Eco-friendly πλυντήριο πιάτων που καθαρίζει με ατμό

Το φουτουριστικό πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιεί υπέρθερμο ατμό για να καθαρίσει τα σκεύη μέσα σε 25 δευτερόλεπτα, εξοικονομώντας χρήματα σε νερό, ρεύμα και απορρυπαντικό.

Ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ και του Μονάχου στη Γερμανία επινόησαν ένα πλυντήριο πιάτων που χρησιμοποιεί ατμό για να σκοτώνει τα βακτήρια στα σκεύη μέσα δευτερόλεπτα χωρίς σαπούνι. Το φουτουριστικό πλυντήριο πιάτων μοιάζει με κουτί, έχει συμπαγή πλευρικά τοιχώματα, άνοιγμα στην κορυφή και ακροφύσιο στο κάτω μέρος.

Ο υπερθερμασμένος ατμός, που είναι εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας, παράγεται

όταν η θερμοκρασία του ατμού αυξάνεται πάνω από το σημείο εξάτμισης. Σε αυτή την κατάσταση ατμού, όλα τα υγρά σωματίδια μετατρέπονται σε αέριο.

Τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων σε υπολογιστή δείχνουν ότι ένα τέτοιο πλυντήριο πιάτων που χρησιμοποιεί υπέρθερμο ατμό θα μπορούσε να σκοτώσει το 99% των βακτηρίων σε ένα σκεύος σε μόλις 25 δευτερόλεπτα!

Μέχρι στιγμής, το πλυντήριο πιάτων υπάρχει μόνο ως μοντέλο σε υπολογιστή και όχι ως φυσικό αντικείμενο, αλλά οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη τους παρέχει τη βάση για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς πλυντηρίων πιάτων.

: Εικόνα προσομοίωσης της χρήση καυτού ατμού σε πλυντήρια πιάτων.

«Η χρήση υπερθερμασμένου ατμού στα πλυντήρια πιάτων ως μέσο μείωσης της κατανάλωσης νερού και του χρόνου πλύσης, χωρίς τη χρήση χημικών καθαριστικών θα προσφέρει μεγάλες δυνατότητες στα εστιατόρια, στα ξενοδοχεία και στα νοσοκομεία στο μέλλον», αναφέρουν οι ερευνητές στην εργασία τους, που δημοσιεύτηκε στο Physics of Fluids.

Τα συμβατικά πλυντήρια πιάτων συχνά δεν σκοτώνουν όλους τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς που έχουν απομείνει σε πιάτα, μπολ και μαχαιροπίρουνα. Απαιτούν επίσης μεγάλους χρόνους, χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και το σαπούνι που καταναλώνεται απελευθερώνεται σε υδάτινες πηγές μολύνοντας το περιβάλλον. Τα πλυντήρια πιάτων με υπερθερμασμένο ατμό θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πιο αποτελεσματική, φιλική προς το περιβάλλον λύση, ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Το προτεινόμενο πλυντήριο πιάτων θα κοστίζει αρχικά περισσότερο από τα συμβατικά, αλλά θα κάνει απόσβεση μακροπρόθεσμα με εξοικονόμηση νερού, ηλεκτρισμού και απορρυπαντικού.

#ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ #ΑΤΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα