Brexit: Ο Τζόνσον το επαναφέρει στο Κοινοβούλιο

Brexit: Ύστερα από τρεις αναβολές, τριάμισι χρόνια πολιτικής κρίσης και δύο εκλογές, οι Βρετανοί βουλευτές ξεκινούν σήμερα, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, τη διαδικασία υιοθέτησης της συμφωνίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που διαπραγματεύθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, ανοίγοντας την πόρτα σε ένα «διαζύγιο» στα τέλη Ιανουαρίου.

Επικεφαλής μιας πλειοψηφίας 365 βουλευτών από τους 650 της Βουλής των Κοινοτήτων ύστερα από τη σαρωτική του νίκη στις

βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός αναμένεται αυτή τη φορά να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών για την υλοποίηση του Brexit χωρίς δυσκολία.

Το κείμενο αναμένεται να ψηφιστεί σε δεύτερη ανάγνωση το απόγευμα στο Ουεστμίνστερ ενόψει της οριστικής του υιοθέτησης μετά τις γιορτές.

Ύστερα από την έγκριση της βασίλισσας, δεν θα απομένει παρά να το επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου ύστερα από 47 χρόνια κοινής πορείας.

Για τον Μπόρις Τζόνσον, σήμερα είναι η ημέρα που θα εκπληρωθεί η «υπόσχεση που δόθηκε στο βρετανικό λαό» να έχει «ολοκληρωθεί για τα Χριστούγεννα» η ψήφος για το Brexit σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη από την υπηρεσίες του.

Ο επικεφαλής της Συντηρητικής κυβέρνησης, που βρίσκεται στην εξουσία από τα τέλη Ιουλίου, έθεσε το Brexit Νο1 προτεραιότητα του προγράμματός του, λεπτομέρειες του οποίου παρουσίασε χθες η βασίλισσα Ελισάβετ στην παραδοσιακή της ομιλία με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου.

Η επίσημη ημερομηνία του Brexit θα δώσει το έναυσμα για μια περίοδο γρήγορων διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Από τις 31 Ιανουαρίου έως τα τέλη του 2020 θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, που θεωρείται ότι θα επιτρέψει στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες να ακολουθήσουν συντεταγμένα και ομαλά διαφορετικούς δρόμους, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να επωφελούνται από αυτούς – χωρίς να έχουν συμμετέχουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Φόβοι για μια μη συμφωνία

Αυτή η περίοδος μπορεί να παραταθεί μια φορά για ένα ή δυο χρόνια, αλλά αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί πριν την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να κλείσει αυτόματα την πόρτα σε αυτή την πιθανότητα και έχει εισάγει στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στο Κοινοβούλιο μια πρόβλεψη που να απαγορεύει κάθε αναβολή.

Αυτή η τοποθέτηση είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι φόβοι για μια μη συμφωνία, με επιπτώσεις στην οικονομία, στα τέλη του 2020.

Η ΕΕ έχει τονίσει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία, προειδοποιώντας ότι μια ‘μη συμφωνία’ θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο για το Ηνωμένο Βασίλειο παρά για τους Ευρωπαίους.

Το νομοσχέδιο προβλέπει εξίσου να έχει η βρετανική δικαιοσύνη την αρμοδιότητα να επανεξετάζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφού διαπραγματεύθηκε τη νέα συμφωνία του Brexit, που προβλέπει μια νέα λύση προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή ενός φυσικού συνόρου μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και να μην τεθεί σε σε κίνδυνο η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη του Κοινοβουλίου.

Έχασε την πλειοψηφία του λόγω παραιτήσεων και αποπομπών βουλευτών που επέτειναν την πολιτική κρίση που προκάλεσε το δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016, όπου οι Βρετανοί ψήφισαν σε ποσοστό 52% υπέρ του Brexit. Για να αρθεί το αδιέξοδο, κατάφερε ύστερα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Το 2017, η προκάτοχός του Τερέζα Μέι, που είχε προκηρύξει εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψηφία της στη Βουλή, έχασε έδαφος και αναγκάστηκε να συμμαχήσει με τους υπερσυντηρητικούς του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP.

Το κόμμα αυτό στη συνέχεια αντιτάχθηκε σε όλες τις συμφωνίες του Brexit, παρεμποδίζοντας κάθε πρόοδο για συναίνεση. Οι οκτώ του ψήφοι πλέον έχουν μικρή βαρύτητα σε μια Βουλή των Κοινοτήτων όπου οι Συντηρητικοί έχουν την πιο μεγάλη πλειοψηφία τους από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα