Global Tennis Community: Συμβουλές για τη σωστή διαχείριση μιας κοινότητας στο Viber

Συνέντευξη με τον Samuel Begg, influencer του τένις και διαχειριστή της Global Tennis Community σχετικά με το οτι το Viber ξεκίνησε μια συνεργασία με τον influencer Samuel Begg που άνοιξε την Global Tennis Community.

Η Κοινότητα αυτή, καλύπτοντας αγώνες τένις σε όλο τον κόσμο, ξεπέρασε σύντομα τα 685.000 μέλη παγκοσμίως, με αρκετές χιλιάδες από αυτούς να είναι φίλοι του τένις στην Ελλάδα. Συζητώντας με τον Samuel Begg αποκαλύπτουμε τη στρατηγική του που

οδήγησε σε αυτήν την επιτυχία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας κοινότητας μέσα σε μια εφαρμογή μηνυμάτων;

Οι Κοινότητες στο Viber έχουν οφέλη τόσο για τους χρήστες όσο και για τους δημιουργούς. Σε μια εφαρμογή μηνυμάτων μπορείς να στείλεις ένα μήνυμα σε πάρα πολύ κόσμο ταυτόχρονα. Την ίδια ώρα, ο κάθε χρήστης έχει πρόσβαση στην πληροφορία αυτή οπουδήποτε και αν βρίσκεται και οποιαδήποτε στιγμή, μέσω του κινητού του. Επίσης το Viber διαθέτει και εφαρμογή για τον υπολογιστή που με διευκολύνει πάρα πολύ στο έργο μου, ειδικά όταν πρέπει να επεξεργαστώ και να ανεβάσω βίντεο.

Ποια είναι η αξία της Global Tennis Community για τα μέλη της;

Ο στόχος της Κοινότητας είναι να φέρει κοντά ανθρώπους που έχουν πάθος για το τένις, όπου κι αν βρίσκονται. Για μένα που είχα ήδη μια σχετική επιτυχία ως influencer στο τένις με κάπου 200.000 followers στα άλλα μου κανάλια, το να φτάσει η Κοινότητα στο Viber και να ξεπεράσει τους 685.000 χρήστες ήταν μια τεράστια επιτυχία. Σε μια Κοινότητα σαν το GTC ο κάθε χρήστης μετράει. Σκεφτείτε ένα φίλο του σπορ που μπορεί να την τσεκάρει ανά πάσα στιγμή και να συζητήσει για τα νέα του τένις με τους φίλους του. Τα μέλη της Κοινότητάς μας κοινοποιούν περιεχόμενο από αυτήν όλη την ώρα.

Πώς διαχειρίζεστε ένα τόσο μεγάλο κοινό; Τι συμβουλές θα δίνατε σε άλλους διαχειριστές Κοινοτήτων στο Viber;

Οι Κοινότητες του Viber έχουν πολλές δυνατότητες. Εγώ, ως superadmin, έχω απόλυτο έλεγχο. Μπορώ να ποστάρω, να προσθέτω μέλη, να μπλοκάρω μέλη, να επιλέγω αν θέλω να απαντήσω σε μια συνομιλία, να προσκαλώ νέα μέλη. Μπορώ επίσης να προσθέσω διαχειριστές, κάτι που κάνω στα live chats μου. Σε αυτά τα chats, 10 με 15 τυχερά μέλη της GTC επιλέγονται ως διαχειριστές και γίνονται μέλη της συζήτησης. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πώς μπορεί κάποιος να αυξήσει το loyalty του κοινού σε μια Κοινότητα.
Μετά, μπορείς να εκμεταλλευτείς τα διαφορετικά είδη περιεχομένου που μπορείς να ποστάρεις στην Κοινότητα. Στα προκριματικά του Davis Cup στην Αδελαΐδα, έφτιαξα βίντεο από τα γήπεδα, έκανα καθημερινά live previews των αγώνων ενώ πήγαινα και στις συνεντεύξεις τύπου των παικτών. Άλλαζα το περιεχόμενο από βίντεο, σε φωτογραφίες, σε ειδήσεις, σε αυτοκόλλητα κλπ. Επίσης, κρατούσα το πολύ σημαντικό περιεχόμενο στην κορυφή της Κοινότητας για 12 ώρες. Όλο αυτό δημιούργησε μια ξεχωριστή εμπειρία για το κοινό της GTC. Και μην ξεχνάμε τους διαγωνισμούς με giveaways.

Πώς κάνετε γνωστή την Κοινότητα και έλκετε καινούργια μέλη;

Υπάρχουν πολλά διαφημιστικά εργαλεία στο Viber που επιτρέπουν την προώθηση μιας Κοινότητας. Μπορείς να βάλεις μια διαφήμιση σε ένα native περιβάλλον για το χρήστη του Viber, όπως οι Συνομιλίες ή οι Κλήσεις. Εμείς προωθήσαμε την Κοινότητα μέσω της οθόνης Εξερεύνησης και μέσω αυτοκόλλητων. Είχαμε πάνω από 1,5 εκατομμύρια μηνύματα που χρησιμοποίησαν τα αυτοκόλλητά μας, κάτι που έκανε πολύ διάσημη την Κοινότητα. Και βέβαια, προώθησα την Κοινότητα από τα υπόλοιπα Social Media μου.

Αναφέρατε τα αυτοκόλλητα. Πόσο αποδοτικά είναι ως διαφημιστικό εργαλείο;

Οι συλλογές αυτοκόλλητων είναι ένας ελκυστικός και διασκεδαστικός τρόπος για να δημιουργήσεις awareness. Κατά μέσο όρο, ο κάθε χρήστης θα κοινοποιήσει ένα αυτοκόλλητο 11 φορές. Το κοινό μπορεί να κατεβάσει δωρεάν τα αυτοκόλλητά σου και αυτόματα να γίνει μέλος της Κοινότητάς σου. Εμείς δημιουργήσαμε δύο συλλογές που είχαν πάνω από 1,9 εκατομμύρια downloads και κάπου 5,5 αυτοκόλλητά μας χρησιμοποιήθηκαν σε συνομιλίες. Οι φίλοι του τένις σίγουρα εκτίμησαν τη δημιουργικότητα πίσω από τις συλλογές αυτές και απόλαυσαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν με τα αυτοκόλλητα του GTC τις συνομιλίες τους.

Έχετε ένα πολύ πιστό και συγκεκριμένο κοινό, κάτι που σίγουρα ενδιαφέρει πολλές εταιρείες. Έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε εμπορικές συνεργασίες;
Ναι και μάλιστα έχουμε ήδη κάνει πολλές και επιτυχημένες συνεργασίες με διάφορες μάρκες. Η Κοινότητά μας στο Viber είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για τέτοιες προωθητικές ενέργειες. Για παράδειγμα, συνεργαστήκαμε με τη Wilson για μια σειρά διαγωνισμών με giveaways. Έτσι το κοινό μας κέρδισε δώρα από ένα κορυφαίο κατασκευαστή αθλητικού εξοπλισμού. Και για το συνεργάτη μας ήταν μια τεράστια ευκαιρία να περάσει το μήνυμά του σε ένα τεράστιο κοινό που σχετίζεται με το προϊόν του.

Πείτε μας 3 βασικές συμβουλές για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει μια Κοινότητα στο Viber.

Πρώτα απ’ όλα: Αποφάσισε ποια είναι η στρατηγική σου και βρες διαχειριστές που να είναι παθιασμένοι με το αντικείμενο της Κοινότητάς σου.
Μετά, χρησιμοποίησε προωθητικά εργαλεία για να μεγαλώσεις την Κοινότητά σου.
Τέλος, βρες τους κατάλληλους συνεργάτες για προωθητικές ενέργειες που θα είναι win-win και για εκείνους αλλά και για το κοινό σου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Global Tennis Community, Συμβουλές, Viber,Global Tennis Community, symvoules, Viber