Lockdown: Πάμε για παράταση μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, το σχέδιο για την άρση των μέτρων

Η 7η Δεκεμβρίου με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μέχρι τώρα είναι η  πιθανότερη ημερομηνία για την άρση του lockdown στη χώρα μας, σύμφωνα με τα όσα έχουν ακουστεί από αξιωματούχους και επιστήμονες. Ποιο είναι το σχέδιο για την άρση του lockdown. Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία και η εστίαση. 

Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις

από την κυβέρνηση. Το σχέδιο ανοίγματος της χώρας θα καταρτιστεί με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, ενώ η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή και με αυστηρούς περιορισμούς.

Πρώτα ανοίγουν τα σχολεία

Η αρχή, όπως έχει σημειωθεί τελευταίες ημέρες, θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων, και συγκεκριμένα των δημοτικών και νηπιαγωγείων, που ήταν τα τελευταία που έκλεισαν.

«Το άνοιγμα των σχολείων, αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας. Τίποτα δεν αντικαθιστά τη διά ζώσης διδασκαλία. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να ανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως, στην ΕΡΤ.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη πρότεινε, ωστόσο, χθες το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές.

Κλιμακωτό άνοιγμα των καταστημάτων

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάζει η δημόσια τηλεόραση, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τα κατάλληλα, το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει την 14η Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξη, Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε στον ΑΝΤ1, πως το άνοιγμα τους θα είναι κλιμακωτό και η κυβέρνηση θα δράσει με βάση την εμπειρία του Μαΐου.

Κικίλιας: Το ΕΣΥ πιέζεται παντού, αλλά αντέχει - Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα

Όπως τόνισε, το άνοιγμα θα ξεκινήσει από τα μικρά καταστήματα και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στα μεγάλα. Οι κανόνες, όμως, θα είναι αυστηροί και η μάσκα θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική.

«Όταν οι ειδικοί μας δώσουν ημερομηνία για το πότε μπορούμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει κλιμακωτά, όπως έγινε και τον Μάιο, από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και με πολύ αυστηρούς κανόνες.  Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει συνωστισμός μέσα σε πολύ μικρούς χώρους».

Τι θα γίνει με την εστίαση

Όσον αφορά στην εστίαση, οι εκτιμήσεις είναι ακόμη δύσκολες. Ενδεχομένως να ανοίξει παραμονές Χριστουγέννων.

Τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης δεν εντάσσονται στους σχεδιασμούς της άρσης μέτρων, καθώς είναι σημεία, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, που παρατηρείται συνωστισμός.

«Βράζει» η Βόρεια Ελλάδα, τραγικός ο αριθμός των διασωληνωμένων 

Την ίδια ώρα, μπορεί τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάζουν μία κάποια σταθερότητα το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας συνεχίζει να είναι μεγάλη – ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα όπου εντοπίζεται μεγάλο ιικό φορτίο.

Χαρακτηριστικό αυτού είναι πως την Τετάρτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε σχεδόν διπλάσια κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, 633, απ' ό,τι στην Αττική 383.

Σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Λάρισα και Μαγνησία τα κρούσματα παραμένουν αυξημένα, το ΕΣΥ πιέζεται πολύ όμως αντέχει, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα, παράλληλα, παραμένει σταθερά υψηλός. Πλέον το νούμερο βρίσκεται μία «ανάσα» μακριά από τους 600, καθώς στην ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 597 διασωληνώσεις.

Διαβάστε επίσης:Lockdown: Καμία δραστηριότητα τη Δευτέρα, δεν αίρονται οι περιορσμοί (vid)
Keywords
Τυχαία Θέματα