H Pfizer ζητά έγκριση για 3η δόση και ετοιμάζει ειδικό εμβόλιο για τη μετάλλαξη Δέλτα

Έγκριση για τρίτη δόση που αυξάνει τα αντισώματα από πέντε ως δέκα φορές ζητά από τις αμερικανικές αρχές η Pfizer. Ερευνά εμβόλιο που θα «στοχεύει» τη μετάλλαξη Δέλτα.

Στοχεία έρευνας που επικαλείται η Pfizer δείχνουν πως μια τρίτη δόση του εμβολίου που λαμβάνεται έξι μήνες έπειτα από τη δεύτερη, αυξάνει τα επίπεδα των αντισωμάτων από πέντε ως και δέκα φορές σε σχέση με εκείνα των εμβολιασμένων με δύο δόσεις.

Η Pfizer

ανακοίνωσε τα «ενθαρρυντικά στοιχεία» δηλώνοντας πως σύντομα θα ζητήσει έκτακτη αδειοδότηση για την τρίτη δόση. Στη δήλωση της εταιρείας αναφέρεται ακόμα πως η στρατηγική των δύο δόσεων συνεχίζει να δίνει ισχυρή προστασία από τον κυρίαρχη πλέον σε πολλά μέρη του κόσμου μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, αναμένει όμως ότι μια τρίτη δόση θα εκτοξεύσει τα αντισώματα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Παράλληλα η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία έρευνας για ένα ακόμα εμβόλιο που θα στοχεύσει απευθείας τη μετάλλαξη Δέλτα και εκτιμά ότι οι κλινικές μελέτες θα μπορούν να ξεκινήσουν τον Αύγουστο.

«Ενώ η Pfizer και η BioNTech πιστεύουν ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δύνανται να προσφέρουν τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων έναντι όλων των γνωστών μεταλλάξεων μεταξύ των οποίων και η Δέλτα, οι εταιρείες παραμένουν σε εγρήγορση και αναπτύσσουν μια εξελιγμένη εκδοχή του εμβολίου κατά του κορονοϊού που στοχεύει το σύνολο της πρωτεϊνικής ακίδας της μετάλλαξης Δέλτα του ιού» τονίζει στη δήλωσή της η εταιρεία.

Άγνωστο αν θα το εγκρίνουν οι αμερικανικές αρχές

Τα τρία ήδη εγκεκριμένα εμβόλια στις ΗΠΑ προστατεύουν ικανοποιητικά μέχρι στιγμής από σοβαρή νόσηση ακόμα και από τη μετάλλαξη Δέλτα και παραμένει άγνωστο αν οι ομοσπονδιακές αρχές θα εγκρίνουν άμεσα και θα συστήσουν μια τρίτη δόση του εμβολίου.

Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων σε ανακοίνωσή τους τον Ιούνιο ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία να υποστηρίζουν προς το παρόν μια σύσταση για τρίτη δόση.
Αξιωματούχοι του αμερικανικού CDC ξεκαθάριζαν στο παρελθόν πως οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να εξετάζουν τα δεδομένα ώστε να εκτιμήσουν αν υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση.

Απόφαση για τέτοια σύσταση «θα προέκυπτε μόνο» έπειτα από «αποδείξεις μείωσης της προστασίας από τον ιό, όπως μια μείωση της αποτελεσματικότητας των υπαρχόντων εμβολίων» ή «της εμφάνισης μιας μετάλλαξης που θα ξεπερνούσε την προστασία που δίνουν τα εμβόλια» Από την πλευρά του ο Άντονι Φάουτσι έχει δηλώσει στο παρελθόν πως εκτιμά πως μια τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου πιθανότατα θα χρειαστεί στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα