Delta Plus: Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη του ινδικού στελέχους του κορονοϊού

Πονοκέφαλο προκαλεί νέα παραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα, η Δέλτα Plus ενώ το ερώτημα για το αν θα μπορούσε να αποτελέσει ανάλογης επικινδυνότητας στέλεχος ή μεγαλύτερη απειλή δεν έχει απαντηθεί.

Η μετάλλαξη Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και ονομάστηκε έτσι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αποτελεί μια παραλλαγή του κορονοϊού που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Μελέτες έδειξαν ότι η παραλλαγή αυτή βρέθηκε πίσω από το δεύτερο, σφοδρό κύμα πανδημίας στην Ινδία.

Ήδη, ωστόσο,

η χώρα της ανατολικής Ασίας, που επισήμως θρηνεί 389.661 θύματα της νόσου (τα στοιχεία αντλήθηκαν από το worldometers.info το βράδυ της Τρίτης), αντιμετωπίζει μία νέα απειλή, μία παραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα, την οποία τοπικά και διεθνή ΜΜΕ ονόμασαν «Δέλτα plus».

Οι ειδικοί, οι οποίοι την αποκαλούν B.1.617.2.1 ή AY.1, δεν αποκλείουν, μάλιστα, η «Δέλτα Plus» να απασχολήσει, σύντομα, και τον υπόλοιπο κόσμο, μιας και που τα πρώτα περιστατικά αυτής εντοπίστηκαν στην Ευρώπη, την άνοιξη, κι όχι στην Ασία - οι ιοί δεν γνωρίζουν σύνορα, όπως πλέον γνωρίζουμε όλοι.

Ινδοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν πως το νέο στέλεχος έχει εντοπιστεί, πλην της χώρας τους, σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο που αριθμεί ήδη 55 κρούσματα, Πορτογαλία, Ελβετία, Ιαπωνία, Πολωνία, Νεπάλ, Κίνα και Ρωσία.

Μόνο σε μία πολιτεία της Ινδίας, τη Μαχαράστρα, έχουν αναφερθεί πάνω από 20 κρούσματα με αυτή τη μετάλλαξη, κατά τις αρχές.

Το ερώτημα για το αν η «Δέλτα Plus» θα μπορούσε να αποτελέσει ανάλογης επικινδυνότητας στέλεχος ή μεγαλύτερη απειλή δεν έχει απαντηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα