Le Monde: Έρχεται ευρωπαϊκό Ταμείο για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

Ένα κοινό ευρωπαϊκό Ταμείο που θα «απορροφήσει» τις οικονομικές συνέπειες από το σοκ του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής των «27».

Μετά το σχέδιο ανάκαμψης, φαίνεται πως ήρθε η ώρα και για το ευρωπαϊκό σχέδιο για σύσταση κοινού Ταμείου, για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Σχετική πρόταση που έχει καταθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την αποκάλυψη κάνει σήμερα η γαλλική Le Monde,

η οποία στη σχετικό δημοσίευμα παρουσιάζει πληροφορίες ότι διεξάγονται συζητήσεις στο πλαίσιο των «27» ευρωπαίων εταίρων για τη δημιουργία -το συντομότερο δυνατόν- ενός νέου ταμείου αλληλοβοήθειας που ενδέχεται να απορροφήσει το σοκ του πολέμου που διεξήγαγε το Κρεμλίνο στην Ουκρανία.

Μια σχετική ανακοίνωση θα μπορούσε να γίνει ακόμη και στην άτυπη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που προγραμματίστηκε με πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Μαρτίου, στις Βερσαλλίες.

Οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να προχωρήσουν στην σύσταση κοινού Ταμείου για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει η Γηραιά Ήπειρος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πάντα σύμφωνα με την Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος συνεχίζει, όπως και στην τηλεοπτική ομιλία του την Τετάρτη, να καλεί την Ευρώπη να αλλάξει προκειμένου να "γίνει δύναμη, πιο ανεξάρτητη, πιο κυρίαρχη".

Η ταχεία σύσταση ενός κοινοτικού σχεδίου ανθεκτικότητας -το όνομα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί- αποτελεί μέρος αυτής της λογικής, αφού οι «27» έσπασαν το πρώτο... ταμπού από την αρχή των εχθροπραξιών, αποφασίζοντας να χρηματοδοτήσουν από κοινού όπλα που παραδόθηκαν στην Ουκρανία.

Στις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Κομισιόν ξεκίνησαν ήδη προετοιμασίες, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε το θέμα του νέου Ταμείου ενισχύσεων των «27» με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, την περασμένη Παρασκευή.

Στόχος του εν λόγω Ταμείου θα είναι αρχικά να μοιραστεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ το κόστος που προκαλούν οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Αυτά τα μέτρα προκαλούν ήδη μεγάλη κρίση στη Ρωσία, αλλά θα έχουν συνέπειες και στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ειδικά αν η Μόσχα επιβάλλει αντι-κυρώσεις, για παράδειγμα στον αγροτικό τομέα ή στις πτήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα