Ύψιστος συναγερμός για τους φανατικούς Ισλαμιστές εν μέσω προσφυγικής κρίσης


Τρόμος, πανικός και ανασφάλεια επικρατεί σε όλη την Ευρώπη-και όχι μόνο-εν μέσω τζιχαντιστικής απειλής. Το χθεσινό "μπαράζ" τρομοκρατικών επιθέσεων "έπνιξε" σε λουτρό αίματος Άγκυρα, Βερολίνο και Ζυρίχη, σπέρνοντας τον φόβο και εγείροντας έντονες ανησυχίες, αφενός στον απόηχο της ιστορικής μεταναστευτικής κρίσης και αφετέρου ενόψει σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων.

Η Τουρκία, η οικονομία της οποίας δέχεται ήδη σοβαρό πλήγμα, καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα ασφαλείας, καθώς τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη χώρα είναι συνεχή. Μόνο το γεγονός ότι ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα

κατόρθωσε και "πέρασε" στον τόπο του εγκλήματος, στην γκαλερί, ακολουθώντας ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο, δείχνει ξεκάθαρα ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχη.Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως οι επιθέσεις της περασμένης Δευτέρας σε τρία διαφορετικά σημεία ήταν τα "αντίποινα" από φανατικούς Ισλαμιστές μετά την ανακατάληψη του Χαλεπιού από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Ο "μακελάρης" του Βερολίνου, ο οποίος άφησε πίσω του 12 νεκρούς και 45 τραυματίες, είναι ένας 23χρονος μετανάστης από το Πακιστάν, που βρέθηκε στη Γερμανία τον τελευταίο χρόνο. Η Γερμανία, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, κλονίζεται για ακόμη μία φορά. Το προσφυγικό αναδεικνύεται όλο και εντονότερα σε κορυφαίο ζήτημα της ευρωπεριφέρειας και όχι μόνο. Οι σχέσεις Άγκυρας και ΕΕ είναι ιδιαίτερα τεταμένες. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει απειλήσει πολλάκις το Βερολίνο ότι θα ανοίξει την κάνουλα και θα "πλημμυρίσει" την Ευρώπη με μετανάστες, εάν τα συμφωνηθέντα δεν τηρηθούν. Η Ευρώπη δηλώνει πως δεν εκβιάζεται, αλλά τρέμει, καθώς οι τζιχαντιστές φέρονται να θέλουν να πάρουν εκδίκηση.

Την επομένη της τραγωδίας σε Βερολίνο και Ζυρίχη, η Ευρώπη "κλειδώνεται" ενόψει της κορύφωσης των εορτών των Χριστουγέννων. Οι υπουργοί Εσωτερικών σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία πραγματοποιούν συνεχείς συσκέψεις, για να "στήσουν" τη στρατηγική τους και να λάβουν τα μέτρα τους ενάντια στην τζιχαντιστική απειλή.

Πιο αναλυτικά, από την πλευρά του, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως αυξάνει τα μέτρα πρόληψης ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση πως "η γαλλο-γερμανική συνεργασία θα συνεχίσει χωρίς διακοπή ώστε οι δημοκρατίες να νικήσουν στον πόλεμο εναντίον αυτών που θέλουν να πλήξουν τις αξίες και τις ελευθερίες μας". "Όλες οι δυνάμεις ασφάλειας θα μείνουν στο ύψιστο σημείο επαγρύπνησης. Η ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες αγορές θα ενισχυθεί με άμεση εφαρμογή", πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα και στην Ιταλία, ενισχύονται τα αντιτρομοκρατικά μέτρα. Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Μάρκο Μινίτι και ο επικεφαλής της αστυνομίας, Φράνκο Γκαμπριέλι, παρακολουθούν συνεχώς την εξέλιξη της κατάστασης. Σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει η επιτροπή αντιτρομοκρατικής στρατηγικής ανάλυσης, στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η επιφυλακή στην χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλή, από την στιγμή, μάλιστα, που σε πρόσφατα βίντεομηνύματα των ισλαμιστών τρομοκρατών γίνεται ευθεία αναφορά σε απειλές κατά της Ιταλίας και του Βατικανού.

Το μεσημέρι της Τρίτης, 14.00 ώρα Ελλάδος, το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου, για να παράσχει ενημέρωση για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα, τα "βλέμματα" στρέφονται στη σημερινή τριμερή Τουρκίας, Ρωσίας στη ρωσική πρωτεύουσα, η οποία θα διεξαχθεί κανονικά, παρά τις τελευταίες εξελίξεις με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα. Μάλιστα, η... συστοιχία Άγκυρας - Μόσχας - Δαμασκού και οι αναφορές και των τριών κυβερνήσεων περί "τρομοκρατίας" δείχνουν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα κινηθεί η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών.

Στη συνάντηση αναμένεται να τονιστεί η κοινή δράση Ρωσίας - Ιράν κατά των αντικαθεστωτικών της Συρίας, που αντιμάχονται το καθεστώς Άσαντ. Μετά από τη χθεσινή δολοφονία πιο κοντά σε αυτή τη θέση αναμένεται να έρθει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου, καθώς ο δράστης της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη φαίνεται πως ήταν (τουλάχιστον φιλικά) προσκείμενος στην αντιπολίτευση, που μάχεται τον Άσαντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα