O πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έβαλε «χέρι» σε Τουρκία και Ερντογάν: Πρέπει να πάρουν θέση κατά της ρωσικής εισβολής

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία να πάρουν επιτέλους θέση κατά της ρωσικής εισβολής.

Να πάρει θέση κατά της ρωσικής εισβολής κάλεσε την Τουρκία και προσωπικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρου των Δελφών για θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ανατολικής Μεσογείου

και Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Μάικ Πομπέο, σημείωσε ακόμα πως «αυτο που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι μια μεγάλη καταστροφή, ιδιαίτερα για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και το μεγάλο στοίχημα, όποια και εάν είναι η κατάληξη της ρωσικής εισβολής, οι χώρες της Δύσης να είναι σε θέση να παρέχουν σταθερότητα στο γεωπολιτικό σκηνικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε πως ο Πούτιν δεν έχει αλλάξει και πως «είναι ο ίδιος εδώ και τόσα χρόνια, απλά η αναβλητικότητα της Δύσης και οι δεσμοί Μόσχας - Πεκίνου έδωσαν χώρο στο καθεστώς του Κρεμλίνου, για να αποφασίσει να προχωρήσει στην εισβολή της Ουκρανίας».

Πρόσθεσε πως πρέπει όλες οι χώρες να ταχθούν κατά της ρωσικής εισβολής, «Αυτό θα πρέπει να κάνει και η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν», δήλωσε. «Βλέπουμε τον απο σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα, η οποία δεν έχει καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στηρίζει το καθεστώς του Κρεμλίνου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο.

«Δεν είναι φυσιολογικό να υπάρχουν οι ίδιες διαμάχες για δεκαετίες»

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Μάικ Πομπέο σημείωσε: «θα υπάρχουν διαμάχες μεταξύ χωρών, αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό που δεν είναι φυσιολογικό είναι να υπάρχουν οι ίδιες διαμάχες εδώ και δεκαετίες. Όλες οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έτσι ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή».

Παράλληλα εξέφρασε τη χαρά του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, η οποία είχε ξεκινήσει επί των ημερών του, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό πως η Ελλάδα αναβαθμίζει τις στρατιωτικές της δυνατότητες καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και ΝΑΤΟ χρειάζονται μια ισχυρή Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Αναφερόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη, σημείωσε ότι διαδραματίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

«Μεγαλύτερος κίνδυνος η Κίνα και το Κομμουνιστικό της Κόμμα»

Κλείνοντας ο κ. Πομπέο τόνισε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη γεωπολιτική ασφάλεια είναι η Κίνα και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «κάποιοι δε θα σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και πως δεν υπάρχει η μέση λύση όταν σκοτώνονται άμαχοι και καταστρέφονται οικογένειες στην Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα