11ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Δύει ο πράσινος ήλιος - Η αγωνία και τα ερωτήματα για το μέλλον

Σε εξέλιξη είναι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο ΣΕΦ. Στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη βρίσκεται ήδη ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός έγινε δεκτός με χειροκροτηματα από τους συνέδρους.

Οι ώρες πριν την έναρξη του 11ου συνεδρίου πάντως δεν είναι ήρεμες για τους επιτελείς κυρίως της κ. Γεννηματά καθώς διακατέχονται από αγωνία για μία σειρά από θέματα. Το πρώτο

έχει να κάνει με την εικόνα του συνεδρίου από πλευράς παρουσίας κόσμου, καθώς υπάρχει ο φόβος γενικευμένης αποχής των συνέδρων.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η απόφαση για την αποστολή χιλιάδων sms , τα οποία κατέφτασαν χθες το απόγευμα σε κινητά απλών μελών και φίλων (ακόμη και σε ανθρώπους που έχουν φύγει από το κόμμα εδώ και χρόνια) του ΠΑΣΟΚ με τα οποία η πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, καλούσε στην αποψινή της ομιλία, ελήφθη λόγω αυτού του φόβου. 

Το δεύτερο θέμα που προκαλεί αγωνία έχει να κάνει με την παρουσία των επωνύμων και δη των πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και άλλων κορυφαίων του παρελθόντος που βρίσκονται εν ζωή.

O Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στη Βιέννη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος (που δέχθηκε πρόσκληση) δήλωσε πως δεν θα παρευρεθεί, ευχόμενος καλή επιτυχία.

Τι θα κάνει ο Γερουλάνος, ποιες οι προθέσεις του Ανδρουλάκη

Το τρίτο θέμα θα απαντηθεί αύριο Κυριακή, που είναι και η κρίσιμη ημέρα, και αφορά στο πως θα κινηθεί αφενός ο Παύλος Γερουλάνος και αφετέρου ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Από την πλευρά του πρώτου τονίζουν ότι η ανταπόκριση που έτυχε το ψήφισμα που έχει κυκλοφορήσει και ζητά το παρόν συνέδριο να μην λάβει δεσμευτικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος, αλλά αυτό να γίνει με τη διεξαγωγή νέου συνέδριου με εκλεγμένο σώμα τους πρώτους μήνες του 2020, έχει τύχει μεγάλης ανταπόκρισης με τις υπογραφές πλέον να αγγίζουν τις 2000.

Σε αυτή τη βάση θα τοποθετηθούν αύριο στις ομιλίες τους τόσο ο ίδιος, όσο και τα στελέχη που βρίσκονται κοντά του.

Την ίδια ώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν κρύβει τον έντονο προβληματισμό του για την πορεία του χώρου, αλλά συνεχίζει να διατηρεί χαμηλούς τόνους.

Σε κάθε περίπτωση θα παραβρεθεί στο συνέδριο, παρά το γεγονός ότι πρωτοκλασάτα στελέχη της «ομάδας» του, όπως ο Στέφανος Ξεκαλάκης, δεν θα παραβρεθούν.

Βέβαια, το μήκος κύματος της αυριανής του ομιλίας δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη. Θα εξαρτηθεί από το εάν η Φώφη Γεννηματά στην αποψινή της ομιλία του επιτεθεί. Τότε θα σηκώσει το γάντι. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η ατάκα στενού συνεργάτη του ευρωβουλευτή πως «Το Σάββατο θα είναι όλα ήρεμα, για την Κυριακή δεν ξέρω. Θα εξαρτηθεί».

Στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη το Συνέδριο

Για πρώτη φορά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει στην αρένα του Σ.Ε.Φ. αλλά στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη του σταδίου που χώρα πολύ λιγότερο κόσμο απ’ ό,τι είναι ο αριθμός των συνέδρων.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε αίσθηση και μάλιστα δεν ήταν λίγα τα στελέχη που στις μεταξύ τους συζητήσεις τόνιζαν πως η επιλογή έγινε με το φόβο των άδειων καθισμάτων.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου όπως έγινε γνωστό έχει ως εξής:

Σάββατο: Ομιλία Φώφης Γεννηματά

Ακολουθούν με τις θεσμικές τους ιδιότητες και την εισήγηση: Βασίλης Κεγκέρογλου, Κώστας Σκανδαλίδης, Νίκος Σαλαγιάννης.

Κυριακή: Τοποθετήσεις συνέδρων και δευτερομιλίες μέχρι τις 17:00 που θα γίνουν οι εγκρίσεις των εισηγήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα