«112»: Πότε και γιατί (δεν) χρησιμοποιήθηκε - Lockdown, φωτιές και... τσουνάμι, τι να κάνετε αν δεν λαμβάνετε ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση για τη φωτιά στην Κορινθία, αναφέρθηκε στο 112 και στο πότε πρέπει να χρησιμοποιείται. «Το 112 δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης, πρέπει να αξιοποιείται με φειδώ και μόνο μέλημα πώς θα σώσουμε την ανθρώπινη ζωή» ανέφερε. Πότε χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός έκτακτης ανάγκης.

Η τραγωδία στο Μάτι, με τη φωτιά που οδήγησε σε φρικτό θάνατο τουλάχιστον 100 συμπολίτες μας, αλλά και οι πλημμύρες στην Μάνδρα με τους 24 νεκρούς, ανέδειξαν την ανάγκη της ύπαρξης και της

λειτουργίας του αριθμού έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσε να σώσει ζωές σε συνθήκες στις οποίες τα φυσικά φαινόμενα απειλούν ανθρώπους και περιουσίες.

Γιατί είναι χρήσιμο το 112

Στις τηλεφωνικές κλήσεις προς το 112 απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.

Η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM).

Η κλήση προς το 112 μπορεί να γίνει και από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα.

Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής).

Η κλήση στο 112 παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος.

Έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι καλούμε το 112 σε έκτακτες περιστάσεις που χρήζουν άμεσης βοήθειας. Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια σύγκρουση αυτοκινήτων, στον τραυματισμό ενός παιδιού σε μια σχολική αυλή, σε μια πυρκαγιά, έναν σεισμό, όταν έχει χαθεί ένα παιδί, όταν αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιος έχει πάθει εγκεφαλικό και χρειάζεται να μεταφερθεί άμεσα σε νοσοκομείο, όταν έχει χαθεί κάποιος ορειβάτης ή όταν δεν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε ένα παιδί που παθαίνει επιληπτική κρίση.

Είναι ένας ενιαίος αριθμός κλήσης που χτυπά σε ένα τηλεφωνικό κέντρο το οποίο, ανάλογα με την έκτακτη ανάγκη, διοχετεύει την κλήση στον αρμόδιο φορέα - είτε αυτός είναι η αστυνομία είτε η πυροσβεστική ή το ΕΚΑΒ ή το Χαμόγελο του Παιδιού ή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα χαμένα παιδιά.

Το τηλεφωνικό κέντρο στην Ελλάδα υποστηρίζεται στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού του ατόμου που βρίσκεται σε ανάγκη σαν να υπήρχε κλήση από GPS.

Για τον λόγο αυτό έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις ορειβατών που είχαν χαθεί και μέσω του 112 εντοπίστηκαν ταχύτατα από εθελοντές, διασώστες και την πυροσβεστική.

Στην Ελλάδα σε εφαρμογή από το 2020

Το «112» τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή την 1/1/2020 στη χώρα μας και έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί διάφορες στιγμές, τόσο για λόγους δημόσιας υγείας (πανδημία του κορονοϊού), όσο και για την προειδοποίηση σε συνθήκες φυσικών καταστροφών.

Μήνυμα από το 112 είχε σταλεί από την Πολιτική Προστασία λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη για τον κορονοϊό στις 17 Μαρτίου του 2020, αλλά και στις 22 Μαρτίου για την απαγόρευση κυκλοφορίας που τέθηκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα 23/3/2020.

Μάλιστα, το 112 έστελνε και μηνύματα το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τοπικά lockdown, λόγω έξαρσης κρουσμάτων σε διάφορα νησιά της χώρας (ενδεικτικά Πάρος - Αντίπαρος, Κύθνος, Μύκονος) αλλά και μετέπειτα σε περιοχές όπως η Αχαϊα, τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Μαγνησία, η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία, το Κιλκίς και η Θεσσαλονίκη για τη χρήση μάσκας και τις αποστάσεις.

Επιπλέον, ειδοποίηση από το 112 υπήρξε κατά τη φωτιά στη Μεταμόρφωση τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου, στην επιστροφή από τις διακοπές του Αυγούστου, στην κακοκαιρία «Ιανός», στην Σάμο με προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον σεισμό τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ αντίστοιχη ειδοποίηση εστάλη και στην έναρξη του δεύτερου lockdown στις 7 Νοεμβρίου 2020.

Πότε (και γιατί) δεν χρησιμοποιήθηκε το 112

Εκτός από την αποστολή ειδοποιήσεων από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, υπήρξαν στιγμές στις οποίες υπήρξε απόφαση για να μην χρησιμοποιηθεί. Τα... 2+1 πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα μη χρήσης (κατόπιν απόφασης) αφορούν:

την κακοκαιρία «Μήδεια», με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας να αναφέρει ότι το «το 112 είναι εργαλείο που ενεργοποιείται όταν κινδυνεύουν ζωές, δεν είναι μέσο ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού» με αφορμή το ότι δεν υπήρξε ενημέρωση για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού η φονική πλημμύρα στην Εύβοια (Αύγουστος 2020), όππου ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για «εκατόμβη νεκρών αν λειτουργούσε το 112. Υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν, ένα μήνυμα από το 112 θα προκαλούσε πανικό και τελικά αντίθετα -από τα προσδοκώμενα- αποτελέσματα». η φωτιά στην Κορινθία, όπου το πρώτο βράδυ το 112 έμεινε «σιωπηλό», όμως στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε κανονικά για να προειδοποιήσει τους κατοίκους και για να υπάρξουν εκκενώσεις οικισμών όταν ήταν απαραίτητο. Τι να κάνετε αν δεν λαμβάνετε τις ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης

Σε περίπτωση που δεν έχετε λάβει τις ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης από το 112, θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια απλά βήματα.

Το 112 αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει εισερχόμενο και εξερχόμενο σκέλος. Ως προς το εισερχόμενο σκέλος, μπορείτε να καλέσετε δωρεάν το 112 σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οπουδήποτε στην Ελλάδα και στην ΕΕ.

Ως προς το εξερχόμενο σκέλος, μπορείτε να λάβετε προειδοποίηση μέσω διαφόρων τεχνολογιών και καναλιών επικοινωνίας, για επαπειλούμενο ή εν εξελίξει καταστροφικό συμβάν ή επικίνδυνη κατάσταση που συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλειά σας, προκειμένου να λάβει οδηγίες για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Ειδοποιήσεις Συστήματος Συναγερμού Πολιτών – Μέσα Επικοινωνίας ΕΧΕΤΕ ΕΞΥΠΝΟ ΚΙΝΗΤΟ; Δεν απαιτείται εγγραφή

Αν διαθέτετε έξυπνο κινητό (smartphone) θα λαμβάνετε γραπτό προειδοποιητικό μήνυμα (μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης (Cell Broadcast - CB)), που θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου και θα συνοδεύεται από χαρακτηριστικό ήχο συναγερμού (διαφορετικού από κάθε άλλο ήχο ειδοποίησης της συσκευής). Αυτό που απαιτείται είναι να έχετε ενημερωμένο λογισμικό (firmware) από τον κατασκευαστή και παράλληλα ορισμένες ρυθμίσεις στα τερματικά σας.

ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΈΞΥΠΝΟ ΚΙΝΗΤΟ; Μπορείτε να εγγραφείτε

Αν δεν έχετε έξυπνο κινητό (smartphone), μπορείτε να εγγραφείτε παρακάτω ή καλώντας το 112, προκειμένου να λαμβάνετε ειδοποιήσεις με σύντομα μηνύματα (SMS) ή email ή φωνητική κλήση σε σταθερό ή σε κινητό τηλέφωνο.

Δείτε εδώ

112LOCKDOWNΤΣΟΥΝΑΜΙΣΕΙΣΜΟΣΠΛΗΜΜΥΡΕΣΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΧΑΡΔΑΛΙΑΣΕΙΔΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα