Eurostat: Δείτε ποιο μέσο μεταφοράς κυριαρχεί στις εμπορευματικές μεταφορές της ΕΕ

Το 2021, οι θαλάσσιες μεταφορές αντιπροσώπευαν περισσότερα από τα δύο τρίτα (68%, 5,135 δισεκατομμύρια τονοχιλιόμετρα (tkm)) των εμπορευματικών μεταφορών της ΕΕ, το χαμηλότερο μερίδιο που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία.

Οι οδικές μεταφορές αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο (25%, 1, 863 δισεκατομμύρια tkm), ενώ οι σιδηροδρομικές (5%, 410 δισεκατομμύρια tkm), οι εσωτερικές πλωτές (2%, 136 δισεκατομμύρια tkm) και οι αεροπορικές (0,2%, 15 δισεκατομμύρια tkm) μεταφορές αντιπροσώπευαν το καθένα μικρά μερίδια των εμπορευματικών μεταφορών.

Το μερίδιο των θαλάσσιων μεταφορών

μειώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το 2020 (-1 ποσοστιαία μονάδα- pp). Μειώθηκε πιο σημαντικά σε σύγκριση με το έτος που κατέγραψε το υψηλότερο μερίδιο την τελευταία δεκαετία, δηλαδή το 2012 (-2 ποσοστιαίες μονάδες).

Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τα στοιχεία για την κατανομή των εμπορευματικών μεταφορών κατά τρόπο μεταφοράς που δημοσιεύει σήμερα η Eurostat. Το παρόν άρθρο παρουσιάζει μια χούφτα ευρήματα από το πιο λεπτομερές άρθρο Statistics Explained.

Εντωμεταξύ, το μερίδιο των οδικών μεταφορών το 2021 έφτασε στο υψηλότερο μερίδιο που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία. Αυξήθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με το 2020 (+1 ποσοστιαία μονάδα) και αυξήθηκε πιο σημαντικά σε σύγκριση με το έτος που κατέγραψε το χαμηλότερο μερίδιο της τελευταίας δεκαετίας, το οποίο ήταν το 2012 (+3 ποσοστιαίες μονάδες).

Το μερίδιο των σιδηροδρομικών μεταφορών αυξήθηκε επίσης ελαφρώς το 2021 σε σύγκριση με το 2020 (+0,2 ποσοστιαίες μονάδες), αλλά παρέμεινε χαμηλότερο σε σύγκριση με το έτος που κατέγραψε το υψηλότερο μερίδιο την τελευταία δεκαετία, το οποίο ήταν το 2011 (-1 ποσοστιαία μονάδα).

Οι εσωτερικές πλωτές μεταφορές παρέμειναν σταθερές από το 2018, αλλά ελαφρώς χαμηλότερες από την κορύφωση που καταγράφηκε το 2013 (-1 pp). Οι αεροπορικές μεταφορές είχαν το μικρότερο μερίδιο στις εμπορευματικές μεταφορές και παρέμειναν στο 0,2% την τελευταία δεκαετία.

Θαλάσσιες και οδικές μεταφορές - κύρια μέσα μεταφοράς εμπορευμάτων εκτός από τη Λιθουανία

Οι θαλάσσιες μεταφορές ήταν το κύριο μέσο εμπορευματικών μεταφορών για 15 μέλη της ΕΕ (από τα 22 με ακτογραμμή) το 2021 και αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 70% των εμπορευματικών μεταφορών σε 10 χώρες.

Εν τω μεταξύ, οι οδικές μεταφορές ήταν ο κύριος τρόπος εμπορευματικών μεταφορών για 10 μέλη της ΕΕ και αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 70% σε τρεις χώρες: Λουξεμβούργο (84%), Τσεχία (77%) και Πολωνία (70%).

Οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές ήταν ο κύριος τρόπος μεταφοράς για μία μόνο χώρα: Λιθουανία (53%).

#ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ #EUROSTAT #ΠΛΟΙΑ #ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ #ΤΡΕΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Eurostat, Δείτε,Eurostat, deite