LIVE το Άγιο Φως από το Πατριαρχείο Ιερoσολύμων: Έγινε η Αφή, πότε έρχεται στην Ελλάδα (βίντεο)

Η τελετή του Αγίου Φωτός στην Αγία πόλη της Ιερουσαλήμ πραγματοποιήθηκε, στις 18:30 το απόγευμα το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Για δεύτερο συνεχόμενο Πάσχα η εικόνα στον Πανάγιο Τάφο είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μέσα σε ένα κλίμα βαθιάς κατάνυξης έγινε και φέτος η Αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα.

Οι

Ορθόδοξοι Χριστιανοί συνέρρευσαν και σήμερα κατά χιλιάδες στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ, για την Tελετή της Αφής του Αγίου Φωτός, με τη συγκέντρωση του πλήθους των πιστών να είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή, της περσινής χρονιάς, εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων για την εξάπλωση της COVID-19.

Παρόλα αυτά, μπορεί στις εικόνες να μην είδαμε αποστάσεις και μάσκες, υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι το Ισραήλ έχει εμβολιάσει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό του

Οι πιστοί που κατέκλυζαν το ναό τα προηγούμενα χρόνια από όλον τον κόσμο, παρακολούθησαν φέτος από το σπίτι την τελετή του Αγίου Φωτός λόγω των μέτρων που επιβάλλει ο κορονοϊός.

H Tελετή της Αφής του Αγίου Φωτός συμβολίζει την Ανάσταση του Ιησού και πρόκειται για μία από τις πιο ιερές τελετές που χαρακτηρίζουν την περίοδο του Ορθόδοξου Πάσχα, συνήθως, με την παρουσία μεγάλου αριθμού πιστών.

Πέρυσι η Τελετή έγινε σε άδεια εκκλησία

Πέρυσι, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Ιερουσαλήμ, η Τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός έγινε μέσα σε μια σχεδόν άδεια εκκλησία.

«Η περσινή χρονιά, ήταν μια χρονιά λύπης» δήλωσε η Ροζαλίν Μανίς, μία πιστή από τη Γιάφα, ιστορική πόλη και αρχαίο λιμάνι της Παλαιστίνης στην ανατολική Μεσόγειο. Η ίδια, είναι μεταξύ των 400 πιστών που συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία.

«Αυτή τη χρονιά είναι καλύτερα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι όπως τις άλλες χρονιές, καθώς πιστοί από ολόκληρο τον κόσμο δεν επισκέπτονται τη χώρα. Σήμερα, είμαστε μόνο εμείς, που ζούμε εντός της χώρας. Αλλά σίγουρα είναι καλύτερα από την περσινή χρονιά» παρατήρησε η Μανίς.

Σε βαρύ πένθος έγινε η Αφή

Ωστόσο φέτος, εκτός από τα μέτρα κορονοϊού, έγινε και υπό τη σκιά ενός βαρύ πένθους στη χώρα εξαιτίας των ανθρώπων που βρήκαν τον θάνατο στο τραγικό δυστύχημα στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια θρησκευτικής εορτής στο Ορος Μερόν, όταν κατά τη διάρκεια ολονύχτιας θρησκευτικής γιορτής επικράτησε πανικός και πολλοί ποδοπατήθηκαν.

Οι Αρχές του Ισραήλ κήρυξαν την Κυριακή ημέρα εθνικού πένθους κι άναψαν το πράσινο φως για να γίνουν οι κηδείες όσων θυμάτων ταυτοποιήθηκαν, ενώ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι η έρευνα που ξεκίνησε θα διασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί μια τέτοια τραγωδία, μια από τις χειρότερες εν καιρώ ειρήνης που γνώρισε η χώρα, όπως είπε κατά την επίσκεψή του στο σημείο.

Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης

Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, προκειμένου να παραστεί στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Βλάσης μετέβη στο Ισραήλ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τις θρησκευτικές και εκκλησιαστικές υποθέσεις, με το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Πριν την τελετή αφής θα προηγηθεί συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’. Θα επιστρέψει μεταφέροντας το Άγιο Φως στις 18.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η ανάρτηση του Υφυπουργού

Στο Καθολικό του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως για την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός. Αποτελεί ύψιστη τιμή και ευλογία να παραλαμβάνεις το Άγιο Φως κατευθείαν από τον Πανάγιο Τάφο και να το φέρνεις στην Πατρίδα.

{https://www.facebook.com/vlasiskostas/photos/a.622532047876048/3712084538920768/}

Η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για την μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα. To πράττει με την προσήκουσα ευλάβεια, ταπεινότητα και κατάνυξη.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, το Άγιο Φως δεν είχε μοιραστεί καθόλου και ο μοναδικός του προορισμός ήταν η Εξαρχία το Παναγίου Τάφου στην Πλάκα.

«Φέτος θα γίνει ένα βήμα παραπάνω και στη διανομή του. Με την έλευσή του στην Αθήνα θα φύγουν 12 αεροπλάνα από δύο αεροπορικές εταιρείες με δικά τους έξοδα, και θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και άλλες πόλεις» είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Βλάσης.

Υπενθυμίζεται οτι φέτος, το «Χριστός Ανέστη» θα ακουστεί στις 21:00 κι όχι τα μεσάνυχτα, με όσους πάνε στην εκκλησία να καλούνται να τηρήσουν τα μέτρα για αποστάσεις και χρήση μάσκας.

Αναλυτικά τα μέτρα που αφορούν τους ναούς

-Υποχρεωτικά self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού

-Τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων προστασίας

-Ένα άτομο ανά 25τμ. εντός του ναού. Ανώτατο όριο 100 άτομα ανά ιερό ναό

-Ένα άτομο ανά 10 τμ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού και υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας

-Η Θεία Λειτουργία θα ξεκινά στις 18:30

-Το Μεγάλο Σάββατο η Ακολουθία της Αναστάσεως θα γίνει στις 21:00 στο προαύλιο των Ιερών Ναών.

Πώς μετακινούμαστε για το πασχαλινό τραπέζι

Με ορισμένους περιορισμούς θα στηθεί φέτος το πασχαλινό τραπέζι.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 ατόμων σε εσωτερικό χώρο και έως 12 ατόμων σε υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση γίνεται μέσω SMS με τον κωδικό 6 στο 13033.

Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Όπως όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, έτσι και το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5:00 μέχρι και τις 23:00, όταν και θα επαναλειτουργήσει η εστίαση.

Λίγα λόγια για την τελετή

Η Πομπή του Πατριαρχείου με τους αγιοταφίτες μοναχούς φτάνει από το Πατριαρχείο κατευθείαν στο καθολικό. Εκεί έρχονται οι αντιπρόσωποι των Αρμενίων των Κοπτών και των Σύρων, των άλλων δηλαδή θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ασπάζονται και φιλούν το χέρι του Έλληνα Πατριάρχη και παρουσία των αρχών του Ισραήλ ντύνουν τον Πατριάρχη με την αρχιερατική στολή.

Έπειτα όλο το ιερατείο μαζί με τον Πατριάρχη αρχίζει τη Λιτανεία 3 φορές γύρω από το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου.
Την τρίτη φορά σταματούν μπροστά στην είσοδο του Τάφου και βγάζουν την μήτρα από τον Πατριάρχη, τον αρχιερατικό σάκο και την πατερίτσα.

Τότε ο Πατριάρχης με δυο δάδες μπαίνει στο κουβούκλιο . Τον ακολουθεί ο Αρμένης ο οποίος όμως στέκεται στο παρεκκλήσι του Αγγέλου , στον προθάλαμο και παρακολουθεί όλη την διαδικασία.

Ο Έλληνας Πατριάρχης κάνει μια ειδική ευχή γονατιστός στον Πανάγιο Τάφο και σε λίγη ώρα το Άγιος Φως έρχεται να φωτίσει και να γεμίζει τα πρόσωπα και τις ψυχές όλων.

Από την δεξιά πλευρά δίνει το Άγιο Φως στον Αρμένη από την αριστερή πλευρά στον Έλληνα ιερέα για να το πάει στο ιερό του καθολικού που το περιμένει ο σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου.

Ο Πατριάρχης έπειτα βγαίνει και δίνει το Άγιο Φως στους Πιστούς.

Live η Αφή από τον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα.

{https://www.facebook.com/StudioSamiJerusalem/videos/141777484521660}

Keywords
live, φως, ελλαδα, αγιο φως, φως, εγινε, ερχεται, ελευθέριος βενιζέλος, πασχα, κορονοϊός, ανάσταση, ορος, αθηνα, βενιζελος, facebook, θεσσαλονικη, αλεξανδρουπολη, test, sms, μαΐου, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, τραπεζα της ανατολης, εορταστικο ωραριο, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, γιορτη σημερα, αδεια, βημα, εικονες, ιερουσαλημ, ιεροσολυμα, ισραηλ, πλαισιο, ωρα, test, αεροδρομιο, ανάσταση, ατομο, βγαινει, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γιαννενα, δευτερο, δευτερα, δυνατοτητα, ευλογια, ευλαβεια, ειπε, εκκλησια, εβδομαδα, εξοδα, ερευνα, ερχονται, εστιαση, ιδια, ισχυει, η τελετη, υφυπουργος, θεια λειτουργια, ιησου, εικονα, κλιμα, κυριακη του πασχα, λειτουργια, λογια, μαΐου, μεγαλη εβδομαδα, μητρα, ορος, πενθος, πιστη, πλακα, πολιτεια, πρωι, σαββατο, σιγουρα, συγκεντρωση, σπιτι, τιμη, τριτη, φτανει, φορα, χερι, κωνσταντινος, χωρα, κυριακη, μπροστα, sms, θεια, ξεκινησε, ψυχες
Τυχαία Θέματα