25η Μαρτίου: Στρατιωτική παρέλαση και «δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας, όλες οι εκδηλώσεις

Λαμπρές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη στρατιωτική – και με υψηλούς συμβολισμούς – παρέλαση που θα γίνει στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες το πρόγραμμα για την 25η Μαρτίου έχει ως εξής:

08.00:

Τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τον εθνικό ύμνο θα ψάλλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

-08.30: Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

-09.20: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων, επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

-10.00: Έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης.

-11.30: Αναχώρηση του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Θεσσαλονίκη.

-12.15: Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου.

-14.45: Αναχώρηση του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

-15.30: Αναχώρηση της Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Φλοράνς Παρλί από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τι θα περιλαμβάνει η παρέλαση

Η στρατιωτική παρέλαση, σύμφωνα με τις εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και τον λεπτομερή και έγκαιρο σχεδιασμό των αρμόδιων φορέων του Επιτελείου, παρά την πανδημία που μαστίζει όλη την υφήλιο, θα είναι αντάξια της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να τιμηθούν οι αγώνες των προγόνων μας και ταυτόχρονα οι απανταχού Έλληνες να αισθανθούν υπερήφανοι για την ένδοξη ιστορία τους και να κρατήσουν άσβεστη την φλόγα του Ελληνικού Γένους. Παράλληλα μέσα από τα τμήματα και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων που θα παρελάσουν θα εκπεμφθεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να διασφαλίσουν την Εθνική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας ως άξιοι συνεχιστές των Ηρώων του 1821.

Ενδεικτικά στην παρέλαση θα λάβουν μέρος:

• Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.

• Παιδιά με παραδοσιακές στολές.

• Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.α.)

• Έφιππο τμήμα.

• Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές Ναύτη.

• Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς, όπου μεταξύ άλλων θα παρελάσει επετειακό Άρμα Μάχης και συστήματα Μη επανδρωμένων Αεροχημάτων (SPERWER).

• Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα PATRIOT και «ΒΕΛΟΣ».

• Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

• Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος.

• Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.

• Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.

• Διελεύσεις Αεροπορικών Μέσων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων όπου μεταξύ άλλων θα διέλθουν Ε/Π NH-90 και KIOWA WARRIOR, Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3B, ενώ μαζί με τα Μαχητικά Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα εκτελέσουν διέλευση σχηματισμοί F-16 USAF (ΑΜΕΡΙΚΗ), RAFALE (ΓΑΛΛΙΑ) και VOYAGER (ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ).

Απαγόρευση συγκεντρώσεων

Η ΕΛ.ΑΣ. απαγόρευσε επτά συγκεντρώσεις

Την πραγματοποίηση επτά συγκεντρώσεων που είχαν προαναγγελθεί για σήμερα απαγόρευσε με απόφασή του ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε οι συγκεντρώσεις αυτές είναι οι εξής:

- πρωινές ώρες στο Πεδίον του Άρεως, κατόπιν καλέσματος από μέλη της «Συνέλευσης ενάντια στην κρατική καταστολή και για την αλληλεγγύη στις καταλήψεις»
- την 12:00 ώρα στην Πλατεία Κλαυθμώνος από τη συλλογικότητα «Ενωμένοι Μακεδόνες»
- την 12:00 ώρα στην Πλατεία Κλαυθμώνος κατόπιν καλέσματος μέσω facebook από την ομάδα «Τ.ΟΛ.ΜΑ.» (Τώρα Όλοι Μαζί)
- την 12:00 ώρα στην Πλατεία Συντάγματος από μέλη της «Συντακτικής Εθνοσυνέλευση του Ελληνικού Λαού»
- την 12:00 ώρα στο άγαλμα Μακρυγιάννη στην Ακρόπολη από την «Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία – Εθνικό Κίνημα Νέων»
- την 12:30 ώρα στην Πλατεία Κολοκοτρώνη κατόπιν καλέσματος μέσω facebook από την ομάδα «Πατριωτικός Σύνδεσμος»
- την 13.30 ώρα στη συμβολή των οδών Δ. Αρεοπαγίτου & Μακρή από το «Συντονιστικό Φορέων ‘21»

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε «οι απαγορεύσεις των ανωτέρω συναθροίσεων αποφασίστηκαν, επειδή από τη διεξαγωγή τους εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην οικεία περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τον επικείμενο εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην περιοχή των Αθηνών, της στρατιωτικής παρέλασης για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και των προγραμματισμένων επισκέψεων-κινήσεων επισήμων προσκεκλημένων από το εξωτερικό, για να συμμετάσχουν στις εν λόγω εκδηλώσεις».

Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί

Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί θα συμμετέχουν συνολικά στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, όπου θα παρευρευθούν επίσημοι από όλο τον κόσμο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Για ένα διήμερο θα απλωθεί ένα “δίχτυ ασφαλείας” πάνω από την Αθήνα.

Τα μέτρα, στα οποία θα συμμετέχουν και η Αντιτρομοκρατική με την ΕΥΠ, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ ισχύουν από νωρίς την Τετάρτη το πρωί, με αυστηρούς ελέγχους τόσο στους χώρους των δύο εκδηλώσεων, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ drones και ελικόπτερα της Αστυνομίας θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Όλα τα σημεία διέλευσης των επισήμων θα ελέγχονται εξονυχιστικά, θα χρησιμοποιηθούν απενεργοποιητές κινητών τηλεφώνων, ενώ, εκτός των άλλων, θα υπάρχουν και ειδικοί σκύλοι της ΕΛ.ΑΣ για την ανίχνευση εκρηκτικών.

Ταυτόχρονα, αστυνομικοί θα απομακρύνουν εγκαίρως άτομα που τυχόν θα συγκεντρωθούν και θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν στον χώρο της παρέλασης, όπου δεν θα επιτρέπεται η παρουσία πολιτών.

Τέλος, σε “φρούρια” θα μετατραπούν τα ξενοδοχεία όπου θα διαμείνουν οι επίσημοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα