Βρετανία: Σταθερό στο 4,8% το ποσοστό της ανεργίας


Ο αριθμός των εργαζομένων στη Βρετανία υποχώρησε για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο, στη διάρκεια των τριών μηνών μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία ONS και τα οποία υπαινίσσονται μια επιβράδυνση στην αγορά εργασίας μετά την απόφαση για Brexit.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,8% για το διάστημα αυτό επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές, ενώ ο βασικός μισθός ενισχύθηκε με τον γρηγορότερο ρυθμό του από το καλοκαίρι

του 2015 και μετά.

Ωστόσο ο αριθμός των εργαζομένων υποχώρησε κατά 6.000, σηματοδοτώντας την πρώτη πτώση μετά το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, επεσήμανε η ONS.

«Η αγορά εργασίας φαίνεται να μένει στάσιμη τους τελευταίους μήνες. Αν και το ποσοστό της απασχόλησης παραμένει υψηλό, είναι ελαφρώς χαμηλότερο από το ρεκόρ που σημειώθηκε πρόσφατα», εξήγησε ο David Freeman, στατιστικός στην ONS.

Ο αριθμός των ανέργων επίσης υποχώρησε, κατά 16.000, αλλά η στατιστική υπηρεσία σημείωσε πως λιγότεροι άνθρωποι αναζήτησαν εργασία.

Η οικονομία της Βρετανίας έχει σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσει την αρχική ανατάραξη από την έκβαση του δημοψηφίσματος, ενώ αρκετές εταιρίες, όπως οι τεχνολογικοί κολοσσοί Facebook και Google, έχουν ανακοινώσει τις τελευταίες εβδομάδες σχέδια για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη χώρα.

Ωστόσο, το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται ευρέως να καταγράψει άνοδο τον επόμενο χρόνο, καθώς οι επιχειρήσεις έχουν «παγώσει» τις προσλήψεις, εν αναμονή περισσότερης σαφήνειας για τους μελλοντικούς δεσμούς Βρετανίας-ΕΕ.

Σύμφωνα με προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας, το ποσοστό θα διαμορφωθεί σε 5,6% σε δύο χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα