Μητσοτάκης για ΒΟΑΚ: «Το πιο σύγχρονο έργο που θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη»

«O ΒΟΑΚ είναι το πιο σύγχρονο έργο που θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη» είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Χανιά.

Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του σχεδίου για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στα Χανιά.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ο ΒΟΑΚ

είναι το πιο σύγχρονο έργο που θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη». «Τον ΒΟΑΚ τον προχωράμε και για τους συντοπίτες μας που θρήνησαν θύματα. Όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση μαζί με τον κ. Αυγενάκη είχαμε παρουσιάσει ένα σχέδιο για μείωση ατυχημάτων σε όλη τη χώρα αλλά και την Κρήτη. Το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας δεν είναι ζήτημα μόνο οδικών υποδομών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Ξέρουμε ότι ο ΒΟΑΚ δεν έγινε μέχρι σήμερα γιατί υπήρχαν τοπικές αντιδράσεις. Η χάραξη του έργου πρέπει να είναι ενιαία», επεσήμανε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης. «Το έργο αυτό θα γίνει πραγματικότητα, όπως επίσης θα γίνουν πραγματικότητα και τα άλλα μεγάλα έργα στην Κρήτη, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Δεν μπορούμε να περάσουμε άλλα 18 χρόνια χωρίς να αξιοποιήσουμε μία μεγάλη έκταση στο Ηράκλειο. Θα δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε πραγματικότητα το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα για την Κρήτη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

{https://youtu.be/xQnOursfRv8}

Στα αποκαλυπτήρια του σχεδίου για τον ΒΟΑΚ, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε αρχικά την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και συγκεκριμένα τον υπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη τονίζοντας ότι «εργαστήκατε πολύ σκληρά, ξεπερνώντας μεγάλα εμπόδια». Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πλέον «ανακοινώνουμε με απόλυτη βεβαιότητα το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του πιο σημαντικού έργου για την Κρήτη για τον επόμενο αιώνα».

Σε εκείνο το σημείο μίλησε για την προσωπική του εμπειρία από τον ΒΟΑΚ:

«Πήρα το δίπλωμά μου το 1986. Σήμερα, 35 χρόνια μετά, ένα μεγάλο κομμάτι του ΒΟΑΚ παραμένει ακριβώς το ίδιο. Σαν αυτό που συνάντησα σα νέος οδηγός στα αμέσα της δεκαετίας του ‘80. Η υπόλοιπη χώρα απέκτησε, κυρίως λόγω αυτής της παράταξης, ένα σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Η Κρήτη όμως έμεινε πίσω. Προεκλογικά σάς είπα ότι αναλαμβάνω προσωπικά τη δέσμευση να ολοκληρώσω τον ΒΟΑΚ»

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια είπε ότι είναι «ένα έργο που θα ξεπεράσει τα 2 δις. ευρώ. Ο ΒΟΑΚ σήμερα είναι ο μεγαλύτερος νέος αυτοκινητόδρομος που θα κατασκευαστεί στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο έργο. Για τη σημασία του και την ανάγκη του δεν χρειάζεται να σας πείσω ιδιαίτερα. Αν δεν προχωρήσουμε σε αυτό το έργο, η Κρήτη θα μείνει αναπτυξιακά ακρωτηριασμένη. Δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει την υπόλοιπη Ελλάδα. Αποτελεί για μένα αδιαπραγμάτευτη αναπτυξιακή προτεραιότητα».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «τον ΒΟΑΚ τον προχωράμε και για έναν άλλο πιο προσωπικό και ανθρώπινο λόγο. Για τους συντοπίτες μας που θρήνησαν θύματα. Και είναι πάρα πολλά αυτά. Και μαζί με τον Λευτέρη Αυγενάκη είχαμε ανακοινώσει, όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, ένα πολύ αναλυτικό σχέδιο για τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην Κρήτη. Ξέρω ως γονιός την αγωνία που έχουμε, κάθε φορά που τα παιδιά μας παίρνουν το αυτοκίνητο στην Κρήτη να γνωρίζουμε ότι θα επιστρέψουν ασφαλή στο σπίτι».

Η αναφορά στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά που «που σήμερα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε το σχέδιο. Ξέρουμε ότι θα υπάρχουν δυσκολίες. Υπήρχαν τοπικές αντιδράσεις και συμφέροντα που εμπόδιζαν τη δημιουργία ολόκληρου του έργου. […] Η χάραξη όμως πρέπει να είναι ενιαία. Και χαίρομαι που βλέπω ότι υπάρχει συμφωνία στο ζήτημα της χάραξης».

Πέρα από τον ΒΟΑΚ, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «και το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα γίνει πραγματικότητα», όπως και μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση, τα αντιπλημμυρικά, αρδευτικά έργα, το νέο ΕΣΠΑ. «Το νέο ΕΣΠΑ νομίζω έχει 8,2 δισ. για τις περιφέρειες συνολικά. Και ελπίζουμε ότι θα είμαστε απότις πρώτες χώρες που θα το ολοκληρώσουν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ανοίγεται μετά τον κορωνοϊο ένας νέος μεγάλος αναπτυξιακός κύκλος για ολόκληρη τη χώρα και για την Κρήτη. Θα ζητήσω ακόμα μια φορά, εν όψει της εκκίνησης του τουρισμού, να ακολουθήσουμε το τρίπτυχο εμβολιαστείτε, προετοιμαστείτε, υποδεχτείτε. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορωνοϊο. Κατανοώ την κούραση, τη χαλάρωση. Παρακαλώ όμως ειδικά τους τοπικούς άρχοντες να κάνουμε αυτή την επιπρόσθετη προσπάθεια ώστε να υποδεχθούμε τους φίλους μας, τους επισκέπτες μας με ασφάλεια και να μπορέσουμε σε όλα τα επίπεδα να ξεπεράσουμε το τείχος του φόβου για τους εμβολιασμούς και να φτάσουμε στο τείχος της ανοσίας».

Καταλήγοντας, μίλησε για τον πατέρα του, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη -για τον οποίο σήμερα τελέστηκε το μνημόσυνο για τα τέσσερα χρόνια από τον θάνατό του:

«Κλείνοντας, δεν μπορώ να μη θυμηθώ και προσωπικά και βιωματικά, τις συζητήσεις τις πολλές που είχα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τη μεγάλη σημασία αυτού του έργου. Ο ίδιος έβαλε τη δική του σφραγίδα, όσο του επέτρεπαν οι συνθήκες. Ήξερε όμως και αυτός πολύ καλά ότι χωρίς αυτόν τον δρόμο η Κρήτη δεν θα μπορέσει να έχει αναπτυξιακή δυναμική. Στο πρόσωπό του τιμούμε όλους όσοι οραματίστηκαν, αγωνίστηκαν, έβαλαν ένα λιθαράκι για την Κρήτη»

Καραμανλής: Ηταν προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Νωρίτερα, για το έργο του ΒΟΑΚ μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο νέος ΒΟΑΚ «θα ενώνει το νησί από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία. Με συνολικό μήκος σχεδόν 300 χιλιόμετρα και προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο έργο που χρηματοδοτεί η ΕΕ αυτή τη στιγμή».

Ο υπουργός τόνισε ότι ήταν «προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί η Κρήτη είναι ο τόπος καταγωγής του, καταγωγής του πατέρα του, του αείμνηστου Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλοι γνωρίζουμε την ευαισθησία του του σε ζητήματα οδική ασφάλειας, και τη βούλησή του να μπει ξανά η πατρίδα μας στον δρόμο της ανάπτυξης . Ο ΒΟΑΚ εξυπηρετεί τους δυο αυτούς σκοπούς».

Αναφερόμενος σε συζητήσεις που είχε με τον κ. Μητσοτάκη όταν ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση, ο κ. Καραμανλής σημείωσε:

«Πριν γίνουμε κυβέρνηση συζητούσαμε με τον πρόεδρο ποια είναι τα επόμενα μεγάλα πρότζεκτ επόμενης 15ετίας. Είχε ξεχωρίσει εμβληματικά έργα με πρώτο τον ΒΟΑΚ. Είχαμε εξηγήσει όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το έργο αυτό και γιατί καμία κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να το ολοκληρώσει. Μας κοίταξε και μας είπε “αυτό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί”. Και αυτό κάνουμε σήμερα»

«Τέλη του ‘22 θα στηθούν τα πρώτα εργοτάξια για τον ΒΟΑΚ»

Ο Κώστας Καραμανλής στη συνέχεια ανέφερε ότι στο υπουργείο «το έργο που σας παρουσιάζουμε εδώ ξεκινά ουσιαστικά από το μηδέν. Η απόσταση που διανύσαμε σε 22 μήνες είναι τεράστια. Το πρώτο ζήτημα που λύσαμε είναι η χρηματοδότηση.

Πολλοί ρωτούν γιατί δεν είχε προχωρήσει το έργο μέχρι σήμερα. Δεν υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση συνολικά. Εξετάσαμε όλα τα εναλλακτικά σενάρια και καταλήξαμε σε ένα ολοκληρωμένο χρηματοδοτικό εργαλείο. Για πρώτη φορά έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για το έργο αυτό. Αξιοποιούμε την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης. Αξιοποιούμε όμως και πόρους από το ΕΣΠΑ».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξήγησε ότι το έργο θα έχει διόδια. «Οποιος μέχρι σήμερα έλεγε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί αυτό το έργο χωρίς να μπουν διόδια ή αγνοούσε την πραγματικότητα είτε έλεγε συνειδητά ψέμματα. Και όποιος ισχυριζόταν ότι θα έμπαιναν διόδια μόνο για επισκέπτες και τουρίστες κορόιδευε τον κόσμο. Αυτή όμως δεν είναι η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και η πολιτική που αξίζουν οι πολίτες το 2021. Δεν λαϊκίζουμε, λέμε την αλήθεια. Δίνουμε ρεαλιστικές λύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Κώστας Καραμανλής είπε ότι «στα τέλη του 2022 θα αρχίσουν να στήνονται εργοτάξια και αρχές 2024 θα έχουμε ανοίξει όλα τα μέτωπα του έργου. Ένα έργο που ήταν σχεδόν στη σφαίρα του απραγματοποίητου σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Κάνοντας άλματα σε όλα τα επίπεδα και έχοντας εξασφαλίσει τις βασικές προϋποθέσεις».

Τι θα αλλάξει ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την υλοποίηση του έργου αλλά και ολόκληρου του ΒΟΑΚ θα επιτευχθεί:

· Σημαντική μείωση των ατυχημάτων, που βαρύνουν τον σημερινό άξονα, ιδίως με θανατηφόρα ατυχήματα και σοβαρούς τραυματισμούς.
· Σημαντική μείωση στον χρόνο των μετακινήσεων μεταξύ των κύριων πόλων του βόρειου μετώπου της Κρήτης στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά και θα βελτιώσει την άνεση των μετακινήσεων, προσφέροντας καλύτερο και ελκυστικότερο επίπεδο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης στους χρήστες.
· Μείωση κόστους μεταφοράς των εμπορευμάτων και προϊόντων στο συνολικό οδικό δίκτυο της Κρήτης, του οποίου αποτελεί τον κορμό.
· Ανοδική πορεία της ανάπτυξης της Κρήτης μέσω της αυξημένης κινητικότητας και δυνατοτήτων αξιόπιστης προσπέλασης των τουριστικών και λοιπών οικονομικών πόλων, σύμφωνα με τις προβλέψεις των σχετικών προγραμμάτων.
· Ουσιαστική συνδρομή στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης, μειώνοντας τις πιέσεις που προκαλούνται από τον υφιστάμενο οδικό άξονα στην ποιότητα του περιβάλλοντος στην βόρεια ακτή του νησιού, η οποία είναι αναπτυγμένη τουριστικά.

Το έργο θα είναι περιβαλλοντικά φιλικό στην ανάπτυξή και λειτουργία του, προσφέροντας την συνολικά επωφελέστερη συγκοινωνιακή λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα