Δυσκολη η «εξίσωση» για την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων μετά το μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων

Τα μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα Τρίτη 30/3, έρχεται σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει το άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων, ενώ η αγωνία του κόσμου χτυπάει «κόκκινο» λόγως της παρατεταμένης κόπωσης που έχει επιφέρει το lockdown. Η εξίσωση για την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει αύριο Τετάρτη μόνο εύκολη δεν είναι. Τι εκτιμούν Βατόπουλος και Σαρηγιάνης για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και το άνοιγμα

της αγοράς.

«Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή»

«Υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα, έχουμε αυξομειώσεις, έχουμε υπερμεταδόσεις, το είδαμε σε χωριά, σε κωμοπόλεις, η επιδημία καλά κρατεί. Η κοινωνία από την άλλη μεριά πιέζει για να ανοίξει οπότε πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Τα «όπλα» που έχουμε είναι οι εμβολιασμοί και η μεγαλύτερη χρήση των τεστ για να εντοπίζονται γρήγορα τα κρούσματα και να σπάει η αλυσίδα μετάδοσης».

Με αυτά τα λόγια στο LiveNews, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, προσπαθεί να περιγράψει την κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες.

 Από τη στιγμή δηλαδή που ανακοινώθηκαν τα 4.340 νέα κρούσματα κορονοϊού, οι 72 νεκροί και οι 741 διασωληνωμένοι.

Ερωτηθείς αν τα πολλά κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο θα αλλάξουν τις αποφάσεις των επιστημόνων, ο κύριος Βατόπουλος απάντησε με νόημα:

«Τα δεδομένα είναι δύσκολα…»

«Η απάντηση είναι ότι θέλουμε να ανοίξει η κοινωνία υπό την προϋπόθεση ότι με το σενάριο που θα φτιαχτεί θα μπορέσει να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι υπαρκτός».

Την ίδια ώρα, ο δείκτης θετικότητας σήμερα, με 65.979 τεστ έφτασε στο 6,5. Πάνω δηλαδή από το 4 που έχουν θέσει οι επιστήμονες ως όριο συναγερμού, αλλά σταθεροποιημένος κοντά στο 6, όπως είναι εδώ και αρκετές ημέρες.

Το είχε θίξει άλλωστε, την περασμένη Παρασκευή, η Β. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι μετά από 7 εβδομάδες, φαίνεται επιτέλους μία σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα.

Επιπέον, η κυρία Παπαευαγγέλου είχε πει ότι για πρώτη φορά ο δείκτης θετικότητας έμεινε σταθερός στο 6%, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει ιδιαίτερα πιεσμένη.

Τα δεδομένα μέχρι τώρα, δείχνουν ότι και αυτή την εβδομάδα η θετικότητα, παραμένει στα ίδια επίπεδα.

«Περιμένουμε 3.700 κρούσματα στις 8 Απριλίου»

Από την άλλη, ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε σήμερα ότι τα κρούσματα που καταγράφονται σήμερα δεν αποτελούν την κορύφωση του τρίτου κύματος, την οποία δεν έχουμε δει ακόμα.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε πως μπορεί να έχουμε ακόμη παραπάνω σε λίγες ημέρες.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ μίλησε στο Mega και τόνισε πως «δεν έχουμε δει την κορύφωση του τρίτου κύματος», ενώ εμφανίστηκε κάθετος σε οποιοδήποτε άνοιγμα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα κρούσματα σήμερα είναι ένας μεγάλος αριθμός που ξεπέρασε τις προβλέψεις των ειδικών. Χαρακτηριστικά, ο κ. Σαρηγιάννης είχε αναφέρει την Κυριακή (28/3) πως «περιμένουμε 3.700 κρούσματα στις 8 Απριλίου».Παρόλα αυτά, οι σημερινές μολύνσεις ανατρέπουν τα δεδομένα.

«Είναι μεγάλο νούμερα και μεγαλύτερο από τις προβλέψεις μας. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερο βαθμό διασποράς», είπε χαρακτηριστικά.

Σαρηγιάννης: «Ναι» στο άνοιγμα της Γ'Λυκείου

Επίσης, λέει «όχι» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα, καθώς η χώρα δεν βρίσκεται στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, ενώ συμπληρώνει πως «μέχρι και την αρχή της επόμενης εβδομάδας θα μπορούμε να δούμε αριθμούς ίσως και μεγαλύτερους από αυτόν».

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης διευκρίνισε πως στη τωρινή επιδημιολογική κατάσταση το μόνο πράγμα που μπορεί να ανοίξει, είναι «τα σχολεία για την Γ΄Λυκείου και αυτό μόνο για παιδαγωγικούς λόγους».

Πελώνη: «Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε απ’ το lockdown»

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι: «Δεν είπε κανείς ότι βγαίνουμε απ’ το lockdown» και ότι υπάρχει μια παρανόηση την οποία και έσπευσε να ξεκαθαρίσει.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στην εκπομπή του Action 24 «Evening Report», είπε ότι εξετάζουμε το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων όταν τα κρούσματα βρίσκονται σε ύψος ρεκόρ και πολύ ψηλότερα από την αρχή του lockdown υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί χρυσή τομή.

«Δεν παραγνωρίζει κανείς την έξαρση αυτή που αποτυπώθηκε σήμερα ωστόσο την ίδια ώρα δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχει μερική συμμόρφωση στα μέτρα άρα θα πρέπει να βρεθούν μέτρα για να μπορέσει να γίνει διαχειρίσιμη η κόπωση των πολιτών που είναι έκδηλη σε όλα τα επίπεδα».

Τόνισε ότι θα αναζητηθεί μία χρυσή τομή εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα και βέβαια και η Επιτροπή που είναι αυτή που τα αξιολογεί καθημερινά και κάνει παρεμβάσεις όπου χρειαστεί.

«Κρούσματα υπάρχουν και θα υπάρχουν» είπε επίσης μεταξύ άλλων. 

Εξετάζεται η αλλαγή...στατηγικής από τους Λοιμωξιολόγους

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες του Dnews αύριο Τετάρτη (31/3) συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει για ην διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί οτι το υπάρχον πλαίσιο πρέπει να αναθεωρηθεί καθώς έχουν προκύψει άλλα στοιχεία που επιβάλλουν τώρα μία αλλαγή στρατηγικής σχετικά με το πώς μπορεί να αποφορτιστεί η κατάσταση αφού και ο καιρόςέγινε πλέον σύμμαχος στην αποφυγή της εξάπλωσης του ιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί η άποψη ότι τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει εισηγηθεί η επιτροπή και απέδιδαν, φαίνεται πως έχουν σταματήσει να παράγουν αποτελέσματα.

Για τους λόγους αυτούς η κυβέρνηση θα εισηγηθεί αύριο μέσω του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσου την μετατόπιση των δραστηριοτήτων με λογικά ανοίγματα και με ταυτόχρονη αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Θεωρείται στην φάση αυτή ότι θα έχει μεγαλύτερη απόδοση η διάχυση του κόσμου σε εξωτερικούς χώρους παρά η συνέχιση της αυστηρής καραντίνας η οποία και δεν τηρείται.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης οι οποίες μένει να φανεί εάν θα πάρουν το πράσινο φως από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αναμένεται στις 5 Απριλίου δείχνουν τον δρόμο για την απελευθέρωση των:

Διαδημοτικές μετακινήσεις
Άνοιγμα του λιανεμπορίου συνολικά
Επαναλειτουργία δια ζώσης όλων των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια- Λύκεια)

Σε ό,τι έχει να κάνει με το άνοιγμα των σχολείων, αυτό που θα ορίσει τις εξελίξεις φαίνεται να είναι το εάν και πόσο σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα self-test. Αυτό που είναι κρίσιμο και φαίνεται ότι θα γίνει είναι το άνοιγμα για την Γ΄Λυκείου.

Η υπουργός Παιδείας είχε επίσης αναφέρει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει τα σχολεία στις 5 Απριλίου ενώ για κάθε μαθητή θα προβλέπονται 4 τεστ το μήνα, όπως και για όλους.

Διχασμένη η επιτροπή, οι τρεις εκτιμήσεις για το άνοιγμα

Οι δυσκολίες στο να ληφθούν οι παραπάνω αποφάσεις βρίσκονται κατά βάση στα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και στις κατά καιρούς αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των λοιμωξιολόγων όπως είχε γράψει το Dnews.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η επιτροπή εμφανίζει τρεις εκτιμήσεις.

Στο ένα στρατόπεδο βρίσκονται εκείνοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε κανένα άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας πριν από το Πάσχα.

Μία άλλη ομάδα εκτιμά ότι η συζήτηση για άρση μέτρων δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 18 Απριλίου.

Τρίτη ομάδα είναι εκείνη που λέει ναι στο άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων στις 5 Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση , όλοι αναμένουμε μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα τις αποφάσεις τόσο για την αποκλιμάκωση του lockdown όσο και για την χρήση της διπλής μάσκας καθώς και τα σημεία όπου αυτή θα επιβάλλεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Lockdown, Σκούρα, Λοιμωξιολόγων,Lockdown, skoura, loimoxiologon