Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» Κοζάνη και Δυτική Αττική, ανοικτό το ενδεχόμενο για πιο σκληρά τοπικά lockdown

Με τον Υπουργο Υγειας, Βασίλη Κικίλια, και τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρης Φιλίππου, πραγματοποιήθηκε η σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό. Ο Υπουργός Υγείας, τόνισε ότι η Κοζάνη και η Δυτική Αττική έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Ο Υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για πιο σκληρά τοπικά lockdown σε συνολικά 11 περιοχές. 

Όπως τόνισε

ο Βασίλης Κικίλιας που πρώτος πήρε τον λόγο ανάμεσα στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οι εξής: 

 Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα και Λάρισα αλλά και Δυτική Αττική. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πραγματοποιεί συνεδρίαση ειδικά για την Κοζάνη και την δυτική Αττική αυτή την ώρα. 

 Η Κοζάνη και η Δυτική Αττική φαίνεται να αντιμετωπίζουν το πιο σοβαρό πρόβλημα με τον Υπουργό να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για πιο σκληρά τοπικά lockdown.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε επίσης πως παρατηρήθηκαν περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους την τελευταία εβδομάδα στις παραπάνω περιοχές.

Κάλεσε τους πολίτες σε επιβαρυμένες περιοχές να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι μπορεί να φέρει η χαλάρωση. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να υπερασπιστούμε τον κόπο και την προσπάθεια των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε ότι «εάν και εφόσον επιβαρυνθούν τα δεδομένα, θα επανεξετάσουμε όλα τα μέτρα, ανά περιοχή».

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό τόνισε ότι θα είναι κοινή, ευρωπαϊκή η προμήθεια και το εμβόλιο θα δοθεί σε όλους τα ευρωπαϊκά κράτη, στην ίδια ημερομηνία.

Όπως έκανε γνωστό από το πρωί της Πέμπτης, στις 09:00 έως τις 16:00 θα ξεκινήσει καταγραφή από τις επτά υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία της χώρας όλων των υγειονομικών. «Μιλάμε για όλο το προσωπικό. Γιατρούς, νοσοκόμους, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, όλους» τόνισε. Σημειώνεται ότι, το υγειονομικό προσωπικό θα είναι το πρώτο που θα εμβολιαστεί.

Όταν πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του ΕΟΦ τόνισε ότι οργανισμός βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα εν αναμονή των εμβολίων για τον κορονοϊό υπογράμμισε ο κ. Φιλίππου. Ο εμβολιασμός θα γίνε βάσει σχεδίου ώστε να υπάρχει ασφάλεια και τάξη. «Πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι το εμβολιο είναι «ασφαλές» είπε μεταξύ άλλων. 

Αναφερόμενος στα μονοκλωνικά αντισώματα τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμα άδεια για τη θεραπεία αυτή. Κύριο μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών.

Ο κ.Φιλίππου αναφέρθηκε στο σχέδιο εμβολιασμού και έκανε λόγο και για μια κίτρινη κάρτα. Αναλυτικά τι τόνισε σχετιά ΕΔΩ.

Κικίλιας: «Πλησιάζουμε στην αρχή τέλους» στη μάχη έναντι της πανδημίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας χθες (15/12) στην εκπομπή του Antenna «Καλημέρα Ελλάδα», ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είπε ότι «πλησιάζουμε στην αρχή τέλους» στη μάχη έναντι της πανδημίας.

Ο Υπουργός Υγείας αν και παραδέχτηκε ότι η πίεση παραμένει στις ΜΕΘ, ειδικά στη Β. Ελλάδα και ότι οι ρυθμοί της μείωσης των κρουσμάτων είναι πολύ πιο αργοί, τόνισε ότι «έχει ξεκινήσει η αντόστροφη μέτρηση».

Παράλληλα, προέβη σε μία επιδημιολογική σύγκριση με άλλες χώρες: «Θεωρώ ότι καλώς πήραμε αυτά τα μέτρα. Βλέπετε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη, η μία πίσω από την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες πηγαίνουν σε σκληρά lockdown. Η Γερμανία των 40.000-50.000 ΜΕΘ πάει σε σκληρό lockdown μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, μη μπορώντας να ελέγξει τον κορονοϊό. Και είναι λογικό, είναι μια νόσος ύπουλη και επικίνδυνη. Αυτός ο ιός τσακίζει τα πάντα στο διάβα του. Η Σουηδία, με πολύ πλούσιο σύστημα Υγείας, βλέπετε τι προβλήματα αντιμετωπίζει με τους υγειονομικούς».

Πώς θα διεξαχθεί η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων του εμβολίου για τον κορονοϊό των Pfizer/BioNTech βρίσκεται προ των πυλών, με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για την χορήγησή του στους πολίτες. Πώς θα διεξαχθεί η επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2021, τόνισε ότι πρωταρχικό στόχος είναι να φτάσει το εμβόλιο «δωρεάν» και με ασφάλεια σε όλα τα μέρη της χώρας και για κάθε πολίτη. Παράλληλα, έκανε λόγο για «σύνθετη άσκηση» και έκανε ειδική αναφορά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες που θα γίνονται οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το εμβόλιο αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς στις 21 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ώστε να αποφασιστεί αν θα πάρει το «ΟΚ» το εμβόλιο της Pfizer και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία χορήγησής του στους Ευρωπαίους πολίτες.

