Κορονοϊός: Αλλεργική αντίδραση σε άτομο που έλαβε το εμβόλιο στην Ελλάδα

Η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γγ πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκαν στο σχέδιο του εμβολιασμού «Ελευθερία». Αλλεργία εμφάνισε άτομο που έκανε το εμβόλιο.

«Ημέρα γιορτής η χθεσινή ημέρα έναρξης των εμβολιασμών. Ειχα την τύχη να εμβολιαστώ. Ειχα συγκίνηση, χαρά και μία ηθική ικανοποίηση ότι η προσδοκία πολλών μηνών έφτανε πια σε μία αρχή που είναι η εφαρμογή των εμβολίων. Στόχος να μη μείνει ούτε ένα άτομο που να μην εμβολιαστεί», ανέφερε κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας η πρόεδρος

της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Βαθμιαία αναμένονται να έρθουν μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων για να εμβολιαστούν όλες οι ομάδες», τόνισε στη συνέχεια ενώ ανέφερε οτι το βασικό κριτήριο για να εμβολιαστεί κάποιος είναι πρώτα η ηλικία και μετά οι άνθρωποι οι οποίο εκτίθενται περισσότερο στον ιό, δηλαδή οι υγειονομικοί.

Τρίτο κριτήριο είναι η διασφάλιση της νοσηλείας ατόμων που ζουν σε ειδικές δομές αποκαστάσης και τελευταία ομάδα είναι οι λίγοι όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για την λειτουργία τους κράτους(εμβολιάστηκαν περίοου 50).

Στον εμβολιασμό δεν περιλαμβάνονται παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, καθώς η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες είναι ήπια και σπάνια.

Αλλεργίες και εμβόλιο

Οσον αφορά τις αλλεργίες από τα εμβόλια ανέφερε ότι αυτές ειναι πολύ σπάνιες, ενώ οι αλλεργικές αντιδράσεις που έχουμε οι περισσότεροι(πχ τσιμπημα μέλισσας, ρινιτιδα, κτλ) δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

Μόνο σοαβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις μπορεί να χρειαστεί πριν τον εμβολιασμό μπορεί να χρειαστούν τη γνώμη του γιατρού και του αλλεργιολόγου.

Μετάλλαξη του ιού και εμβόλιο

Ο κορονοϊός και τώρα και στο μέλλον θα κάνει μεταλλάξεις, ωστόσο μέχρι σήμερα οι αλαλγές που συμβαίνουν στο ιό, δεν αποτελούν μία μεγάλη μεταβολή στην σοβαρότητα της νόσου του κορονοϊού, ή ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου, το εμβόλιο παραμένει ασφαλές, ανέφερε.

«Υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος που είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και μεταδοτικός αυτός είναι ο ιός της παραπληροφόρησης και υποτιμά την νοημοσύνη όλων μας» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου. 

Στις 20 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, ενώ μία εβδομάδα πριν θα ανοίξει η πλατφόρμα για να εμβολιαστούν, τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι ένα από τα άτομα που εμβολιάστηκε σήμερα, παρουσίασε αλλεργική αντίδραση χωρίς ωστόσο να είναι σοβαρή.

Επιπλέον ανέφερε ότι θα δίνεται πιστοποιητικό εμβολιασμού, μία διαδικασία που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε εκ νέου στις δόσεις του εμβολίου που περιμένουμε, υπενθυμίζοντας πως ως τα τέλη Μαρτίου αναμένουμε λίγο περισσότερες από 1.255.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, αριθμός που ίσως αυτό αυξηθεί.

Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και οι 240.000 δόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο του 2021 όταν προχωρήσει η έγκριση, ενώ όπως σημείωσε, αν εξελιχθούν όλα με βάση το σχέδιο για την Astrazeneca, θα έχουμε 500.000 δόσεις στα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο, 1.500.000 δόσεις τον Μάρτιο και 2,3 εκατομμύρια τον Απρίλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα