HRW: Να δοθεί άσυλο στους μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στη Μάλτα

Η Μάλτα πρέπει να δόσει άσυλο στους μετανάστες που  είναι εγκλωβισμένοι στη Μεσόγειο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και χαρακτηρίζει σκανδαλώδη την συμπεριφορά της χώρας.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε σήμερα από τη Μάλτα να επιτρέψει “αμέσως περισσότερους από 160 μεταναστών που παραμένουν “αυθαίρετα” εγκλωβισμένοι στη Μεσόγειο και να τους δώσει άσυλο.

Αυτοί οι 160 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν στη θάλασσα από στις 30 Απριλίου ως τις 7 Μαΐου

και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε δύο πλοία της εταιρείας οργάνωσης κρουαζιέρων Captain Morgan, στα οποία παραμένουν στα ανοικτά των χωρικών υδάτων της Μάλτας.

“Είναι απίστευτο ότι η κυβέρνηση της Μάλτας κρατά αυτούς τους ανθρώπους φυλακισμένους επί εβδομάδες, σε τουριστικά πλοία και σε φρικτές συνθήκες, προκειμένου να πιέσει άλλες χώρες της ΕΕ να τους αναλάβουν”, κατήγγειλε η  Τζούντιθ Σάντερλαντ, μεταβατική αναπληρώτρια διευθύντρια για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία του HRW.

“Οι ανησυχίες για την covid-19 και οι καταγγελίες που γίνονται εδώ και καιρό, και είναι εν μέρει δικαιολογημένες, σχετικά με την απουσία ίσου καταμερισμού των ευθυνών (μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών) δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αυτή τη σκανδαλώδη συμπεριφορά”, εκτίμησε το HRW.

“Τα πλοία αυτά, που έχουν σημαία Μάλτας, είναι πλοία αναψυχής σχεδιασμένα για μικρές κρουαζιέρες και όχι για την υποδοχή ανθρώπων για μεγάλα χρονικά διαστήματα”, υπογράμμισε η οργάνωση, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών “φαίνεται να επιδεινώνονται σημαντικά”.

Από το 2015 η Μάλτα είναι αντιμέτωπη με ένα μεγάλο κύμα αφίξεων μεταναστών, κυρίως από τη Λιβύη. Μόνο το 8% από αυτούς μετεγκαθίστανται σε άλλες χώρες της ΕΕ και οι παράτυποι μετανάστες αποτελούν πλέον το 1% του συνολικού πληθυσμού του νησιού, σύμφωνα με τη Βαλέτα.

Το 2019 αποβιβάστηκαν στη χώρα 3.405, εκ των οποίων οι 2.795 παραμένουν εκεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στις αρχές του 2020 σχεδόν 1.400 μετανάστες έφτασαν στη Μάλτα, αύξηση 438% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να οργανώσει τη μετεγκατάστασή τους. Μόνο η Πορτογαλία και η Γαλλία απάντησαν στην έκκληση αυτή και δεσμεύθηκαν να δεχθούν 6 και 30 πρόσφυγες αντίστοιχα, επισημαίνουν οι αρχές της Μάλτας.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
HRW, Μάλτα,HRW, malta