Reuters: Η AstraZeneca θα παραδώσει νωρίτερα δόσεις του εμβολίου μετά τον «πόλεμο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η AstraZeneca, μετά τον «πόλεμο» που ξέσπασε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσφέρεται να δώσει στην ΕΕ νωρίτερα δόσεις του εμβολίου, σύμφωνα με το Reuters.

Επιπλέον, η Bild αναδημοσιεύει το ρεπορτάζ και συμπληρώνει ότι οι παραδόσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν στις 7 Φεβρουαρίου και όχι στις 15 Φεβρουαρίου, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.

Οι

πληροφορίες έρχονται ενώ έχει ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca, καθώς ανακοίνωσε ότι θα παράσχει λιγότερες από τις συμφωνηθέντες δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η AstraZeneca δεν κατάφερε να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις για την αδυναμία της να παραδώσει 80.000.000 εμβόλια έως τα τέλη Μαρτίου σε κράτη-μέλη. Η ΕΕ επρόκειτο να παραλάβει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος του Μαρτίου, όμως εκφράζονται φόβοι ότι θα λάβει πιθανώς τις μισές, παρά το ότι έχει προβεί σε εκ των προτέρων παραγγελίες ενόψει της έγκρισης του εμβολίου της AstraZeneca από τον ΕΜΑ.

Kορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «κατηγόρησαν» την AstraZeneca, που έχει την έδρα της στη Βρετανία, ότι έκοψε τη ροή προμήθειας δόσεων που προορίζονταν για κράτη μέλη της Ένωσης για να τις πουλήσει με ακριβότερο τίμημα σε άλλες χώρες, μετά την ενημέρωση από τον φαρμακευτικό κολοσσό ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην παροχή των προβλεπόμενων δόσεων.

«Οι συζητήσεις με την AstraZeneca κατέληξαν σήμερα σε απογοήτευση με την έλλειψη σαφήνειας και επαρκών εξηγήσεων», σχολίασε στο Twitter η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου. «Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: Οι παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων έχουν κοινωνικές ευθύνες και εκείνες που απορρέουν από τις συμφωνίες να τηρήσουν», συμπλήρωσε

Η επίτροπος ανακοίνωσε τα σχέδια για τους νέους ελέγχους στις εξαγωγές εμβολίων καθιστώντας σαφείς τις υποψίες της Κομισιόν ότι η AstraZeneca έστειλε αλλού τα εμβόλια.

«H Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να γνωρίζει ακριβώς πόσες δόσεις παρήγαγε η AstraZeneca και πού ή σε ποιον παραδόθηκαν μέχρι στιγμής», συμπλήρωσε η κα Κυριακίδου.

Ο προτεινόμενος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μηχανισμός εξαγωγών θα ζητά από κάθε εταιρεία να αποκαλύπτει εκ των προτέρων τις δόσεις των παραγόμενων σε ευρωπαϊκό έδαφος εμβολίων που σκοπεύει να αποστείλει σε άλλες χώρες.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να ζητούν έγκριση πριν την αποστολή εμβολίων σε τρίτες χώρες, εκτός κι αν πρόκειται για ανθρωπιστικούς λόγους.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατομυρίων ευρώ όταν συμφωνήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, η αγορά τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεων, η οποία ήταν η πρώτη συμφωνία που υπογράφηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξασφάλιση εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Το Politico αναφέρει ότι η AstraZeneca επικαλέστηκε δύο λόγους για τη μείωση της παραγωγής, που έχουν σχέση με την διαθεσιμότητα των συστατικών και προβλήματα στην παραγωγή σε εργοστάσιο στο Βέλγιο, αλλά δεν παρουσίασε αποδείξεις, κάτι που πυροδότησε εικασίες μεταξύ αξιωματούχων της Κομισιόν και κρατών μελών της ΕΕ ότι η AstraZeneca έστειλε τις δόσεις των εμβολίων που παρήχθησαν στο Βέλγιο σε άλλους πελάτες και στη συνέχεια διαπίστωσε ότι η παραγωγή δεν προχωρούσε τόσο γρήγορα ώστε να ανταποκριθεί στα προβλεπόμενα από τη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία είχε προκαταβάλει και εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

«Η εμπιστοσύνη κλονίστηκε σοβαρά», είπε αξιωματούχος της Κομισιόν. «Μέχρι σήμερα δεν έχει εξηγηθεί πλήρως τι συνέβη με τα χρήματα και τι έκανε η εταιρεία για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

Διαβάστε επίσης:

«Τα λεφτά μας πίσω, πήρατε 330 εκατ. προκαταβολή»: Στο τραπέζι να κινηθεί νομικά η Ε.Ε. κατά της AstraZeneca

Keywords
Τυχαία Θέματα