Βλαντιμίρ Πούτιν - Άγγελα Μέρκελ - Ντόναλντ Τραμπ: Ποιον επιθυμούν περισσότερο οι Έλληνες;


Αναλυτικότερα, στην έρευνα γνώμης του ΠΑΜΑΚ η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική έναντι της Ρωσίας (57,7% θετικές γνώμες). Ακόμη θετικότερες είναι οι γνώμες για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς υπερέχει σημαντικά της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ (56% αρνητικές απόψεις) όσο και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (73% αρνητικές γνώμες).

Οι ερωτώμενοι εκφράζονται θετικά απέναντι στον Putin

και με όρους εμπιστοσύνης. Στο ερώτημα "ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο για ηγέτη στα παγκόσμια πράγματα", ο Βλαντιμίρ Πούτιν συγκεντρώνει 41,5%, η Άγγελα Μέρκελ 27,5% και ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις 5%. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μάλιστα θεωρείται ότι υποστηρίζει περισσότερο τα συμφέροντα της Ελλάδας έναντι της Άγγελα Μέρκελ και του Ντόναλντ Τραμπ .

Όταν όμως τα ερωτήματα γίνονται πιο συγκεκριμένα, η κοινή γνώμη φαίνεται να τηρεί πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο. Το 59,5% υποστηρίζει πως στη Ρωσία η Δημοκρατία δεν λειτουργεί αποτελεσματικά και δεν υπάρχει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα (51,5%). Αντίθετα, η ΕΕ αποσπά υψηλή δημοφιλία τόσο για τη δημοκρατική λειτουργία όσο και για τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, χωρίς να ισχύει όμως το ίδιο και για τις ΗΠΑ.

Τα πράγματα χειροτερεύουν για τη Ρωσία, όσον αφορά θέματα ορθολογικών προσωπικών επιλογών, όπως είναι η εργασία και οι σπουδές. Χαρακτηριστικά, στο ερώτημα επιλογής μιας χώρας για σπουδές, το 68% θα επέλεγε μια χώρα εντός της ΕΕ και το 23,5% τις ΗΠΑ.

Συνοπτικά, η έρευνα του ΠΑΜΑΚ δείχνει ότι ο αντιαμερικανισμός παραμένει μια σταθερά της ελληνικής κοινής γνώμης που ενισχύεται από την πολύ αρνητική εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ . Ο ευρωπαϊσμός, παρά την άνοδο τα τελευταία χρόνια του σκεπτικισμού, συνεχίζει να αποτελεί κυρίαρχο ρεύμα.

Ο φιλοευρωπαϊσμός μας φαίνεται να στηρίζεται σε μια ορθολογική πρόσληψη της σχέσης της Ελλάδας με την Ευρώπη, δηλαδή στην πεποίθηση πως έχουμε συμφέρον να βρισκόμαστε στην ΕΕ, αλλά απουσιάζει το "συναίσθημα". Το "ρωσικό κόμμα" διαθέτει ένα 20-25% σκληρού πυρήνα, που σε ορισμένα ζητήματα γίνεται πλειοψηφικό ρεύμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα