Live από την Βουλή: Σκληρό ροκ» για την προανακριτική της Novartis

Με μάχες μεταξύ του Προεδρείου, των κομμάτων της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ξεκίνησε η συνεδρίαση της Βουλής για την Novartis και την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση

Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, να διεξαχθεί η ψηφοφορία χωριστά για κάθε πρόσωπο, δεν δεσμεύει την Ολομέλεια

είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα "η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη".

"Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης", είπε ο Νίκος Δένδιας και αναρωτήθηκε αν από την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη προκύψουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τι θα κάνει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Γι΄αυτό, όπως υποστήριξε, πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη, προσθέτονας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Παναγιώτη Κουρουμπλή και γι΄αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10.

Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη", συνέχισε ο κ. Δένδιας, υποστηρίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η ΝΔ θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της και ζήτησε, η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, να αποφασίσει για μια κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

"Το πλαίσιο στο οποίο πρέπει όλοι να τοποθετηθούν είναι το Σύνταγμα ο Κανονισμός και η κοινοβουλευτική πρακτική" ανέφερε απαντώντας η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Live εικονα

“Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών", είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι αν υιοθετειτο η πρόταση της ΝΔ τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως.

"Με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος αναφερόμενος στην έρευνα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι", σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

"Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης" ανέφερε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ), υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη "σκευωρία, μέρος της οποίας είναι τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες και γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες". Συνεπώς", είπε ο Μάκης Βορίδης, "πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης".

"Θα έχουμε μια κανονική προανακριτική διαδικασία ή ξέπλυμα και τηγάνι; Εμείς προτείνουμε να έχει άπλετο χρόνο η επιτροπή για να διερευνήσει. Οι κάλπες θα έπρεπε να είναι 12. Η υπόθεση αφορά την πολιτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένων των Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθού. Εμείς θέλουμε προανακριτική επί της ουσίας", είπε ο Γιάννης Κουτσούκος, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Παρασκευόπουλος: να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου

"Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem. Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές", υποστήριξε ο Νίκος Παρασκευόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ό,τι πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου. Αν δηλαδή, κάποιο από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, κάνει χρήση του δικαιώματος να ψηφίσει για υπόλοιπα, δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου.

"Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου. Ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, θα γίνει κανονική διαδικασία. Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες. Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα. Αν έχετε σκοπό να πάτε να κλείσετε την υπόθεση άρον άρον, εμείς σε τέτοιο θέατρο συμμετοχή δεν θα έχουμε" είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει όλα τα αδικήματα, ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί, διότι ο λαός πρέπει να μάθει ότι το φάρμακο εντάσσεται στον τζόγο της αγοράς και ότι η ζωή του βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών.

Βουλή δεν αντιμετωπίζει όλα τα αναφερόμενα πρόσωπα στη δικογραφία μαζί αλλά χωριστά. Είμαστε σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων", είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης, αποδίδοντας την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις ενστάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε επικοινωνιακά τερτίπια και παρελκυστική τακτική.

"Δεν μπορεί να ονομάζουμε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα έρθει η ώρα που θα αποκαλυφθούν και θα μιλήσουν" είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας "εμείς θέλουμε να βγουν όλα στο φως". Όπως τόνισε, πρέπει να υπάρξει μια κάλπη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να συγκροτηθεί επιτροπή και μια δεύτερη κάλπη για όλα τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα.

"Όταν λέμε όλα στο φως ή το εννοούμε ή είναι καραμέλα και στάχτη στα μάτια" είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι και τόνισε ότι προέχει να ερευνηθεί και το ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης και το ζήτημα της τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Για την απουσία του Π. Κουρουμπλή σχολίασε ότι "η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί, "κατά το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει", να τον αφαιρεί από την πρότασή της", ενώ κατέληξε λέγοντας "Ερευνα από το α στο ω χωρίς χειραγώγηση της Βουλής ή της Δικαιοσύνης" και πρότεινε μια κάλπη για να αποφασιστεί η συγκρότηση ή μη ειδικής επιτροπής.

Τελικώς, απορρίφθηκε δια εγέρσεως από την πλειοψηφία η πρόταση της αντιπολίτευσης να στηθεί μια αντί για 10 κάλπες στη μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Παπαγγελόπουλος: Η υπόθεση Novartis ως κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας.

«Όλοι είναι σύμφωνοι ότι η αξιόποινη πράξη της απιστίας έχει παραγραφεί, ενώ η αξιόποινη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δεν έχει παραγραφεί. Θεωρώ ότι η πράξη δωροδοκίας δεν έχει παραγραφεί, γιατί -όπως έχω ξαναπεί- δεν γίνεται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων, αλλά επ' ευκαιρία αυτών» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επικαλούμενος ομιλίες του υπουργού Δικαιοσύνης επί ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη και του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου, οι οποίοι «με στέρεη επιχειρηματολογία έχουν την ίδια άποψη».

Επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι «το τεκμήριο της αθωότητας κατακρεουργήθηκε από τον κ. Σαμαρά, σε βάρος του πρωθυπουργού, εμένα, των εισαγγελέων και των προστατευόμενων μαρτύρων. Είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ στις ανοίκειες συκοφαντικές και ταυτόχρονα αστείες επιθέσεις που εξαπέλυσε στα πλαίσια της υπερασπιστικής του γραμμής για αντιπερισπασμό και εκφοβισμό».

«O κ. Σαμαράς επικαλείται τη δήλωσή μου ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Υπενθυμίζω ότι στη δήλωσή μου αυτή δεν αναφέρθηκα στον κ. Σαμαρά ή σε οποιονδήποτε άλλο», προσέθεσε υπενθυμίζοντας ότι: «τη δήλωση αυτή έκανα μετά την ολιγόλεπτη, μερική ενημέρωση, από τον αρμόδιο υπουργό για το μέγεθος του σκανδάλου και για τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται. Εγώ μίλησα για μερική ενημέρωση και ο κ. Γεωργιάδης επαναλαμβάνει ψευδώς ότι είπα άτυπη ενημέρωση. Δεν είναι τυχαίο, είναι άλλη μια προσπάθεια παραποίησης της πραγματικότητας προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι η διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον νόμο πάσχει. Υπενθυμίζω επίσης ότι ο αρμόδιος υπουργός ο Σταύρος Κοντονής δήλωσε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μεγαλύτερο από το σκάνδαλο Siemens».

Υπενθύμισε επίσης ότι η προηγούμενη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, η Ελένη Ράϊκου, η οποία είχε τοποθετηθεί στη θέση της επί κυβερνήσεως Σαμαρά, συμπεριέλαβε στην επιστολή παραίτησής της πριν ένα χρόνο, περίπου, και λίγο πριν λήξει η δεύτερη θητεία της, όπως είπε, μεταξύ άλλων και τα εξής:

1. Καταγγελία για σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου και στοχοποίησής της από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που στόχο έχουν μια και μόνη τη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου και την παρεμπόδιση της έρευνας για την Novartis και όχι μόνο. «Μήπως η κ. Ράικου έβλεπε που οδηγούσε η έρευνα; Μήπως θέλησε να αποφύγει αυτά που υφίστανται σήμερα οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς; Μήπως φοβήθηκε κάτι άλλο που εκείνη ήξερε και εμείς αγνοούμε;» σημείωσε.

2. Εκτίμησε ότι είναι πιθανή η ύπαρξη εμβασμάτων με σημαντικά ποσά από το λογαριασμό της Novartis από την Ελβετία και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς. Σημείωσε δε πως μέχρι τότε είχαν εντοπιστεί μίζες 28 εκατ. ευρώ.

3. Χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis ως κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας.

Ο κ. Παπαγελόπουλος επίσης κατέθεσε στα πρακτικά δημοσιεύματα ξένου Τύπου που έκαναν λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του τόπου και σημείωναν ότι η Ελλάδα δύσκολα θα απορροφήσει το σοκ από τα ευρήματα της έρευνας.

«Η έρευνα για την Novartis θα συνεχιστεί και από την ελληνική Δικαιοσύνη και από το FBI. Ας μην ματαιοπονούν κάποιοι, η επιχείρηση τρομοκρατίας δεν θα περάσει», τόνισε και προσέθεσε: «Απειλούνται ευθέως με σκοπό να τρομοκρατηθούν δικαστικοί λειτουργοί, μάρτυρες, ακόμη και ο πρωθυπουργός της χώρας. Στην προσπάθειά τους αυτή δεν δίστασαν να επικαλεστούν την ισχύ τους στον κρατικό μηχανισμό και σε παρακρατικούς μηχανισμούς με απειλές διώξεων και εξόντωσης».

Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιότητά του ως πρώην διοικητής της ΕΥΠ τους τελευταίους 3 μήνες της κυβέρνησης της ΝΔ. «Εγώ δεν ντρέπομαι γι΄ αυτό. Ας αναρωτηθούν οι βουλευτές και κυρίως οι απλοί γνήσιοι ψηφοφόροι της ΝΔ για τα κίνητρα και τους στόχους του κ. Σαμαρά για την αναφορά του αυτή» υπογράμμισε, λέγοντας πως «για να λύσει τα προβλήματά του δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στην παράταξή του».

Καταλόγισε επίσης στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι προσπαθεί να συνδέσει τη δήθεν σκευωρία με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. «Στις υπερφυσικές μου ικανότητες πρέπει να προστεθούν το χάρισμα της ενόρασης και προφητικές ικανότητες, που μου επιτρέπουν να προβλέπω το μέλλον. Αλλιώς πώς εξηγείται πολλούς μήνες πριν, όταν έστηνα τη σκευωρία σε βάρος σας, προκαλώντας την έρευνα του FBI, ότι θα ανέκυπτε θέμα Μακεδονικού. Μάλιστα είχα προβλέψει ότι στις 4 Φεβρουαρίου θα γινόταν το συλλαλητήριο στην Αθήνα και γι΄ αυτό είχα φροντίσει στις 5 Φεβρουαρίου η δικογραφία της Novartis να σταλεί στη Βουλή. Έλεος, τόση φαντασία αγγίζει τα όρια της παράνοιας, αν δεν την ξεπερνά. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί το Μακεδονικό ως άλλοθι, το ίδιο έκανε και το ΄93, όταν έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ. Υπενθυμίζω ότι τότε οργίαζαν οι φήμες για τα πραγματικά αίτια της πτώσεως», υπογράμμισε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαγελόπουλος τόνισε ότι «η επιχείρηση τρομοκρατίας σε βάρος εισαγγελικών λειτουργών, προστατευόμενων μαρτύρων και πολιτικών σας αντιπάλων δεν είναι απλώς εσφαλμένη υπερασπιστική τακτική και δείγμα μεγάλου πανικού. Είναι επίσης αποκαλυπτικό φασίζουσας νοοτροπίας και μέγα πολιτικό ολίσθημα. Είναι όμως και κάτι χειρότερο, είναι μέγιστη δημοκρατική εκτροπή οι απειλές ότι θα μας κλείσουν φυλακή. Και τα διάφορα υπονοούμενα παραπέμπουν σε μαφιόζικες μεθόδους και παρακρατικούς μηχανισμούς».

«Αλήθεια, τι εννοεί ο κ. Σαμαράς όταν λέει θα μας πάει μέχρι το τέλος; Ελπίζω να μην εννοεί το τέλος της ζωής μας, τη φυσικά μας εξόντωση. Ούτε την ηθική μας εξόντωση με παράνομες ενέργειες παρακρατικών μηχανισμών. Για τη δικαστική μας εξόντωση δεν ρωτώ, την έχει προαναγγείλει. Με το σύνολο των απειλών και των υπονοούμενων αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη για ό,τι συμβεί σε βάρος εισαγγελέων, προστατευόμενων μαρτύρων και όσων έχουν στοχοποιηθεί ή πρόκειται να στοχοποιηθούν στο μέλλον, ακόμη και μια γλάστρα να πέσει στο κεφάλι τους στο περίπατό τους ξέρετε τι θα πιστέψουν όλοι. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει προηγηθεί μια απόπειρα αυτοκτονίας, ένα περίεργο θανατηφόρο ατύχημα σε δύο πρόσωπα που είχαν σχέση με το σκάνδαλο Novartis και βίαιες ενέργειες σε βάρος δημοσιογράφων που ασχολούνται με αυτό» επισήμανε.

Κουτρουμάνης: Βεβαίως και υπάρχει σκάνδαλο και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διερευνηθεί

«Όταν ασχολείται κάποιος σε αυτήν τη χώρα με την πολιτική, είναι προετοιμασμένος να δεχθεί κριτική που πολλές φορές είναι και άδικη και αυστηρή. Δεν είχα, όμως, ποτέ φανταστεί ότι θα βρισκόμουν σε αυτό το βήμα να δώσω εξηγήσει ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση ενός σκανδάλου, εν προκειμένω στο σκάνδαλο της NOVARTIS». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ομιλία του ο πρώην υπουργός Υγείας, Γιώργος Κουτρουμάνης, δηλώνοντας όχι μόνο ξαφνιασμένος αλλά και εξοργισμένος.

Ο κ. Κουτρουμάνης είπε ότι υπηρέτησε την κοινωνική ασφάλιση για πάνω από 30 χρόνια, από απλός υπάλληλος σε ασφαλιστικό ταμείο μέχρι υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όταν οι πολίτες τον τίμησαν με την ψήφο τους και όταν οι πρώην πρωθυπουργοί, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος, τον τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.

Για την περίοδο που ήταν υπουργός, την περίοδο της «μεγάλης καταιγίδας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δέχθηκε για τις πολιτικές επιλογές του «μία πρωτόγνωρη σε ένταση κριτική, η οποία εξελίχθηκε με ύβρεις, προπηλακισμούς, επιθέσεις, απειλές, προσβολές». Πρόκειται για την περίοδο που, όπως σημείωσε, άσκησε τα καθήκοντά του υποδειγματικά και με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή, την περίοδο που με τον Ανδρέα Λοβέρδο στο υπουργείο Εργασίας (Οκτώβριος 2009), η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,6 δισ. ευρώ και έγινε 2,85 δισ. «Είναι απολύτως ανακριβές ότι η τρόικα επέβαλε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η αλήθεια είναι ότι εμείς, ο Ανδρέας Λοβέρδος και εγώ, σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που είχαμε αρχίσει να εφαρμόζουμε από τον Νοέμβριο του 2009, για τον δραστικό περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και όλων των υπολοίπων δαπανών, εκεί που θεωρούσαμε ότι υπήρχε κατασπατάληση πόρων» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και πρόσθεσε ότι τότε το υπουργείο Εργασίας και ο ίδιος παρουσίασαν ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης των δαπανών, ύψους 4,5 δισ., για να αποτραπούν οι μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις για τις οποίες πίεζε η τρόικα.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα και τους ελέγχους που έδειξαν κρυμμένα φάρμακα και πλαστές συνταγές, στη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ενεργοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών των ταμείων, τη σύμπραξη των ταμείων και τη δημιουργία τού ΕΟΠΥΥ. «Οι επιλογές μας αυτές συνεχίστηκαν και από τις επόμενες κυβερνήσεις και το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό στην περίοδο που ασκούσα καθήκοντα» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι η τρόικα υιοθέτησε αυτό το σχέδιο, δεν το επέβαλε.

«Είναι γεγονός ότι από το 2004 μέχρι το 2009 υπήρξε εκτροχιασμός. Η φαρμακευτική δαπάνη άρχισε να μειώνεται από τον Μάιο του 2010 και σταδιακά μέχρι το τέλος του 2011 είχαμε ήδη μία πολύ μεγάλη μείωση της τάξης του 40%» υπογράμμισε και κατέθεσε στοιχεία για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Μετά από όλα αυτά μπορεί κανένας να κατηγορήσει τον Κουτρουμάνη για πολιτικές ευθύνες; Πολύ περισσότερο να έρθει σήμερα με μία μαρτυρία εντελώς έωλη, αστεία και να θεωρήσει ότι ενέχομαι στο σκάνδαλο αυτό;» παρατήρησε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Σήμερα βρίσκομαι εδώ ως εμπλεκόμενος, με βάση μία γελοία και ψευδή κατάθεση ενός προστατευόμενου μάρτυρα. Είμαι απόλυτα καθαρός ρητά και κατηγορηματικά, ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με το συγκεκριμένο ή με οποιοδήποτε άλλο σκάνδαλο, δεν υπάρχει ούτε ίχνος εμπλοκής μου. Ψάξτε παντού. Οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεσή σας. Ψάξτε τα πάντα. Δεν θα με βρείτε πουθενά γιατί δεν υπάρχω πουθενά σε τέτοιες υποθέσεις που συνδέονται με θέματα ήθους, εντιμότητας, συμπεριφοράς».

«Υπάρχει σκάνδαλο NOVARTIS; Αν υπάρχουν δύο τρεις άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα που μιλούσαν σε ανύποπτο χρόνο για τα μεγάλα σκάνδαλα της υγείας, ο ένας είναι ο Κουτρουμάνης» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Από το 2000 και μέχρι τουλάχιστον την περίοδο που ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα, είχε αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα και είχε μιλήσει για τη μεγάλη λεηλασία των πόρων των ταμείων, πολύ περισσότερο μετά το 2004 που φαινόταν ότι υπήρχε ένας εκτροχιασμός με τις μεθόδους και φαρμακευτικών εταιρειών και παρόχων υγείας, με την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση, με τις εικονικές συνταγές».

«Βεβαίως και υπάρχει σκάνδαλο και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διερευνηθεί και δεν είναι το μόνο. Στον χώρο της υγείας υπάρχουν σκάνδαλα διαχρονικά. Και σήμερα αν ψάξετε υπάρχουν σκάνδαλα, υπάρχει κατευθυνόμενη συνταγογράφηση» τόνισε ο κ. Κουτρουμάνης και επισήμανε ότι δεν έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα να αμφισβητηθούν το ήθος και η ακεραιότητά του, βγήκε φτωχότερος και χρεωμένος από την πολιτική, και σήμερα το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να παραγραφούν τα αδικήματα και να μείνει σκιά. «Δεν ανέχομαι να κατηγορούμαι, όταν έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου, την ψυχή μου σε εκείνο το υπουργείο για να μη συμβεί στη χώρα αυτήν το χειρότερο. Και σήμερα να καλούμαι να δώσω εξηγήσεις με μία τέτοια μαρτυρία;» υπογράμμισε για να προσθέσει: «Ο κ. Φρουζής είχε πάει στο υπουργείο ως αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ μαζί με τον κ. Φιλιώτη, ποτέ κατά μόνας, ποτέ δεν του ζήτησαν τίποτα».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για ηθικό πλεονέκτημα όταν χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους για να σπιλώσει ανθρώπους. Εκείνο που θεωρώ, πλέον, υποχρέωσή σας είναι συμβάλετε να υπάρξει άμεση διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος. Όλες οι μαρτυρίες να ερευνηθούν με τους μάρτυρες παρόντες, είτε τους θέλετε προστατευόμενους, είτε δεν τους θέλετε προστατευόμενους. Χωρίς καμία παραγραφή. Να αναδειχθούν οι ευθύνες, αλλά όχι στην παραγραφή και να μείνει η ρετσινιά. Για μένα το χειρότερο είναι να υπάρξει παραγραφή και να μείνει η ρετσινιά. Κάντε το χρέος σας» ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης και προειδοποίησε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Όταν υπάρχουν τέτοιες πολιτικές σκοπιμότητες, πολλοί αθώοι μπορεί να τυλιχθούν σε μια κόλλα χαρτί από τους πολιτικούς τους αντιπάλους».

Keywords
live, βουλη, ροκ, novartis, novartis, ψηφοφορία, Παναγιώτης Κουρουμπλής, συνταγμα, rem, συριζα, θεατρο, συμμετοχή, ΚΚΕ, φως, ερευνα, ΠΑΣΟΚ, σαμαρας, siemens, ελλαδα, σοκ, fbi, ισχύ, ευπ, ΠΓΔΜ, εξηγείται, αθηνα, παπανδρεου, παπαδημος, γνώμονα, τροικα, λοβερδος, εοπυυ, έωλη, ρητά, συγκεκριμένο, σφεε, χρεος, Αντωνης Σαμαρας, Αμυρας, σταση εργασιας, συνταγμα live, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, λουκας παπαδημος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, σχεδιο αθηνα, γιωργος αγγελοπουλος, η ζωη, κομματα, βουλευτες, ελενη, συνταγογραφηση, έωλη, υπουργειο εργασιας, ρητά, βημα, ευπ, ηγεσια, ηθικη, θεμα, θητεια, ιχνος, μεγα, πλαισιο, σημερινη, σφεε, το βημα, φημες, φως, ωρα, fbi, ελεος, αστεια, ασφαλιστικο, ατυχημα, βοριδης, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γνώμονα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, διοικητης, δωσει, δειγμα, εγινε, εδρανα, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελβετια, ενεργεια, ενημερωση, εξελιξη, εξηγείται, επρεπε, ερευνα, ευθυνη, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, υποθεση, ηθικο, ομιλια, κυβερνηση, κρατικο, λεηλασια, λογια, λογο, μηνες, μιζες, μειωση, ξερετε, παντα, ορια, παφιλης, προβληματα, ψυχη, συγκεκριμένο, συμμετοχή, σοκ, σχεδιο, τασια, τεκμηριο, φυλακη, ισχύ, φαντασια, φαρμακα, φυσικα, φορα, ψηφοφορία, δημητρης, δικαιωμα, χωρα, υπουργειο, μεινει, πακετο, rem, θανασης, θεματα, υγειας, βεβαιως, ξεκινησε, ξεπλυμα, χερια
Τυχαία Θέματα