Oruc Reis εντός, εκτός κι επί τα αυτά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα - Άλλαξε πάλι πορεία

Άλλαξε για άλλη μια φορά πορεία το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis με τις κινήσεις του να παρακολουθούνται από μονάδες του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» άλλαξε πάλι πορεία και πλέον κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Το Oruc Reis συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται

από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ερντογάν: Τα είπα όλα στη Μέρκελ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραχώρησε νέες δηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής, όπου αποκάλυψε τι ειπώθηκε στη συνομιλία του με την Ανγκελα Μέρκελ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ελπίζω ότι η Μέρκελ είχε επικοινωνία με τον Μητσοτάκη μετά από εμένα. Ελπίζω να έφερε τον Μητσοτάκη στη γραμμή που μας είπε. Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του έως τις 23 Αυγούστου. Τα είπα όλα αυτά στην κ. Μέρκελ.

Μας ζήτησε μετά τις 23 Αυγούστου και ως τις 28, και μετά από συμβουλές των συμβούλων, να “μαλακώσουμε” την κατάσταση. Η Μέρκελ είπε να αναπτύξουμε μια διαδικασία και εμείς συμφωνήσαμε. Το ίδιο συζητήσαμε με τον Σαρλ Μισέλ», ανέφερε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του “Έθνους” στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη.

Σχετικά με τα γεγονότα στο Αιγαίο είπε: «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητικές. Το Οruc Reis είναι από τα σημαντικά σκάφη που κάνουν σεισμολογικές έρευνες. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αναπάντητη έστω και την παραμικρή επίθεση ακόμη και στα μη πολεμικά σκάφη μας.

Χθες συνέβη μια τέτοια κατάσταση και το Κεμάλ Ρέις τους έδωσε την πρέπουσα απάντηση και αργότερα υποχώρησαν στο λιμάνι τους. Αν αυτό συνεχιστεί θα λάβουν την απάντηση και με το παραπάνω. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε κάτι τέτοιο αναπάντητο».

Ακάρ: Δεν θα μείνει αναπάντητη καμία παρέμβαση σε πλοία μας

Νωρίτερα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προειδοποίησε πως «δεν θα μείνει αναπάντητη καμία παρέμβαση που θα γίνει σε πλοία μας. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν πόσο αποφασισμένοι είμαστε σε αυτό».

«Η δήλωση ενός συμμάχου (σ.σ. Γαλλίας) που δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή ότι θα ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι συμβατή με το πνεύμα της συμμαχίας. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στις θάλασσές μας από τώρα και στο εξής, και είμαστε ικανοί να το πράξουμε», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, επεσήμανε επίσης, από την πλευρά του, ότι η Ελλάδα θα λάβει μια απάντηση αν προκαλέσει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis».

Keywords
Τυχαία Θέματα