Brexit: Παράταση θέλει ο Τουσκ, «φρένο» από Μακρόν – Σε νέες συμπληγάδες ο Τζόνσον

Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε επί της αρχής τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου, αλλά καταψήφισε το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, βάζοντας «φρένο» στο Brexit. Παράταση θα εισηγηθεί ο Τουσκ στους 27, μόνο για λίγες ημέρες φέρεται να θέλει η Γαλλία.

Συνολικά 329 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 299 κατά του νομοσχεδίου για το Brexit,

ανοίγοντας το δρόμο για τη ψήφιση του νόμου για το χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση του νομοσχεδίου από τη Βουλή ώστε η αποχώρηση να γίνει έως τις 31 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την εσπευσμένη εξέταση του νομοσχεδίου για το Brexit, καταψηφίζοντας το χρονοδιάγραμμα συζήτησης και έγκρισης της νομοθεσίας που είχε προτείνει η κυβέρνησης.

Οι επόμενες κινήσεις

Για ένα 48ωρο στη Βουλή των Κοινοτήτων οι συζητήσεις θα είναι γύρω από την ομιλία της Βασίλισσας και όχι για το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Brexit, όπως αρχικά αναμένονταν, εάν το κοινοβούλιο στήριζε το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για μία εσπευσμένη ολοκλήρωση του νομοσχεδίου μέχρι την Πέμπτη.

Το γεγονός ανάγκασε τον πρωθυπουργό να αποσύρει συνολικά το νομοσχέδιο, περιμένοντας την απάντηση της ΕΕ στο αίτημα για παράταση της εξόδου, πέρα της 31ης Οκτωβρίου, κάτι που είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι θα κάνει σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το χρονοδιάγραμμά του.

«Φρένο» από Μακρόν – Παράταση θέλει ο Τουσκ

Παρόλα αυτά, η Γαλλία ενημερώνει πως θα δεχτεί παράταση μόνο για λίγες μέρες. Όπως μετέδωσε το Reuters, που επικαλείται διπλωματική πηγή, η Γαλλία θα εξετάσει μέσα στην εβδομάδα το κατά πόσο θα συμφωνήσει σε μια “αμιγώς τεχνική” παράταση στο Brexit μόνο για λίγες μέρες. Ωστόσο αποκλείει οποιαδήποτε μεγαλύτερη σε διάρκεια παράταση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα συστήσει στους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να αποδεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια παράταση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

{https://twitter.com/eucopresident/status/1186737952313004032?s=20}

Keywords
Τυχαία Θέματα