120 δόσεις: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Ο κ. Πετρόπουλος ανακοίνωσε σε δηλώσεις του πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις.

«Πριν από το Πάσχα θα ψηφιστεί η νέα ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε έως 120 δόσεις και θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει, στη συνέχεια, η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα» τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος

μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό news 24/7.

Υπενθυμίζοντας ότι κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2019, είχε πει στη Βουλή ότι «τον Απρίλιο θα κάνουμε αυτές τις ρυθμίσεις». Και «αυτό θα γίνει».

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι, προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η σχετική αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις είναι «ο καθένας να καταβάλλει κάθε μήνα ανελλιπώς την εισφορά που αντιστοιχεί στον κάθε μήνα εντός του 2019». Σχετικά με τα ευεργετήματα της νέας ρύθμισης, ο Τ. Πετρόπουλος είπε: «Για τους μη μισθωτούς που θα ενταχθούν στη ρύθμιση για οφειλές έως τις 31/12/2018, προβλέπεται έκπτωση 85% στις προσαυξήσεις και μεγάλη ελάφρυνση αφού η οφειλή επανυπολογίζεται, από το 2002 έως το 2018, με βάση την εισφορά που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.»

Όπως υπογράμμισε, «Δεν είναι πια οι ανελαστικές ασφαλιστικές κατηγορίες που οδηγούσαν σε εισφορές 800 ευρώ και 700 ευρώ και 600 ευρώ μηνιαίως, είναι μια εισφορά η οποία για τη σύνταξη είναι στα 117 ευρώ και με την υγεία πάει στα 157 ευρώ».

Για τους οφειλέτες εργοδότες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, προβλέπεται έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της κύριας οφειλής και έκπτωση 50% σε περίπτωση τμηματικής καταβολής σε έως 120 δόσεις, με κατώτατη μηνιαία δόση 50 ευρώ.

Ο Τ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι, με το ίδιο νομοσχέδιο και σε συνέχεια σχετικής δέσμευσης της Κυβέρνησης που επίσης είχε προαναγγελθεί, «καταργούνται οι περιορισμοί για τις νέες συντάξεις χηρείας που έχουν εκδοθεί με το ν. 4387/16 και βελτιώνονται όλες οι σχετικές διατάξεις, ακόμα και καλύτερα από αυτές που ίσχυαν στο παρελθόν». Όπως είπε, «καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών, αυξάνεται από 50% σε 70% το ποσοστό αναπλήρωσης, τα άγαμα παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος ηλικίας, θα εξακολουθούν να λαμβάνουν τη σύνταξη θανάτου ανεξαρτήτως αν σπουδάζουν ή όχι ενώ δίνεται δυνατότητα υγειονομικής περίθαλψης και φαρμακευτικής κάλυψης μέχρι ηλικίας 35 ετών.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο Υφυπουργός διέψευσε όσα διαδίδει η Ν.Δ περί δήθεν παρεμβάσεων στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και απόκρυψης εκκρεμοτήτων. «Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλοίωσης των δεδομένων ούτε και των αιτήσεων συνταξιοδότησης, δεν κρύβονται οι συντάξεις», είπε. Και συμπλήρωσε: «Εκείνο που σίγουρα δεν κρύβεται, είναι το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κος Βρούτσης που υποσχόταν να δίνει σύνταξη σε μια μέρα, μας άφησαν έναν όγκο απλήρωτων εκκρεμοτήτων ύψους 2 δις ευρώ». «Εμείς έχουμε δώσει 846.000 συνταξιοδοτικές παροχές ύψους 5, 2 δις ευρώ», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα