Tο πρώτο σπιτάκι ανακύκλωσης μόλις ξεκίνησε να «εργάζεται»- Το Dikaiologitika News το είδε από κοντά

To πρώτο σπιτάκι ανταποδοτικής ανακύκλωσης είναι γεγονός. Το πρώτο από τα 45 σπιτάκια «νέας γενιάς» που θα ...φυτρώσουν σε κεντρικά σημεία πέντε δήμων της χώρας μόλις ξεκίνησε να «δουλεύει» στο Δήμο Καλλιθέας.

« Όλο αυτό που βλέπετε εδώ έχει νοημοσύνη», λέει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων για το πρώτο σπιτάκι ανταποδοτικής ανακύκλωσης η Μαίρη Συνατσάκη, η οποία παρουσιάζει την εκδήλωση των εγκαινίων, μπροστά από το μεγάλο η αλήθεια είναι σπιτάκι στην κεντρική λεωφόρο Θησέως.

Όπως προσθέτει η ίδια: «το σπιτάκι διαχωρίζει τα υλικά επί τόπου».

Στα εγκαίνια του προπονημένου αυτού δήμου στην ανακύκλωση είναι παρόντες μικροί μαθητές και μαθήτριες της Δ' δημοτικού από δύο δημοτικά σχολεία της Καλλιθέας, το 2ο και το 5ο.

Το σπιτάκι ανακυκλώνει πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και χαρτί. Όσοι το χρησιμοποιούν κερδίζουν κουπόνι €1 για κάθε 33 συσκευασίες.

Όπως λέει ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος: «είναι τιμή για την πόλη να υποδέχεται το πρώτο μεγάλο σπιτάκι ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα. H Καλλιθέα είναι από τους ελάχιστους δήμους που κάθε χρόνο εμφανίζουν αύξηση στα ποσοστά ανακύκλωσης. Άλλωστε, μερικά μέτρα μόλις παρακάτω υπάρχει κι ένα σπιτάκι ανακύκλωσης παλιού τύπου. Η Καλλιθέα ήταν και τότε από τους πρώτους δήμους που τα υποδέχτηκαν».

O ίδιος συνέχισε λέγοντας πως ο κρίσιμος παράγοντας αυτή τη φορά είναι ο ισχυρά ανταποδοτικός χαρακτήρας που χαρακτηρίζει τα σπιτάκια νέας γενιάς. Μάλιστα, ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός πως εδώ οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το  ένα ευρώ που κερδίζουν από την ανακύκλωση 33 τεμαχίων να το χρησιμοποιούν είτε σε κουπόνια για το super market ( σ.σ τον Βασιλόπουλο) είτε να το δωρίζουν στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Δήμου Καλλιθέας.

«Τις επόμενες ημέρες τα σπιτάκια θα βρεθούν σε άλλα 10 σημεία της Καλλιθέας», σημείωσε ο ίδιος στο τέλος της ομιλίας του.

Αριστερά ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με τον δήμαρχο Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβο

O υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είπε με την σειρά του πως «οδηγός» σε αυτή την προσπάθεια είναι τα παιδιά τα οποία όπως δήλωσαν και στα εγκαίνια, είναι από τους πιο... ένθερμους παίκτες της ανακύκλωσης αυτή τη στιγμή.

Τα τελευταία μάλιστα χρόνια έχει αποδειχτεί πολλές φορές στην πράξη ότι όλα τα σχολεία του λεκανοπέδιου Αττικής συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις στην ανακύκλωση κάνοντας αυτή την κοινωνική ομάδα την πιο ενεργή σε αυτό το πεδίο.

Ο κύριος Θεοδωρικάκος πρόσθεσε πως: «Όσο περισσότερο δουλεύει αυτό το σπίτι τόσα λίγότερα απορρίμματα θα στέλνει ο Δήμος Καλλιθέας στη χωματερή της Φυλής άρα θα γλυτώνει χρήματα, δημοτικούς πόρους που θα προορίζονται πια στους ίδιους τους πολίτες της Καλλιθέας κι όχι στα σκουπίδια τους».

Για τον ίδιο,έχει σημασία ότι η όλη προσπάθεια θα έχει την επίβλεψη του «Μετσόβιο Πολυτεχνείο» έτσι ώστε να παρακολουθείται η ποιοτική και ποσοστική απόδοση της ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Επίσης, τόνισε ότι τα πρώτα 45 σπιτάκια προσφέρθηκαν εντελώς δωρεάν από την εταιρεία Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.

Μαθητές του δήμου Καλλιθέας στην ουρά για την ανακύκλωση γυάλιων μπουκαλιών

Κάπου εδώ παρακολουθήσαμε ζωντανά πως γίνεται ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων προιόντων- το σπιτάκι μπορεί να ανακυκλώνει 100 τεμάχια το λεπτό. Ακριβώς από δίπλα υπάρχει μια ειδική υποδοχή για τα γυάλινα μπουκάλια.

Ήταν, ομολογουμένως, εντυπωσιακό να βλέπεις την ταχύτητα με την οποία τσίγκινα κουτάκια και πλαστικά μπουκάλια γίνονταν σε χρόνο dt -όχι χωρίς να ακούγεται ένας ευχάριστος, παραγωγικός θόρυβος στο back ground- μια λεπτή φέτα και συσσωρεύονταν το ένα πάνω στο άλλο.

Λίγα λόγια για την πρωτοβουλία

Στο πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που μόλις ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, μετέχουν πέντε δήμοι της χώρας- Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ναύπλιο, Γιάννενα, Άνδρος. Το πρόγραμμα προβλέπει ως «οικονομικό εργαλείο» ένα ανταποδοτικό αντίτιμο που θα ανέρχεται σε 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες που ανακυκλώνονται.

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί με στόχο να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, η διαλογή των προϊόντων ανακύκλωσης θα γίνεται στην πηγή και για το λόγο αυτό θα εγκατασταθούν στους 5 δήμους που μετέχουν στο πρόγραμμα, αρχικώς 45 συνολικά «σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης» αλλά και πέντε «πολυχώροι» τα οποία όλα θα είναι σε Οn line σύνδεση για να παρακολουθείται η επιτυχία του προγράμματος.

 Μερικά θλιβερά νούμερα που πρέπει να αλλάξουμε άμεσαΑπό τους 1.820.000 τόνους που υποδέχεται η χωματερή στη Φυλή, εκείνοι που προέρχονται από την ανακύκλωση στους μπλε κάδους φτάνουν μόνο τους 83.000 (ή το 4,56% των συνολικών απορριμμάτων), ενώ το πιστοποιημένο κομπόστ αντιστοιχεί σε μόλις 134 τόνους.Στην Ελλάδα θάβεται το 82% των απορριμμάτων, ποσοστό τρομακτικά υψηλότερο από το 31% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.Η χώρα μας που είναι ο «ουραγός» της ανακύκλωσης στην Ε.Ε. - στην 24η θέση- με τις υπόλοιπες χώρες της οικογένειας που βρίσκονται κατά μέσο όρο στο 45%
Keywords
Τυχαία Θέματα