Κρίση... κορυφής στην ΕΤΕ: Υπό την "απειλή" της έκτακτης ΓΣ...


Δεν κάνει πίσω ως προς τους όρους, που έχει θέσει ως βασικός μέτοχος, στην Εθνική το ΤΧΣ, μετά τις απανωτές εμπλοκές για την εκλογή Θωμόπουλου. Στη σημερινή συνεδρίαση, λίγα 24ωρα πριν λήξει η προθεσμία αναβολής, που ζήτησε την περασμένη Πέμπτη, το Ταμείο παρέμεινε αμετακίνητο ως προς τη θέση του, ζητώντας την παραίτηση του CEO της ΕΤΕ, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, έτσι ώστε η Τράπεζα

να μην οδηγηθεί σε... αδιέξοδο.

Πληροφορίες λένε ότι αυτή είναι η "γραμμή" των "σκληροπυρηνικών" της Τράπεζας. Η άλλη "γραμμή", η οποία κινείται σε συμβιβαστικό πλαίσιο, κάνει λόγο για παραίτηση και των δύο υποψήφιων προέδρων και έναρξη της σχετικής διαδικασίας από το μηδέν, χωρίς να παραιτηθεί ο κ. Φραγκιαδάκης. Το εύλογο ερώτημα όμως είναι αν υπάρχει χρόνος. Νεότερα αναμένονται σε αυριανή συνεδρίαση του ΤΧΣ. Σημειώνεται δε ότι η συνεδρίαση έγινε υπό την παρουσία του κ. Φραγκιαδάκη.

Επισημαίνεται ότι το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ αποτελείται από 9 μέλη, 4 Έλληνες και 5 ξένους. Στους Έλληνες περιλαμβάνονται ο πρόεδρος Γ. Μιχελής, ο απερχόμενος Διευθύνων Συμβουλος Χριστόφορος Στράτος, ο εκπρόσωπος της ΤτΕ Βασίλειος Σπηλιωτόπουλος και η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Κερασίνα Ραυτοπούλου.

Η κρίση, που έχει ξεσπάσει στην ΕΤΕ, έχει πιάσει "ταβάνι", αφότου το ΔΣ της Τράπεζας σε μαραθώνια συνεδρίαση την περασμένη Τετάρτη, εξέλεξε για πρόεδρο τον κ. Θωμόπουλο, πρώην επικεφαλής της Eurobank, αγνοώντας την πρόταση του ΤΧΣ για εκλογή του κ. Τσιτσιράγκου στο "τιμόνι" της ΕΤΕ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη και ενώ την προηγούμενη Πέμπτη η Τράπεζα ανέμενε το "πράσινο φως" του Ταμείου για την εκλογή του νέου ΔΣ, το ΤΧΣ "μπλόκαρε" για δεύτερη συνεχή φορά τη σχετική διαδικασία, ζητώντας τριήμερη αναβολή, προκειμένου να αποφανθεί επί της εκλογής Θωμόπουλου.

Όπως δείχνουν τα γεγονότα, στην ΕΤΕ μιλάμε για "μάχη" κορυφής, καθώς το ΤΧΣ είναι ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας, ωστόσο "παραγκωνίστηκε" ως προς την πρότασή του για την υποψηφιότητα του κ. Τσιτσιράγκου, ο οποίος συγκέντρωσε μόλις τρεις ψήφους. Σημειώνεται ότι και η Λούκα Κατσέλη στήριξε το μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ηγεσία της Εθνικής, αλλά καθώς αποχώρησε και επίσημα από τη διοίκηση της Τράπεζας, δεν είχε δικαίωμα ψήφου.

Στην Εθνική οι εξελίξεις θυμίζουν κάτι από... Πειραιώς, αφού και οι δύο Τράπεζας τελούν υπό την "απειλή" της σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης, με τον διοικητή της ΤτΕ να παρεμβαίνει και να συστήνει ωριμότητα.

Τα γεγονότα προκαλούν "σύγκρυο" στον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είχε δεσμευτεί προς τους θεσμούς για ολοκλήρωση των αλλαγών στις διοικητικές πυραμίδες των συστημικών μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Με βάση όλα τα παραπάνω, η εγχώρια τραπεζική αγορά θυμίζει "καζάνι που βράζει" επτά ημέρες πριν την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, οι οποίοι θα ζητήσουν να δουν.... έργα! Οι αλλαγές στις διοικήσεις των συστημικών όμως κάθε άλλο παρά προχωρούν. Τουναντίον, έχουν "κολλήσει" σε απανωτές εμπλοκές, με αποτελέσματα τα χρονοδιαγράμματα να έχουν ήδη εκτροχιαστεί, ενώ αν δεν βρεθούν άμεσα οι συναινετικές λύσεις, τότε η συστημική ευστάθεια κινδυνεύει σοβαρά!

Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς η αγωνία παρατείνεται. Σε πρόσφατη συνεδρίαση "κλείδωσε" ο πρόεδρος στο πρόσωπο του Γιώργου Χατζηνικολάου, έμπειρο τραπεζικό στελέχους με μακρά πορεία στον τραπεζικό τομέα, κυρίως στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, χάσμα υπάρχει ακόμα στο ΔΣ για την εκλογή του νέου CEO. Πληροφορίες δεν αποκλείουν ακόμα και τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της Τράπεζας, έτσι ώστε να πιεστούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να αποφασίσουν, καθώς οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά και οι εταίροι σφίγγουν το ζωνάρι, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα "να τελειώνει με τις διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες".

Πάντως, σύμφωνα μες πληροφορίες, στο εσωτερικό της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας παρουσιάζεται μεγάλη δυστοκία για την επιλογή ενός κοινά αποδεκτού προσώπου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία μαραθώνια συνεδρίαση του ΔΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα