New York Times για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ: Μόνο πέρυσι 15.000 εντολές για συνακροάσεις, τι ρόλο παίζει η Ρωσία στις αποκαλύψεις

«Η αποκάλυψη πως το κινητό τηλέφωνο κορυφαίου πολιτικού της αντιπολίτευσης βρισκόταν υπό παρακολούθηση προκαλεί τριγμούς στην ελληνική κυβέρνηση, αυξάνοντας την ανησυχία για το πόσο διαδεδομένη είναι η τακτική των παρακολουθήσεων», σημειώνεται σε ανάλυση των New York Times, που κάνουν λόγο για «ελληνικό σκάνδαλο».

Με μια μακροσκελή ανάλυση των δημοσιογράφων Τζέισον Χόρογουιτς και Νίκη Κιτσαντώνη, οι New York Times

ανοίγουν την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως οι κρατικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εκδώσει - μόνο τον τελευταίο χρόνο - 15.000 διαταγές για νόμιμες συνακροάσεις - είτε πρόκειται για την έναρξη, την επέκταση ή τον τερματισμό τους.

Το άρθρο ξεκινά με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στις 29/07/2022 - παρουσία του αποπεμφθέντος πλέον διοικητή της ΕΥΠ - Παναγιώτη Κοντολέοντα, με την σημείωση, ωστόσο, πως στη διάρκεια αυτής δεν δόθηκαν ξεκάθαρες απάντησεις για το αν παρακολουθήθηκαν ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, καθώς και ο πολιτικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκος Ανδρουλάκης.

Μια εβδομάδα αργότερα, γράφει το ρεπορτάζ, οι κατηγορίες για κυβερνητική κατασκοπεία μετουσιώθηκαν σε ένα εκτεταμένο σκάνδαλο που συγκλονίζει τώρα την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης, αυξάνοντας τους φόβους για εκτεταμένες παρακολουθήσεις σε όλη την Ευρώπη και δημιουργώντας ακόμα μια ρωγμή στο ενωμένο μέτωπο της Ευρώπης απέναντι στην Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι παρακολουθήσεις απειλή για την σταθερότητα... αλλά και τον κοινό στόχο ενάντια στη Ρωσία

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ένας συντηρητικός ηγέτης που ανέλαβε τον προσωπικό έλεγχο της ΕΥΠ το 2019 και του οποίου ο πατέρας είχε αποδυναμωθεί κι ο ίδιος από τις κατηγορίες για πολιτική κατασκοπεία - όταν διετέλεσε πρωθυπουργός πριν από περίπου 30 χρόνια - προσπαθεί να μετριάσει την ζημιά», σημειώνεται στη συνέχεια.

Απέλυσε τον πιστό του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέωντα αποδέχθηκε την παραίτηση του γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιού του Γρηγόρη Δημητριάδη και απηύθυνε μήνυμα στον ελληνικό λαό γεμάτο διαψεύσεις (σ.σ. ότι γνώριζε) και προτάσεις για την αναμόρφωση της ΕΥΠ συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης ενός φίλτρου δικαστικού ελέγχου σε αυτό που πολλοί επικριτές του αποκαλούν εκ των έσω έγκριση των υποκλοπών.

Οι New York Times σημειώνουν πως «το σκάνδαλο ανασύρει μνήμες από τις παλιές σκοτεινές ημέρες της στρατιωτικής χούντας της Ελλάδας, αλλά παράλληλα ακολουθεί απόλυτα και την επικαιρότητα στην Ευρώπη». Υπενθυμίζουν, άλλωστε, πως στόχος παρακολούθησης - αν και μέσω Pegasus - έχει υπάρξει κι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Υποστηρίζουν δε ότι οι σύμμαχοι της Ελλάδας ανησυχούν καθώς το σκάνδαλο αυτό δεν είναι μόνο απειλή για την σταθερότητα της χώρας αλλά και για τον κοινό στόχο απέναντι στην Ρωσία.

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η Ευρώπη, η οποία είναι τόσο υπερήφανη για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και το κράτος δικαίου, οργιάζει με συσκευές παρακολούθησης και κατασκοπείας τη στιγμή που οι δημοκρατίες της απειλούνται από τη ρωσική επιθετικότητα. Τόσο πολύ, που η Ευρωπαϊκή Ένωση ελέγχει τακτικά τις συσκευές.

Γεωργιάδης: Αν ήμουν ο Πούτιν... θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος

Μάλιστα, στο σημείο αυτό φιλοξενούνται και σχετικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη:

Αν ήμουν ο Πούτιν θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος κυβερνήσεις που είναι ενάντια στην Ρωσία να «πέσουν».

Και ενώ τονίζει ότι δεν κατηγορεί την Ρωσία για τις παρακολουθήσεις προσθέτει ότι η Ρωσία είχε ασκήσει επιρροή στην Ελλάδα παλαιότερα. Αφού το έκαναν στο παραλθόν, γιατί να μην το κάνουν και τώρα; Και η Τουρκία θα μπορούσε να είναι πίσω από όλα αυτά.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε - όπως σημειώνεται - είχε κάνει λόγο στην ομιλία του για «σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας» που εργάζονται «για την αποσταθεροποίηση της χώρας».

Στο εκτενές άρθρο φιλοξενούνται και οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης:

Οι υπαινιγμοί της κυβέρνησης ισοδυναμούν με ένα απελπισμένο προπέτασμα καπνού για να αποφύγει το προφανές ζήτημα - ότι πιάστηκε να κατασκοπεύει τους ίδιους τους πολίτες και τους πολιτικούς της αντιπάλους.

«Ήταν προφανές ότι η κυβέρνηση έλεγε ψέματα», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος συμμετείχε και στην επίμαχη συνεδρίαση στις 29 Ιουλίου, το περιεχόμενο της οποίας, όπως είπε, δεν μπορούσε να αποκαλύψει.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, ερμήνευσαν το γεγονός πως ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών δεν διέψευσε την κατασκοπεία δημοσιογράφων ως σιωπηρές επιβεβαιώση ότι το είχαν κάνει.

Και εκμεταλλεύτηκαν τις αποκαλύψεις για «νόμιμη» κατασκοπεία για να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της κυβέρνησης ότι βρίσκεται πίσω από τις υποκλοπές του Predator, σημειώνουν οι New York Times.

#New_York_Times #ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ #ΕΥΠ #ΣΚΑΝΔΑΛΟ #ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ #ΑΔΩΝΙΣ_ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
New York Times, ΕΥΠ, Μόνο, 15 000, Ρωσία,New York Times, efp, mono, 15 000, rosia