18 Οκτώβρη 1981: Η Οκτωβριανή επανάσταση του παλιού ΠΑΣΟΚ, του… Ορθόδοξου. Ο πυρηνάρχης Ανδρέας Πράσινος, ξεχύνεται στο Dikaiologika News. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, ξέρω γω…

Το ημερολόγιο έγραφε 18 Οκτωβρίου 1981. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ κερδίζει τις εκλογές με το εντυπωσιακό 48,1% και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πολιτικός που έμεινε στην ιστορία με το μικρό του όνομα, αναλαμβάνει θριαμβευτής την πρωθυπουργία της χώρας και σχηματίζει την κυβέρνηση της “Αλλαγής”. Σήμερα, 38 χρόνια μετά, τίποτα δεν είναι ίδιο. Το ΠΑΣΟΚ

έχει μετεξελιχθεί σε ΚΙΝ.ΑΛ. και για πολλούς έχει περάσει στο “χρονοντούλαπο της ιστορίας”. Όχι όμως για όλους…

Το Dikaiologika News με αφορμή αυτή την επέτειο πραγματοποιεί ένα “σοσιαλιστικό reunion” με προσκεκλημένο τον “πυρηνάρχη” του “παλιού ΠΑΣΟΚ του Ορθόδοξου” Ανδρέα Πράσινο. Ο οποίος ξεκινώντας από το facebook κατάφερε να αποτινάξει την τοξικότητα από την λέξη “ΠΑΣΟΚ” και να το μετατρέψει σε…. Viral με πάνω από 130.000 ηλεκτρονικούς ακολούθους και χιλιάδες άλλους που έσπευσαν να προμηθευτούν το ομότιτλο βιβλίο.

Για το βιβλίο, που αρχικά αποτέλεσε ένα πείραμα για τις εκδόσεις iWrite και εξελίχθηκε σε επιτυχία μιλά στο Dikaiologitika News ο συντονιστής της έκδοσης Μηνάς Παπαγεώργιου. Μάλιστα, παραθέτει και ιδιαίτερα περιστατικά που έλαβαν χώρα σε διάφορες εκθέσεις, όπου περιόδευσε το “παλιό ΠΑΣΟΚ το Ορθόδοξο”.

Ανδρέας Πράσινος: Το 1981 είναι η ελληνική Οκτωβριανή Επανάσταση

“Πίσω από το χιούμορ, λέμε αλήθειες και στέλνουμε μηνύματα”, είχε υποστηρίξει ο “πυρηνάρχης” του “παλιού ΠΑΣΟΚ του Ορθόδοξου”, σε μία από τις ελάχιστες δημόσιες τοποθετήσεις του. Στο πλαίσιο αυτό και στη συνέντευξη του στο Dikaiologitika News κινείται μεταξύ σκωπτικότητας και πολιτικού λόγου, κάνοντας σε κάθε περίπτωση σαφές πως το “Παλιό ΠΑΣΟΚ το Ορθόδοξο” κάθε άλλο παρά τρολ είναι. Όσο για φωτογραφία του ούτε λόγος. Προτιμά αντί του ιδίου να παρουσιάζεται ο Super Ανδρέας.

- 38 χρόνια μετά την ιστορική νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Ποια τα συναισθήματα του "πυρηνάρχη" του παλιού ΠΑΣΟΚ του Ορθόδοξου;

Η 18η Οκτώβρη 1981, είναι η ελληνική Οκτωβριανή Επανάσταση. Η κυβέρνηση της Αλλαγής - με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου – άλλαξε σελίδα στην πολιτική ζωή της χώρας. Με το εμβληματικό 48,07%, ήρθε η πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και όρισε την εμπέδωση της νέας εποχής της νεοελληνικής Δημοκρατίας.
Έσπασε ένα καθεστώς δεκαετιών, καταπιέσεων, διωγμών, θανατώσεων, κατατρεγμών, μετανάστευσης κ.α. που έφερε στη χώρα η απόλυτη επικράτηση της Δεξιάς. Έφερε στο προσκήνιο το «μικρό άνθρωπο» που ήταν στο παρασκήνιο της Ιστορίας και του έδωσε τη θέση στον (πράσινο) Ήλιο. Αυτή ακριβώς η νίκη της Αλλαγής είναι που χάρισε χαμόγελο και ευτυχία στον Έλληνα για τουλάχιστον τρεις (3) δεκαετίες. Είναι το δέος – συναίσθημα;

-Γιατί αντί να "πεθάνει" η Δεξιά είναι ξανά στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ "συνιστώσα" του ΚΙΝ.ΑΛ;

Η Ρίτα Σακελαρίου κάποτε τραγούδησε
«Καινούργια κοινωνία
θα πάω για να βρω
γιατί σ’ αυτό τον κόσμο
να ζήσω δεν μπορώ.»

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε τη διάψευση της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον που γαλούχησε τις γενιές από το 1981 κι έπειτα. Η παπανδρεϊκή Σπορά – οι λεγόμενοι millennials, τρακάραμε στον τοίχο του νεοφιλελευθερισμού που όρθωσαν οι ευαγγελιστές του TINA (Thereisnoalternative). Δυστυχώς, οι σοβαροί και λογικοί άνθρωποι ξέρουν ότι αυτά τα θέματα λύνονται με αίμα. Βέβαια είναι στο χέρι μας να ανατρέψουμε το ζόφο.

-Τελικά το ΠΑΣΟΚ είναι vintage, όπως το χαρακτήρησε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, ή θα επιστρέψει; Τι του απαντάτε;

«Κύριε Μητσοτάκη, καληνύχτα σας»

Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει κάτω από κάθε πέτρα του τόπου. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να καταλάβει ότι ο πράσινος ήλιος θα ανατείλει ξανά. Η αναδιάταξη της κεντροαριστεράς είναι μια αργή και υπόκωφη διαδικασία που δεν είναι εύκολα αντιληπτή. Έρχεται στα πράγματα, μια νέα γενιά ανθρώπων με τα καλύτερα εφόδια όπως αυτά μας τα πρόσφερε το κοινωνικό κράτος που θεσπίστηκε τη δεκαετία της Αλλαγής. ΕΡΧΟΜΑCΤΕ 2021.

- Τι πληροφορίες έχετε: Συνέδριο ΠΑΣΟΚ θα γίνει; Και αν γίνει θα εκπροσωπηθεί το "ορθόδοξο";

Η προσπάθειά μας έχει σταθεί έξω από την μικροπολιτική. Μας ενδιαφέρει η μεγάλη εικόνα μιας σοσιαλιστικής και δημοκρατικής παράταξης που δεν έχει σύνδρομα φοβικότητας απέναντι στο μέλλον. Συνέδριο με εκλογή ηγεσίας όπως ορίζει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει. Είναι άτοπο καθώς είναι πρόσφατη η εκλογή της κ. Γεννηματά. Δυστυχώς, ο ρεαλισμός έρχεται και συγκρούεται με την ίδια την ύπαρξη του κινήματος. Έχουμε όλοι μας αναλωθεί στην ονοματολογία του ΠΑΣΟΚ ωστόσο παραγνωρίζουμε ότι κόμμα που κάνει στην άκρη το καταστατικό του είναι ξεπερασμένο από την ανάγκη και την ίδια την Ιστορία. Στον αγώνα για την αυτοσυντήρηση του χώρου δίνουμε το παρόν.

-Ποια απάντηση δίνετε σε εκείνα τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ που σας κατηγορούν ότι δημιουργείτε μια εικόνα για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ η οποία δεν τιμα την ιστορία του κομματος;

Μέσα από την σελίδα μας στο Facebook χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές κοινωνικής μηχανικής έχουμε δημιουργήσει μια εικόνα για το ΠΑΣΟΚ που είναι απατηλή. Μια εικόνα που βρήκε ανταπόκριση σε ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα. Η ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ είναι ένα ψηφιδωτό που ο καθένας εντοπίζει το δικό του ψηφίο, χωρίς αυτό να αλλοιώνει τη μεγάλη εικόνα. Την Ελλάδα της προόδου, της ανάπτυξης, της ευημερίας. Στο δικό μας μείγμα ρητορικής, θα εντοπίσει κανείς ισχυρή δόση αυτοκριτικής και καυστικότητας. Πώς αλλιώς, θα μιλήσουμε για τις παθογένειες και τα προβλήματα;

Είναι γεγονός ότι στη δημόσια σφαίρα έχει επικρατήσει η εικόνα ενός cult ΠΑΣΟΚ, το οποίο ντρέπεται να εμφανιστεί με το πραγματικό του όνομα. Στα χρόνια της μεγάλης Κρίσης, το ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει να αποκτήσει τοξική έννοια. Οπότε όσοι μας ασκούν κριτική, ας αναλογιστούν ποια είναι η εικόνα που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι για το Κίνημα.

Υπάρχουν άνθρωποι που μέσα από την προσπάθειά μας ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τη MagnaGrecia της δεκαετίας του ΄80 και ΄90. Την Ελλάδα που επούλωσε τις πληγές του μετεμφυλιακού κράτους, έφτιαξε θεσμούς και υποδομές και έδωσε ένα όραμα για το αύριο. Άνθρωποι γεννημένοι μετά την Αλλαγή, μετά το 1981.

Αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί - είμαστε κι εμείς.
ΕΡΧΟΜΑCTΕ 2021

Μηνάς Παπαγεωργίου: Ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για το “Ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ”

Το Παλιό ΠΑΣΟΚ το Ορθόδοξο απενοχοποίησε το ΠΑΣΟΚ, τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Dikaiologitika News ο Μηνάς Παπαγεωργίου που συντόνισε την έκδοση του βιβλίου από τις εκδόσεις iWrite. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει πως στις εκθέσεις που παρουσιάζεται το βιβλίο δεν λείπουν οι εκδηλώσεις λατρείας για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου "Παλιό ΠΑΣΟΚ το Ορθόδοξο", θεωρείτε ότι το πείραμα, όπως το είχατε χαρακτηρίσει, πέτυχε;

Απόλυτα. Το βιβλίο μέσα σε λίγους μήνες έφτασε την τρίτη του έκδοση και το ενδιαφέρον τον αναγνωστών εξακολουθεί να κυμαίνεται μέχρι και σήμερα σε υψηλά επίπεδα, τόσο για αγορές μέσω της ιστοσελίδας μας, όσο και σε ότι αφορά τις πωλήσεις μέσω βιβλιοπωλείων και των εκθέσεων που συμμετέχουμε.

Από την εικόνα που έχετε, ποιες ηλικίες έδειξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να το αποκτήσουν;

Νομίζω ότι η διαστρωμάτωση αφορά κάθε ηλικιακή ομάδα. Αφενός υπάρχουν οι νεαρότερες ηλικίες (15-25), που εξ' όσων γνωρίζουμε αποτελούν το μεγάλο target group της δημοφιλούς σελίδας "Παλιό ΠΑΣΟΚ - Το Ορθόδοξο". Αφετέρου, όμως, υπάρχουν και αρκετοί μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, μεσήλικες και άτομα τρίτης ηλικίας, που επιθυμούν μέσω της ανάγνωσης των διηγημάτων να μεταφερθούν νοερά στις "χρυσές εποχές" του Παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχουν περιστατικά με αντιδράσεις αναγνωστών που σας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση;

Δεκάδες. Στις μεγάλες εκθέσεις που συμμετέχουμε υπάρχουν άνθρωποι που διαβάζουν αποσπάσματα του βιβλίου. Άλλοι γελούν, άλλοι συγκινούνται. Στις παρουσιάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είδαμε ανθρώπους να ταξιδεύουν εκατοντάδες (!) χιλιόμετρα, μόνο και μόνο για να παρευρεθούν στο χώρο, να προμηθευτούν το βιβλίο και να εκφράσουν δημόσια την αγάπη τους για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Τελικά το όνομα ΠΑΣΟΚ εν έτη 2019 "πουλάει" ακόμη στην ελληνική κοινωνία;

Μετά από μία 5ετή, περίπου, περίοδο τοξικότητας του όρου ΠΑΣΟΚ ελέω του πρώτου μνημονίου, ο όρος επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο συνδεόμενος με το παγκόσμιο κίνημα νοσταλγίας των δεκαετιών του '80 και του '90. Ως εξωτερικοί παρατηρητές, αλλά και λάτρεις της πολιτικοσατιρικής σελίδας ταυτόχρονα, θεωρούμε δεδομένο ότι το "Παλιό ΠΑΣΟΚ - Το Ορθόδοξο" έβαλε -και βάζει καθημερινά- το λιθαράκι του προς αυτή τη φάση "απενοχοποίησης" του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος, που συντελείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Μένει να δούμε την εξέλιξη αυτής της προσπάθειας, ενώ δεν σας κρύβουμε ότι προσβλέπουμε σε συνέχιση της συνεργασίας μας με τους "πράσινους πυρηνάρχες", ώστε στο μέλλον να προκύψουν ακόμα περισσότερα πράσινα βιβλία!

Keywords
Τυχαία Θέματα