AIDS: Δέκα μύθοι και αλήθειες για τον HIV

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, στη 1 Δεκέμβρη, σας παρουσιάζουμε τις δέκα λανθασμένες απόψεις που επικρατούν μέχρι και σήμερα για τον HIV.

Τις τελευταίες 3 δεκαετίες, λανθασμένες ιδέες για το HIV και το AIDS έχουν κάποιες φορές προκαλέσει συμπεριφορές που κάνουν τον κόσμο να προσβληθεί από

τον ιό. Αν και ακόμα έχουμε αναπάντητα ερωτήματα για τον HIV, οι επιστήμονες έχουν μάθει πολλά, αρκετά για να ξέρουν ότι τα άτομα με HIV δεν είναι επικίνδυνα ή καταδικασμένα.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τους 10 μεγαλύτερους μύθους που επικρατούν μέχρι σήμερα για τον HIV και αναλύουμε τι ισχύει σήμερα, όπως γράφει το News4Health.gr.

10 μύθοι για τον HIV

Μύθος: Μπορώ να κολλήσω HIV με το να είμαι κοντά σε άτομα με τον ιό

Πραγματικότητα: Ο HIV δε διαδίδεται μέσω επαφής, δακρύων, ιδρώτα, σάλιου ή ούρων. Επίσης δεν μπορεί να προσβληθείς:

αναπνέοντας τον ίδια αέρα αγγίζοντας ένα κάθισμα τουαλέτας ή ένα χερούλι πόρτας πίνοντας νερό από συντριβάνι φιλώντας, αγκαλιάζοντας ή με χειραψία τρώγοντας από το ίδιο φαγητό χρησιμοποιώντας εξοπλισμό γυμναστηρίου Μπορείς να προσβληθεί από το αίμα, το σπέρμα, το μητρικό γάλα ή από κολπικά υγρά.

2. Μύθος: Τα κουνούπια διαδίδουν τον HIV

Πραγματικότητα: Επειδή, ο ιός περνάει μέσα από το αίμα, οι άνθρωποι ανησυχούν ότι μπορεί να κολλήσουν από ερπετά που δαγκώνουν. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό δε συμβαίνει, ακόμα και σε περιοχές με πολλά κουνούπια και περιστατικά με HIV. Όταν τα κουνούπια δαγκώνουν, δεν μεταφέρουν το αίμα του ανθρώπου ή του ζώου που δάγκωσαν προηγουμένως. Επίσης, ο HIV ζει για πολύ μικρό διάστημα μέσα τους

3. Μύθος: Το στοματικό σεξ είναι το ίδιο επικίνδυνο όσον αφορά στο HIV

Πραγματικότητα: Ο κίνδυνος από το στοματικό σεξ είναι σχεδόν αμελητέος σε σχέση με άλλα είδη σεξ. Θεωρητικά μοιάζει πιθανό αν ο σύντροφός έχει HIV αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.

4 Μύθος: Είμαι στρέιτ. Δε θα κολλήσω HIV

Πραγματικότητα: Οι περισσότεροι άντρες που κολλάνε HIV είναι μετά από σεξουαλική επαφή με άλλους άντρες. Ωστόσο, μπορείς να προσβληθείς από ετεροσεξουαλική επαφή με κάποιο μολυσμένο. Γύρω 1/6 άντρες και 3/4 γυναίκες το παθαίνουν. Οι γυναίκες που κάνουν σεξ με γυναίκες έχουν το μικρότερο ρίσκο μετάδοσης, όπως γράφει το News4Health.gr.

5. Μύθος: Μπορούσα να καταλάβω ότι ο σύντροφος μου είχε HIV

Πραγματικότητα: Μπορείς να έχεις HIV χωρίς συμπτώματα για χρόνια. Ο μόνος τρόπος για σένα και τον σύντροφό σου να γνωρίζεις αν είσαι θετικός είναι να κάνεις το τεστ. Η μεγάλη περίοδος ασυμπτωματικής μόλυνσης είναι ο λόγος για τον οποίο το CDC προτείνει σε όλους από 18-64 να εξετάζονται τουλάχιστον μία φορά ως μέρος των εξετάσεων αίματος τους.

6. Μύθος: Δε χρειάζεται να ανησυχώ για τον HIV. Τα φάρμακα θα με βοηθήσουν

Πραγματικότητα: Τα αντιρετροϊκά φάρμακα βελτιώνουν τις ζωές πολλών ατόμων με HIV και τους βοηθάνε να ζήσουν περισσότερο. Πολλά, όμως, από αυτά τα φάρμακα είναι ακριβά και έχουν σοβαρές παρενέργειες. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον HIV. Επίσης, στελέχη ανθεκτικά στα φάρμακα μπορούν να κάνουν πιο δύσκολη τη θεραπεία. Η πρόληψη είναι πιο φθηνή και ευκολότερη από τη διαχείριση μία μεγάλης σε διάρκειας πάθησης και των προβλημάτων που φέρνει.

7. Μύθος: Είμαι θετικός στον HIV. Η ζωή μου έχει τελειώσει

Πραγματικότητα: Στα πρώτα χρόνια, όταν η ασθένεια ήταν επιδημική, το ποσοστό θνησιμότητας από το AIDS ήταν πολύ υψηλό. Τα σημερινά φάρμακα, όμως, επιτρέπουν στα άτομα με HIV ή ακόμα και AIDS να ζήσουν περισσότερο, φυσιολογικές και παραγωγικές ζωές. Εάν η θεραπεία σου ξεκινήσει αμέσως και τη λαμβάνεις σωστά, είναι πιθανό να μην αναπτύξεις ποτέ AIDS. Και μπορεί να ζήσεις όσο θα ζούσες χωρίς τον ιό.

Ο HIV μπορεί να σε κάνει πιο ευάλωτο σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος, καρδιαγγειακές ασθένειες και ασθένειες του νεφρού. Γι αυτό προστάτευσε τον εαυτό σου με ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Και πες στον γιατρό σου για όποια προβλήματα υγείας αντιμετωπίζεις. Τα φάρμακα HIV μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλες θεραπείες, καθιστώντας άλλες παθήσεις πιο δύσκολα ελέγξιμες.

8. Μύθος: Θα πρέπει να λάβω πολλά χάπια καθημερινά

Πραγματικότητα: Πριν από πολλά χρόνια, άτομα με HIV χρειάζονταν να λάβουν πολλά χάπια. Τώρα οι περισσότεροι άνθρωποι που ξεκινάνε θεραπεία με HIV λαμβάνουν 1-4 χάπια καθημερινά. Ίσως χρειαστεί να πάρεις θεραπείες που συνδυάζουν 2-3 φάρμακα σε ένα μοναδικό χάπι.

9. Μύθος: Λαμβάνω θεραπεία - Δε μπορώ να μεταδώσω τον ιό

Πραγματικότητα: Οι θεραπείες για τον HIV μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του ιού στο αίμα σας σε επίπεδο που δεν εμφανίζεται στις εξετάσεις αίματος. Αυτό ονομάζεται μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Μελέτες δείχνουν ότι εάν το ιικό σας φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο, δεν μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό. Αλλά αν παραλείψετε τις δόσεις των φαρμάκων σας για τον HIV ή σταματήσετε να τα χρησιμοποιείτε, μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό σε άλλους. Φροντίστε λοιπόν να τα παίρνετε ακριβώς όπως συνταγογραφούνται.

Θα πρέπει να κάνετε ασφαλές σεξ για να μην μεταδώσετε τον ιό σε κάποιον άλλο. Ακόμα κι αν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε και οι δύο HIV, η χρήση προφυλακτικών μπορεί να σας προστατεύσει και τους δύο από άλλα, πιθανώς ανθεκτικά στα φάρμακα, στελέχη, καθώς και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες .

10. Μύθος: Τώρα που έχω HIV, δεν μπορώ να κάνω παιδιά.

Πραγματικότητα: Ίσως μπορέσετε να κάνετε με ασφάλεια παιδιά. Οι γιατροί μπορούν να σας βοηθήσουν να λάβετε μέτρα για να μειώσετε - ή να αφαιρέσετε - την πιθανότητα να μεταδώσετε τον ιό στον σύντροφό σας κατά τη διάρκεια της σύλληψης . Εάν είστε έγκυος , ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει φάρμακα για τον HIV για να προστατεύσει εσάς και το μωρό σας. Στο μωρό μπορεί επίσης να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή μετά τη γέννηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα