Qatar Gate: Ο Μαροκινός πράκτορας «Μ118» θεωρείται... «κλειδί» του σκανδάλου

Μια «ύποπτη» φιγούρα στο σκάνδαλο Qatar Gate αποκαλύπτει το Politico. Πρόκειται για έναν Μαροκινό κατάσκοπο, ο οποίος φέρεται να ήταν γνωστός σε γαλλικές και ισπανικές αρχές εδώ και αρκετό καιρό.

Όπως αναφέρει λοιπόν το Politico, πρόκειται για Μαροκινό πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Mohamed Belahrech, και αναδείχθηκε ως ένας από τους βασικούς χειριστές του σκανδάλου Qatar Gate. Η κωδική του ονομασία είναι M118 και εδώ και χρόνια «απασχολεί» σχετικά με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Πιο συγκεκριμένα, ο

Mohamed Belahrech φαίνεται να βρίσκεται στο κέντρο ενός περίπλοκου δικτύου που εκτείνεται από το Κατάρ και το Μαρόκο μέχρι την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο.

Ο Μαροκινός θεωρείται ύποπτος σχετικά με την εμπλοκή του σε προσπάθειες άσκησης πίεσης και διαφθοράς με στόχο Ευρωπαίους ευρωβουλευτές τα τελευταία χρόνια, ενώ όπως αποδεικνύεται ήταν γνωστός στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες εδώ και αρκετό καιρό.

Το Μαρόκο στο Qatargate - Ποιος ο ρόλος της χώρας στο σκάνδαλο

Το Μαρόκο βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς το σκάνδαλο «ξεφεύγει» από το Κατάρ και τις καταγγελίες για διαφθορά Ευρωπαίων ευρωβουλευτών, οι οποίες οδήγησαν τη βελγική αστυνομία να κατάσχει εξοπλισμό και περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά σε εφόδους σε τουλάχιστον 20 σπίτια και γραφεία.

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne εμμέσως παραδέχτηκε ότι το Μαρόκο εμπλέκεται στην έρευνα. Επιπλέον, ο Μαροκινός κατάσκοπος μπορεί να είναι το «κλειδί» για να διαλευκανθεί ένα από τα παρατεταμένα μυστήρια του Qatargate, που δεν είναι άλλο από τη διαδρομή των χρημάτων.

Όπως αναφέρει το Politico, ένα βελγικό αίτημα έκδοσης αναφέρεται σε έναν αινιγματικό χαρακτήρα που συνδέεται με μια πιστωτική κάρτα που δόθηκε στους συγγενείς του Παντσέρι, γνωστός ως «ο γίγαντας». Οι εικασίες στροβιλίζονται σχετικά με το αν ο Μαροκινός πράκτορας θα μπορούσε να είναι αυτός ο γίγαντας.

Η ζωή του M118

Αναφορές των μέσων ενημέρωσης εντοπίζουν την παρουσία του Mohamed Belahrech, σε αρκετές υποθέσεις κατασκοπείας κατά την τελευταία δεκαετία.

Συγκεκριμένα, τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή των αρχών σε σχέση με την «διείσδυση σε ισπανικά τεμένη», η οποία το 2013 είχε ως αποτέλεσμα την απέλαση του Μαροκινού διευθυντή ισλαμικής οργάνωσης στην Καταλονία, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Confidencial.

Ο Belahrech φέρεται να ήταν υπεύθυνος για τη λειτουργία κατασκοπευτικού δικτύου σε τζαμιά κατ' εντολή της DGED (Μαροκινές υπηρεσιες πληροφοριών).

Επιπλέον, η σύζυγός του ήταν ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου με έδρα την Ισπανία, ενώ το δίκτυο εξαρθρώθηκε το 2015, σύμφωνα με την El Mundo.

Λίγο καιρό μετά, ο Belahrech επανεμφανίστηκε στη Γαλλία, όπου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε υπόθεση διαφθοράς στο αεροδρόμιο Orly του Παρισιού.

Μαροκινός πράκτορας, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Mohamed B., φέρεται να απέκτησε έως και 200 απόρρητους φακέλους για υπόπτους για τρομοκρατία στη Γαλλία από Γάλλο συνοριοφύλακα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στη γαλλική Libération.

Οι γαλλικές αρχές φέρονται να μην άσκησαν δίωξη κατά του Belahrech, ο οποίος εξαφανίστηκε όταν εξαρθρώθηκε το δίκτυό του. Ο Belahrech συνεργαζόταν με τη Γαλλία εκείνη την περίοδο παρέχοντας πληροφορίες για θέματα αντιτρομοκρατίας και αφέθηκε ελεύθερος για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε Γάλλος αξιωματούχος.

Αναφορικά πάντα με τον Belahrech, πέντε χρόνια μετά την εξόρμησή του στη Γαλλία, ο «M118» βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο.

{https://www.youtube.com/watch?v=jZRg5y6AQR0}

#QATAR_GATE #ΜΑΡΟΚΟ #ΚΑΤΑΡ #ΣΚΑΝΔΑΛΟ #Politico
Keywords
Τυχαία Θέματα