ESM: Βιώσιμο το Ελληνικό χρέος, η χώρα δεν αντιμετωπίζει νέα κρίση

Το Ελληνικό χρέος είναι βιόσιμο και η Ελλάδα δεν κινδυνεύει αυτή τη στιγμή από νέα κρίση χρέους ,υπογραμμίζεται στην έκθεση του Ευρωπαικού Μηχανισμού Στήριξης.

Η έκθεση καταγράφει σημαντική βελτίωση στη διάρθρωση του δημόσιου χρέους, ως απόρροια του ευνοϊκού προφίλ, το οποίο εξασφαλίζεται από τα χαμηλά επιτόκια και τη μακρά περίοδος αποπληρωμής.

Η Ελλάδα,

όπως αναφέρει η έκθεση, βγήκε περισσότερο ανθεκτική από την προηγούμενη κρίση χρέους. Προχώρησε σε σειρά μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένης της δημιουργίας περισσότερο αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, της απλοποίησης των αδειοδοτήσεων και της διευκόλυνσης του εμπορίου. Ως αποτέλεσμα, η χώρα ήταν πιο ανθεκτική στο ξεκίνημα της πανδημίας απ’ ότι στο ξεκίνημα της κρίσης χρέους.
Τα μηδενικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν οδηγήσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και ειδικότερα, από το 7,3% το 2000 στο 1,5% το 2020.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι πλέον επιλέξιμο ως εξασφάλιση για τις κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης, αλλά και στο τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το πρόγραμμα πανδημίας έκτακτης ανάγκης (PEPP).

«Αν και η οικονομική επιβάρυνση της τρέχουσας πανδημίας έχει αυξήσει τα επίπεδα του χρέους και τους μακροπρόθεσμους κινδύνους, δεν περνάμε άλλη κρίση χρέους.Οι προσπάθειες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μπορούν να διασφαλίσουν την τρέχουσα διατηρησιμότητα του χρέους της Ελλάδας παρά τις υπόλοιπες, μακροπρόθεσμες προκλήσεις» αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τόσο ο ελληνικός προϋπολογισμός όσο και το χρέος του φαίνονται καλά διαχειρίσιμα τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, το χρέος δημιουργεί μεγάλη σκιά, προκαλώντας παρατεταμένες προκλήσεις και κινδύνους. Τα μελλοντικά επιτόκια, η δημοσιονομική πίεση και η αδύναμη ανάπτυξη μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερη επιβάρυνση για την εξυπηρέτηση του χρέους και τις ανάγκες αναχρηματοδότησης. Η διατήρηση της δημοσιονομικής δύναμης και, πρωτίστως, η προώθηση της ανάπτυξης, είναι οι καλύτεροι τρόποι για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς ακόμη και σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης.

O Μηχανισμός αναφέρεται και στα οφέλη της ελληνικής οικονομίας από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνοντας με νόημα την ανάγκη βελτίωσης της ικανότητας απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να υπάρξει ορθή χρήση και σωστή επένδυση στις πιο παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας.

«Αυτό απαιτεί μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης πέραν του τρέχοντος Σχεδίου Αναπτυξιακής Στρατηγικής» τονίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα