, πτώση 69% των πληθυσμών

Η έκθεση Ζωντανού Πλανήτη της WWF καταγράφει κατακόρυφη μείωση πληθυσμών και καλεί παγκόσμιους Ηγέτες να λάβουν αναγκαίες αποφάσεις.

Παρακολουθούμενοι οι πληθυσμοί «άγριας ζωής» , θηλαστικά, πτηνά, αμφίβια, ερπετά και ψάρια , έχουν καταστροφική μείωση 69% κατά μέσο όρο από το 1970, σύμφωνα με την Έκθεση Ζωντανού Πλανήτη του WWF (LPR) 2022. Η έκθεση υπογραμμίζει την έντονη προοπτική της φύσης και προειδοποιεί επειγόντως τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και

το κοινό να αναλάβουν μετασχηματιστικά μέτρα για να αναστρέψουν την καταστροφή της βιοποικιλότητας.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν στη 15η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CBD COP15) αυτόν τον Δεκέμβριο για μια ευκαιρία που δίνεται μια φορά τη δεκαετία, για χάρη των ανθρώπων και του πλανήτη.

Η WWF υποστηρίζει ότι οι ηγέτες θα δεσμευτούν σε μια συμφωνία τύπου Παρισιού ικανή να αναστρέψει την απώλεια βιοποικιλότητας για να εξασφαλίσει έναν κόσμο θετικό για τη φύση έως το 2030.

Η μισή παγκόσμια οικονομία και δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται άμεσα από τη φύση

«Στο συνέδριο COP15 για τη βιοποικιλότητα τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες έχουν την ευκαιρία να επαναφέρουν τη διαλυμένη σχέση μας με τον φυσικό κόσμο και να προσφέρουν ένα πιο υγιές, πιο βιώσιμο μέλλον για όλους με μια φιλόδοξη παγκόσμια συμφωνία βιοποικιλότητας θετική για τη φύση», δήλωσε ο Δρ Lambertini. «Εν όψει της κλιμακούμενης φυσιολογικής μας κρίσης, είναι σημαντικό αυτή η συμφωνία να παράσχει άμεση δράση επί τόπου, μεταξύ άλλων, μέσω του μετασχηματισμού των τομέων που προκαλούν την απώλεια της «άγριας ζωής» και της οικονομικής στήριξης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Δρ Andrew Terry, Διευθυντής Διατήρησης και Πολιτικής στο ZSL, δήλωσε: «Ο Δείκτης Ζωντανού Πλανήτη υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο έχουμε αποκόψει το ίδιο το θεμέλιο της ζωής και η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται. Η μισή παγκόσμια οικονομία και δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται άμεσα από τη φύση. Η πρόληψη περαιτέρω απώλειας βιοποικιλότητας και η αποκατάσταση ζωτικών οικοσυστημάτων πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή των παγκόσμιων ατζέντηδων για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης κλιματικής κρίσης, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».

Σε όλο τον κόσμο, η έκθεση αναφέρει ότι οι κύριοι παράγοντες μείωσης του πληθυσμού της άγριας πανίδας είναι η υποβάθμιση και απώλεια οικοτόπων, η εκμετάλλευση, η εισαγωγή χωροκατακτητικών ειδών, η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και οι ασθένειες.

Η έκθεση LPR καθιστά σαφές ότι η επίτευξη ενός θετικού για τη φύση μέλλοντος δεν θα είναι δυνατή χωρίς την αναγνώριση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων, της διακυβέρνησης και της ηγεσίας για τη διατήρηση των αυτόχθονων πληθυσμών και των τοπικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι η αύξηση των προσπαθειών διατήρησης και αποκατάστασης, η παραγωγή και η κατανάλωση τροφίμων ιδίως με πιο βιώσιμο τρόπο, και η ταχεία και βαθιά απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές όλων των τομέων μπορούν να μετριάσουν τις δίδυμες κρίσεις.

#WWF #ΑΓΡΙΑ_ΖΩΑ #ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα