Guardian: Άργησε η κυβέρνηση να «βάλει» φρένο στον Κασιδιάρη

Το «μπλόκο» κατά του Ηλία Κασιδιάρη μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Την τροπολογία για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές 2023 και τα βίντεο με

τα οποία απευθύνεται στους οπαδούς του μέσα από τις φυλακές, χρησιμοποιώντας κινητή συσκευή, σχολιάζει σε άρθρο του ο Guardian.

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Εδώ και δύο χρόνια ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένο ηγετικό μέλος του - πλέον - νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθύνεται σε υποστηρικτές του από τις φυλακές Δομοκού.

Για τους 134.000 συνδρομητές του στο YouTube, οι προτροπές αποτελούν σανίδα σωτηρίας για τον Κασιδιάρη και τους Έλληνες, το μικρό εθνικιστικό κόμμα που ίδρυσε λίγο πριν του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 13,5 ετών για το ρόλο του στη Χρυσή Αυγή. Και φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς.

Τριάντα μήνες αφότου η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση, που είχε μεταμφιεστεί σε πολιτική οργάνωση - στοχοποιώντας μετανάστες, σκοτώνοντας και ξεσπώντας κατά των αριστερών - η γοητεία του νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη δεν φαίνεται να έχει ξεθωριάσει.

Αντιθέτως, φαίνεται να έχει αυξηθεί, όπως λέει ο Κωστής Παπαϊωάννου, ο οποίος διευθύνει το Signal, μια ερευνητική ομάδα που μελετά τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

Συγκεκριμένα ο ίδιος υπογραμμίζει ότι: «Του δόθηκε ακόμη και η δυνατότητα να κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές από το κελί του και ήταν πολύ αποτελεσματικός στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να συγκεντρώσει την υποστήριξη των νέων. Είναι ανησυχητικό. Αν αύριο διεξάγονταν γενικές εκλογές, το κόμμα του πιθανότατα θα ξεπερνούσε το όριο του 3% για να μπει στο κοινοβούλιο».

Την Τετάρτη, λιγότερο από έξι εβδομάδες πριν η Ελλάδα οδηγηθεί στις κάλπες - και μόλις λίγες ώρες αφότου οι νομοθέτες ψήφισαν την απαγόρευση των Ελλήνων να κατεβάσουν υποψηφίους - το πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών Δομοκού συγκλήθηκε εκτάκτως καθώς άρχισε να εξετάζει αν ο 42χρονος είχε παραβιάσει τους κανόνες της φυλακής που του επιτρέπουν να έχει επαφές μόνο με στενούς συγγενείς και δικηγόρους - ανταλλαγές που μπορούν να γίνουν μόνο με τη χρήση τηλεφωνικής κάρτας.

Το συμβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει πιθανά τιμωρητικά μέτρα στις 20 Απριλίου.

Όλο και περισσότεροι Έλληνες αναρωτιούνται πώς ένας κρατούμενος σε μια φυλακή υψηλής ασφαλείας που φιλοξενεί τους πιο σκληρούς εγκληματίες της χώρας θα μπορούσε να παραβιάζει τόσο κατάφωρα τον κώδικα της φυλακής, ανεβάζοντας βίντεο στο Twitter και προεδρεύοντας ακόμη και σε συνεδριάσεις στελεχών του κόμματός του, έστω και μέσω τηλεφώνου.

Οι ενέργειες του Κασιδιάρη, οι οποίες ήρθαν για πρώτη φορά στο φως πριν από δύο χρόνια, έχουν προκαλέσει σημαντική αμηχανία στην κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Τον Οκτώβριο του 2021, καθώς οι αποκαλύψεις ήρθαν στην επιφάνεια, η Σοφία Νικολάου, πρώην γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όχι μόνο ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας αλλά απαίτησε να τιμωρηθούν οι φύλακες, αν διαπιστωθεί ότι βοηθούσαν τον κρατούμενο.

Η ψηφοφορία της Τρίτης για την απαγόρευση της συμμετοχής των εξτρεμιστών στις εκλογές του επόμενου μήνα ακολουθεί τη νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο και η οποία επεδίωκε να καταστήσει αδύνατη την υποψηφιότητα των Ελλήνων, επικαλούμενη την ποινική καταδίκη του αρχηγού τους.

Οι εθνικιστές απάντησαν ανακοινώνοντας ότι ένας συνταξιούχος αντεισαγγελέας, εν ονόματι, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, του ανώτατου δικαστηρίου θα ηγηθεί αντ' αυτού του κόμματος στην ψηφοφορία της 21ης Μαΐου.

Η τελευταία νομοθεσία, που ψηφίστηκε με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και του κεντροαριστερού ΠΑΣΟΚ, διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής της αρχικής απαγόρευσης, καθιστώντας ακόμη και αυτό αδύνατο, αν και το ανώτατο δικαστήριο της χώρας θα αποφασίσει στις 5 Μαΐου αν ο νόμος πρέπει να τεθεί σε ισχύ.

«Άργησε να αποφασίσει η κυβέρνηση»

Οι αντίπαλοι έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι κάνει πολύ λίγα και πολύ αργά, πριν από τις εκλογές που μοιάζουν όλο και πιο κοντά.

«Θα έπρεπε να είχε ενεργήσει αμέσως μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου, όταν η Χρυσή Αυγή και οι ηγέτες της κρίθηκαν ως εγκληματική οργάνωση», δήλωσε ο Παπαϊωάννου.

«Αλλά η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποξενώσει τη βάση του Κασιδιάρη. Έχει χάσει μεγάλη υποστήριξη ειδικά μεταξύ των δεξιών στη Βόρεια Ελλάδα και ήθελε να κρατήσει τους διαύλους ανοιχτούς».

Σε ένα έθνος όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν επί μακρόν εκτός νόμου, η απαγόρευση έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη συνταγματικότητά της - η αριστερή αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία της Τρίτης υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο και θα λειτουργούσε ακόμη και προς όφελος του αμετανόητου Κασιδιάρη.

Με τη δημοτικότητα της κάποτε ανερχόμενης Νέας Δημοκρατίας να έχει πληγεί από το θανατηφόρο δυστύχημα στα Τέμπη, μικρότερα κόμματα φαίνεται να έχουν κερδίσει μεγάλο έδαφος.

Στα δεξιά, οι Έλληνες έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα από την αντισυστημική οργή στον απόηχο μιας καταστροφής που θεωρήθηκε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Εάν το ανώτατο δικαστήριο αρνηθεί να διατηρήσει την απαγόρευση των υπερεθνικιστών να κατέβουν στις εκλογές, η δημοτικότητα της ομάδας θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω, προειδοποίησε ο Δημήτρης Μαύρος, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB.

#ΗΛΙΑΣ_ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ #ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΕΘΝΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #μπλόκο #ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα