K. Μητσοτάκης: Το ζήτημα της οργάνωσης του Κράτους θα τεθεί με το πρώτο μας νομοσχέδιο

Να συμφωνήσουμε για ποιες μεταρρυθμίσεις μιλάμε. Αν μιλάμε για αντί-μεταρρυθμίσεις, προφανώς και θα υπάρχει άμεση παρέμβαση από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, δηλώνει ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις αντι-μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης και το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας:

Δεν πρόκειται, π.χ., εμείς να ανεχθούμε το πλαίσιο το οποίο επέβαλαν οι Υπουργοί Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν πρόκειται

να αφήσω τα Πανεπιστήμια να είναι άντρα κακοποιών και υποψήφιων τρομοκρατών. Άρα, αν συζητάμε για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, βεβαίως και θα γίνουν και θα γίνουν και άμεσα. Δεν πρόκειται επίσης να δεχθώ να έχουμε στην κορυφή της δημόσιας διοίκησης μια τελείως περιττή πυραμίδα γενικών γραμματέων, ειδικών γραμματέων, θεματικών γραμματέων, οι οποίοι τελικά διορίζονται με κομματικά κριτήρια, μόνο και μόνο για να παρκάρει ο κ. Τσίπρας και οι Υπουργοί του κάποιους συγγενείς και φίλους σε θέσεις ευθύνης.

Επομένως, αν συζητάμε για τέτοιες παρεμβάσεις, βεβαίως και θα γίνουν και θα γίνουν και πολύ γρήγορα. Από εκεί και πέρα όμως, η χώρα δεσμεύεται από τους δημοσιονομικούς στόχους που δυστυχώς η Κυβέρνηση αυτή διαπραγματεύτηκε. Δεν μπορούν αυτοί να αλλάξουν μονομερώς. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος σε αυτό. Αλλά δεν δεσμεύεται από το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο η Κυβέρνηση αυτή έχει εφαρμόσει.Σήμερα, η Κυβέρνηση αυτή εφαρμόζει ένα μείγμα πολιτικής το οποίο υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη και την υγιή επιχειρηματικότητα, για να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο πλεόνασμα από αυτό που χρειάζεται, για να μοιράσει επιδόματα-ψίχουλα σε κοινωνικές ομάδες που θεωρεί εκλογική πελατεία. Αυτή είναι μια λάθος πολιτική. Εμείς θα την αλλάξουμε. Έχουμε τρόπο να περιστείλουμε τις δημόσιες δαπάνες και προφανώς αποτελεί κεντρική μας επιλογή να μειωθεί η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση.Επομένως, προφανώς και θα υπάρχει μια τελείως διαφορετική πολιτική από αυτή την οποία ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση. Εξάλλου γι’ αυτό έχουμε και εκλογές.

Το ζήτημα της οργάνωσης του Κράτους θα τεθεί με το πρώτο μας νομοσχέδιο, γιατί πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα με έναν τρόπο αντικειμενικό, αποτελεσματικό και αξιοκρατικό. Από εκεί και πέρα -όπως γνωρίζετε- έχουμε μια πολύ αυστηρή αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα και σε οτιδήποτε κάνουμε σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις του ελληνικού νομικού πλαισίου, το οποίο είναι αυστηρό, θα έλεγα αρκετά έως πολύ αυστηρό σε ζητήματα ασφάλειας δεδομένων. Θα είχε ενδιαφέρον, αν κάνατε την ίδια ερώτηση και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το τι πραγματικά γίνεται στα υπόγεια του Μαξίμου με τα διάφορα πληρωμένα troll τα οποία μονίμως χρησιμοποιούνται και πολύ συστηματικά και ανώνυμα από τον κυβερνητικό μηχανισμό για να επιτίθενται προσωπικά κατά πολιτικών αντιπάλων τους και συγγενών τους».

·Για το προσφυγικό και τις διαδικασίες ασύλου:

Έχω μιλήσει ξεκάθαρα για την ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ασύλου. Το γεγονός ότι δεν έρχεται το νομοσχέδιο δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι όμηρος των συνιστωσών του. Πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα. Γι’ αυτό δεν γίνεται. Διότι υπάρχουν διάφοροι -και συνιστώσες- που θεωρούν ότι το πλαίσιο αυτό είναι ένα πραγματικό πλαίσιο προστασίας των προσφύγων. Έχω αμφιβολίες και γι’ αυτό, γιατί τραβάει τόσο πολύ τελικά η διαδικασία και οι άνθρωποι αυτοί είναι ξεκρέμαστοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άρα, η δική μας πρόταση, εδώ και πολύ καιρό, είναι να απλοποιηθεί το πλαίσιο. Αν φτάσει κάτι τέτοιο στη Βουλή, θα το εξετάσουμε και θα τοποθετηθούμε αναλόγως.

·Για τη μείωση της φορολογίας και τη συνεννόηση με τους θεσμούς:

Σε ό,τι αφορά τους φόρους: Η φορολογία δεν αφορά μόνο τους φορολογικούς συντελεστές. Και είναι δέσμευσή μας να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι και τα συνολικά έσοδα τα οποία θα απορρέουν από μια συνολική πολιτική, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Είναι μια πολιτική η οποία βελτιώνει ουσιαστικά και τη φορολογική συμμόρφωση μέσα από ένα πολύ επιθετικό σχέδιο -που έχουμε ήδη θέσει στο δημόσιο διάλογο- για τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό της χρήσης μετρητών και την ακόμα πιο επιθετική διείσδυση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Πιστεύουμε ότι το σχέδιο αυτό θα αποφέρει σημαντικούς πόρους και σημαντικά έσοδα στην προσπάθεια καταπολέμησης της φοροαποφυγής.

Πιστεύω επίσης ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου πια το άθροισμα της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης είναι τέτοιο που λειτουργεί ως ουσιαστικό αντικίνητρο για τη δήλωση εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να χάνουμε και φόρους και εισφορές. Δικός μας στόχος είναι να υπάρχει ένα συνολικό πλαφόν στη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση την οποία καλείται να πληρώσει ένας Έλληνας πολίτης. Δεν είναι δυνατόν το άθροισμα αυτό να είναι 80%, γιατί τελικά το ασφαλιστικό σύστημα μετατρέπεται σε ένα οιονεί συμπληρωματικό φορολογικό σύστημα, χωρίς όμως ο πολίτης να έχει τις ανάλογες παροχές. Θέλουμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τη φορολογία ως αναπτυξιακό εργαλείο. Γι’ αυτό και έχουμε προτείνει ένα επιθετικό σχέδιο που αφορά κίνητρα για επενδύσεις κεφαλαίου μέσα από ένα σχήμα υπέρ-αποσβέσεων, ώστε να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε μεταποιητικές ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν σε κεφαλαιακό εξοπλισμό να μπορούν να το κάνουν με μια ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση, ως προς τις αποσβέσεις τους.

Άρα, δεν είναι απλά ένα σχέδιο «μειώνω τους φορολογικούς συντελεστές γιατί θεωρώ ότι αυτό είναι το σωστό». Είναι ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο είναι αρκετά συγκροτημένο ώστε να μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αποτύπωμα. Αντίθετα, θα βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα και θα είναι πάρα πολύ ουσιαστικό και για την ίδια την ανάπτυξη. Εάν με οποιονδήποτε τρόπο -και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό- είτε υπάρχει υπεραπόδοση άνω του στόχου του 3,5%, είτε μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε μια μείωση των στόχων, δική μου δέσμευση -και αυτή είναι δέσμευση δημόσια και απέναντι στους πιστωτές- είναι ότι όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί με όποιον τρόπο θα κατευθύνεται κατά 80% στη μείωση των φόρων και των εισφορών και κατά 20% μόνο στην αύξηση των δαπανών, με απόλυτη έμφαση τις κοινωνικές δαπάνες για τους πιο αδύναμους, δηλαδή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

·Για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει ενίσχυση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, παρά τις αυξανόμενες απειλές από την Τουρκική πλευρά:

Η Ελλάδα δεν έχει εδαφικές αξιώσεις απέναντι σε κανέναν. Έχει, όμως, αυτοπεποίθηση και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα και ισχύ να υπερασπιστεί τα Εθνικά της συμφέροντα. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση, όσο τεταμένο και αν είναι το κλίμα, ότι δε πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας. Σε αυτό θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος.

·Για την δυσκολία αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών και την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων:

Ένας από τους λόγους που δεν επιστρέφονται, που δεν εφαρμόζεται η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στο βαθμό που θα μπορούσε είναι διότι υπάρχουν αρκετοί παράτυποι μετανάστες, (καθώς δεν είναι όλοι πρόσφυγες), των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται και σε συνδυασμό με την χρονοβόρο αυτή διαδικασία, το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια υπερσυμφόρηση στα νησιά.

Άρα, αν θα σας έλεγα δυο προτεραιότητας για εμάς, είναι πρώτον η καλύτερη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων ώστε να μπορούμε να έχουμε τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας, σε ανθρώπινες συνθήκες. Διότι οι συνθήκες δεν είναι ανθρώπινες σήμερα, μη κοροϊδευόμαστε, έχω πάει αρκετές φορές στη Μόρια και στα υπόλοιπα νησιά, για να γνωρίζω τι λέω.

Και δεύτερον, μέχρι που να υπάρχει μια ενιαία Ευρωπαϊκή διαδικασία στο ζήτημα χορήγησης ασύλου, μια δραστική απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου ώστε να μην χρειάζεται να περνάει τόσος χρόνος για να χαρακτηριστεί κάποιος επίσημα πολιτικός πρόσφυγας ή μη.

·Για το θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών:

Η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και η Εκτελεστική της Εξουσία δεν μπορεί να παρέμβει σε ένα ζήτημα το οποίο αφορά αποκλειστικά και μόνο τη Δικαστική Εξουσία. Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να κρίνει αυτήν την υπόθεση. Ούτε μπορεί η Κυβέρνηση, ούτε πρέπει να έχει άποψη, ούτε μπορεί καθ’ οποιονδήποτε τρόπο οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις στο ζήτημα αυτό να επηρεάζονται από το τι θα μπορούσε η Κυβέρνηση να κάνει με το ζήτημα των 8. Άρα όσο λιγότερο μιλάμε για αυτό το ζήτημα στην Ελλάδα τόσο το καλύτερο.

Για τις σχέσεις Δύσης- Ρωσίας και τη θέση της Ν.Δ.:

Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακούς δεσμούς με τη Ρωσία, πολιτιστικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, ιστορικούς. Η Ελλάδα είναι σε μία πιο ιδιόμορφη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όμως η Ελλάδα ταυτόχρονα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι και μέλος του ΝΑΤΟ. Και ως προς τα ζητήματα της πολιτικής απέναντι στη Ρωσία δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεσμεύεται και από τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Στο βαθμό που μπορούμε να κρατάμε σε άλλο επίπεδο, ενδεχομένως χαμηλότερης πολιτικής, τη σχέση μας με την Ρωσία αυτό είναι συνεπές με την ιστορική παράδοση των διμερών μας σχέσεων.

·Για το αν η άσκηση οξύτατης κριτικής στην Κυβέρνηση τελικά ωφελεί τη χώρα, ιδίως ενώπιον των ξένων ανταποκριτών και σε σχέση με τα εθνικά θέματα:

Δεν φαντάζομαι ότι περιμένατε να είμαι εδώ πέρα για να εκθειάσω τον κύριο Καμμένο επειδή μιλάω στους ξένους ανταποκριτές. Μιλάω την ίδια γλώσσα στους ξένους ανταποκριτές, που μιλάω και στην Ελλάδα. Τα ίδια πράγματα που λέω εκτός Ελλάδας τα λέω και στην Ελλάδα και δεν φιλτράρω το λόγο μου ούτε θεωρώ ότι πρέπει καθ’ οποιοδήποτε τρόπο να ωραιοποιήσω καταστάσεις.

Θέλω να σας θυμίσω ότι κάθε φορά που έχω βρεθεί εκτός Ελλάδος φοράω τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος και αγωνίζομαι για τα συμφέροντα της χώρας. Αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση σήμερα είναι μία Κυβέρνηση άκρως προβληματική για τα εθνικά συμφέροντα τόσο στην οικονομία όσο και στο μέτωπο των μεγάλων ανοιχτών εθνικών ζητημάτων.

Και μιας και θίξατε αυτό το ζήτημα, θέλω να σας πω επίσης ότι ποτέ δεν έχω βρεθεί στο εξωτερικό, σε συναντήσεις με επενδυτές, και να μην παρουσιάσω την Ελλάδα ως ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Προφανώς εξηγώντας γιατί το δικό μας μεταρρυθμιστικό σχέδιο είναι ένα σχέδιο το οποίο μπορεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, αλλά εγώ αγωνίζομαι για τα εθνικά συμφέροντα.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, καθ’ οιοδήποτε τρόπο ότι νομιμοποιούμαι να μην εκφράζω την κριτική μου. Το αν είναι οξύτατοι οι χαρακτηρισμοί ή όχι θα το κρίνετε εσείς, εγώ δεν θεωρώ ότι χρησιμοποιώ μία γλώσσα η οποία είναι οξεία. Νομίζω ότι και αυτά που είπα σήμερα είναι πράγματα απολύτως εναρμονισμένα με τον τρόπο με τον οποίο μιλάω, αλλά μιλάω με δεδομένα και μιλάω με γεγονότα -δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ τα πράγματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Κράτους,mitsotakis, kratous