Εάν δοθεί η έγκριση, από τα Χριστούγεννα θα μπορούν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί, με την Γερμανία να εκτιμά πως αυτό θα γίνει πιθανότατα στις 26 Δεκεμβρίου. Και ο πρωθυπουργός της χώρας μας, σημείωσε από την Βουλή ότι «ίσως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός να δώσει την έγκριση μία εβδομάδα νωρίτερα, άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι' αυτή την άσκηση».

Το εμβόλιο θα «φτάσει» σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ίδια ημέρα, μετά την έγκριση του ΕΜΑ, και στη συνέχεια η κάθε χώρα θα ξεκινήσει τον εμβολιασμό, ανάλογα με το σχεδιασμό της.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «εκστρατεία» που θα αρχίσει η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό, ονομάζοντας την επιχείρηση «Ελευθερία». «Ο εμβολιασμός σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας. Την ελευθερία μας, και γι' αυτό έτσι θα ονομάσουμε αυτή την επιχείρηση. Την ελευθερία να ζούμε απελευθερωμένοι από την ομηρία της πανδημίας, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να γιορτάσουμε το 2021 τα 200 χρόνια της ελευθερίας μας ως έθνος. Είναι στο χέρι μας αύριο το εμβόλιο να το κάνουμε όλοι. Η αισιόδοξη επόμενη μέρα είναι πραγματικά στα χέρια μας και σας καλώ να τη χτίσουμε με ενότητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τους πάντες, κάνοντας αναφορά και στους φαρμακοποιούς που θα βοηθήσουν και στο κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό. «Θα πετύχουμε. Αλλά η απειλή θα καραδοκεί έως τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού και γι' αυτό η προσήλωση στα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κατά το εμβόλιο και θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο».

Σε πρώτη φάση, θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι του συστήματος Υγείας και οι ευπαθείς ομάδες, ενώ σε τρίτη φάση, μετά τον Φεβρουάριο, θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στους υπόλοιπους πολίτες, όπως έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο Υγείας. Οι έγκυες, τα ανήλικα παιδιά, και όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορονοϊό, δεν αναμένεται να εμβολιαστούν, όπως τόνισε την Δευτέρα η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το ραντεβού θα γίνεται μέσω άυλης συνταγογράφησης, με τους πολίτες να λαμβάνουν SMS σχετικά με την ημερομηνία του ραντεβού όπου θα πρέπει να κάνουν αποδοχή ή να το απορρίψουν και να αναζητηθεί νέα ημερομηνία.

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, «στο gov.gr, δίνονται οι οδηγίες βήμα-βήμα ώστε ο κάθε πολίτης να μπορέσει να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση».

«Ο πολίτης που έχει άυλη συνταγογράφηση θα δεχθεί ένα μήνυμα στο κινητό του με το προκαθορισμένο ραντεβού του με ημέρα, ώρα και Κέντρο Εμβολιασμού. Θα το αποδεχθεί εάν τον εξυπηρετεί και θέλει να εμβολιαστεί ή αν δεν τον εξυπηρετεί τότε μπορεί να μπει στο gov.gr στην πλατφόρμα για το εμβόλιο, δηλαδή emvolio.gov.gr και να ζητήσει νέο ραντεβού.

Η πλατφόρμα θα λειτουργεί όπως των αεροπορικών εταιρειών, που μας προκαθορίζουν μία θέση αλλά έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε. Θα βλέπει εκεί ο πολίτης δηλαδή ποιες επιλογές έχει, όσον αφορά στην ημερομηνία και τον τόπο. Αν δεν μπορεί ο πολίτης να το κάνει ψηφιακά, τότε εναλλακτικά θα μπορεί να μεταβαίνει σε κάποιο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στη φόρμα gov.gr και θα κλείνει το ραντεβού που τον εξυπηρετεί».

Διαβάστε επίσης:Ποιοι δε θα λάβουν sms για τον εμβολιασμό
Keywords
κορονοϊός, κοζανη, lockdown, αττικη, δυτικη αττικη, δυτικη, υγειας, ξανθη, δραμα, θεσσαλονικη, λαρισα, εοφ, εμβολιο, antenna, ελλαδα, βουλη, pfizer, Χριστούγεννα, εμα, sms, νέα, gov, φαρμακεια, εθνος, κικιλιας, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Μις φαν ντερ ρόε, αυλη συνταγογραφηση, εμβολιο pfizer, ημερομήνια, συνταγογραφηση, χωρες, αδεια, βημα, γερμανια, γρεβενα, εοφ, ιος, πιεση, σημερινη, σουηδια, ωρα, antenna, pfizer, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, γινε, γρηγορης, δευτερα, δυνατοτητα, δοθει, δωσει, ειπε, υπαρχει, ελευθερια, εβδομαδα, εμβολιο, ενημερωση, επτα, ευρωπη, ιδια, υφυπουργος, υγειονομικο, κυβερνηση, κινητο, λογο, μητσοτακης, νοσοκομεια, παντα, παιδια, πελλα, πιερια, προβληματα, πρωι, ραντεβου, ρυθμοι, συζητηση, συνεχεια, σχεδιο, υπουργειο υγειας, τριτη, φαρμακειο, φορμα, χερι, ασφαλεια, αυλη, δημητρης, εγκυες, gov.gr, gov, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ομαδες, sms, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα