CRETA FARMS: Η.. κρητικιά που θυμίζει «φουρτουνάκηδες και βροντάκηδες» - Ολη η αλήθεια για την αλλαντοβιομηχανία

Μεγάλες αντοχές έδειξε η αγαπημένη…κρητικιά των περισσότερων Ελλήνων στον τομέα των τροφίμων , η CRETA FARMS καταγράφοντας αύξηση των πωλήσεων κατά 9% το προηγούμενο έτος , παρά την διαμάχη των αδελφών Δομαζάκη που είναι οι βασικοί μέτοχοι.

Οι κινήσεις του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, μετόχου της εταιρίας με ποσοστό που φέρεται να είναι στο 42,37% και που ζήτησε να του αναγνωριστεί απαίτηση για χρηματοδότηση της εταιρίας με 11,6 εκ ευρώ από χρήματα που ισχυρίζεται οτι έβαλε στα ταμεία της εταιρίας άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.

Ο αδελφός του, Εμμανουήλ Δομαζάκης , φέρεται

να κατέχει ποσοστό 41,05 % μετά την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και απολαμβάνει την στήριξη αλλά και την στήριξη της διοίκησης καθώς στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο ορίστηκε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας.

Γιατί όμως η εταιρία έφτασε στο σημείο να πρωταγωνιστεί σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για "πόλεμο" στην εταιρία και προκαλούν κρίση της αξιοπιστίας της σε τράπεζες, συνεργάτες και πιστωτές;

Η απαίτηση

Η απαίτηση του Κωνσταντίνου Δομαζάκη οτι δηλαδή χρηματοδότησε μία εισηγμένη εταιρία για ταμειακές διευκολύνσεις με δικά του χρήματα χωρίς βέβαια αυτό να φαίνεται στις κινήσεις της ήταν το πρώτο πλήγμα.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν επιβεβαιώνουν οτι υπήρξε τέτοια κίνηση και άλλωστε όλες οι αλλαγές στην διοικητική δομής της εταιρίας δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στον Εμμανουήλ Δομαζάκη.

Στην πρόσφατη Έκτακτη Γενική Συνέλευση ανασυγκροτήθηκαν τα βασικά όργανα διοίκησης (Διοικητικό Συμβούλιο και Επιτροπή Ελέγχου) με στόχο την εναρμόνιση με τις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των δραστηριοτήτων της Εταιρείας.

Η προσπάθεια για βελτιστοποίηση των εταιρικών διαδικασιών φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε και στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο που έλαβε χώρα στις 06/05/2019.Στην συνεδρίαση αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τον εξορθολογισμό των αρμοδιοτήτων Διοίκησης ορίζοντας ένα Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Εμμανουήλ Δομαζάκη και ανεξάρτητο Αντιπρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου τον Πέτρο Παπαδάκη .

Δάνεια και «fake news»

Τις κινήσεις του Κ. Δομαζάκη ακολούθησε σύμφωνα με πληροφορίες και η απαίτηση για ανεξάρτητο έλεγχο που διενεργεί ήδη η PWC και τα αποτελέσματά της αναμένονται την επόμενη εβδομάδα. Ομως, από διάφορα Μέσα Ενημέρωσης διακινήθηκε και η πληροφορία οτι οι Τράπεζες πραγματοποίησαν μεταβολή στα δάνεια της εταιρίας από ενήμερα στα μη εξυπηρετούμενα λόγω βάσιμων ενδείξεων αμφίβολης είσπραξης. Η εταιρία με ανακοίνωσή της ενημέρωσε οτι δεν έχει καμία τέτοια πληροφορία ή ενόχληση από τις Τράπεζες.

Αλλες πληροφορίες και μάλιστα με την υπογραφή "έγκυρων" αναλυτών του επιχειρηματικού πεδίου διακινούσαν και σενάρια ακόμα και για τον έλεγχο από τις Τράπεζες της πιθανότητας να υπάρξει και στρατηγικός επενδυτής στην εταιρία. Ομως, η αλήθεια που γνωρίζουν οι πραγματικά γνώστες του τοπίου , είναι οτι οι τράπεζες με μόλις 19% ενέχυρο στις εταιρικές μετοχές δεν έχουν καμία απολύτως δυνατότητα αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή εάν δεν συμμετέχει τουλάχιστον ένας εκ των δύο μεγαλομετόχων της CRETA FARMS.

Ολα αυτά όμως προκαλούν ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα σε μία κερδοφόρα εταιρία με αποτέλεσμα να δημιουργείται πεδίο σε ανταγωνιστές και ανησυχία σε εκατοντάδες εργαζόμενους και εκατομμύρια καταναλωτές.

Η αλήθεια

Η εταιρία έχει πρόοδο με κέρδη άνω των 120 εκ ευρώ όταν η χρονιά ήταν αρνητική κατά 2% για όλη την αγορά των αλλαντικών σε σχέση με το 2017 κάτι που δείχνει ότι οι προτιμήσεις των καταναλωτών στα ασφαλή, ελληνικά και καινοτόμα προιόντα της έχει γερές βάσεις.

Η Creta Farms, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος και ηγέτης στο κλάδο των αλλαντικών με μερίδιο αγοράς άνω του 26%, με προϊόντα αγνά, υψηλής ποιότητας και γεύσης

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η εταιρία επιχειρεί να βελτιώσει και να ομαλοποιήσει τις διαδικασίες διοίκησης και έλαβε σημαντικές αποφάσεις που δείχνουν ότι η ανοδική της πορεία εξακολουθεί να είναι το ισχυρότερο χαρτί για την συνέχεια. Στην Εκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαϊου ανασυγκροτήθηκαν τα βασικά όργανα της διοίκησης με νέο Διοικητικό Συμβούλιο και Επιτροπή Ελέγχου.

Κεντρικός στόχος της νέας διοίκησης είναι να υπάρχει εναρμόνιση με τις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης

Ακόμα αυξήθηκε το λειτουργικό EBITDA το οποίο έφτασε στα €13,6εκ., δηλαδή 11,5% επί των πωλήσεων, βελτιώθηκαν οι βασικοί χρηματοοικονομικοί δείκτες και τηρήθηκαν στο ακέραιο όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις.

Την κρίσιμη αυτή χρονική περίοδο που η Εταιρεία λέει οτι εγγυάται στους εργαζόμενους και το επενδυτικό κοινό την λειτουργική ομαλότητα και επίση τονίζει οτι θα συνδράμει στην αποκατάσταση της ομαλής διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών για άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα