Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή του σεισμού στη Λέσβο


Συγκλονίζουν οι εικόνες από την Μυτιλήνη την οποία έπληξε χθες ο Εγκέλαδος.

Ο σεισμός μεγέθους 6,1 ρίχτερ, χτύπησε στις 15:30 χθες το μεσημέρι. Ηταν ισχυρός με ενέργεια "ίση με εκείνη δύο ατομικών βομβών" όπως είπε Τούρκος σεισμολόγος και έγινε αισθητός εκτός από το βόρειο Αιγαιο μέχρι την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα.

Το αποτέλεσμα του σεισμού ήταν μία νεκρή, 15 τραυματίες, δεκάδες σπίτια ισοπεδωμένα. εκατοντάδες άστεγοι ποου κοιμήθηκαν σε σκηνές και ένα χωριό-φάντασμα.

Η ένταση του σεισμού αποτυπώνεται και στο παρακάτω βίντεο, από κάμερα ασφαλείας μέσα σε μια κάβα στη Μυτιλήνη, το οποίο ανάρτησε στο Facebook ο Στέλιος Κουτσουράδης. Τα ράφια με τα προϊόντα κουνιούνται πέρα δώθε, μπουκάλια καταλήγουν στο πάτωμα και σπάνε.

Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι

Ομαλά εξελίσσεται μέχρι στιγμής η σεισμική ακολουθία στην Λέσβο με τους ειδικούς, όμως, να περιμένουν να παρέλθει το όριο των 48 ωρών για να βεβαιωθούν ότι ο χθεσινός σεισμός των 6.1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Αν και οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων συγκλίνουν στο ότι τα 6,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, εντούτοις συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους εφόσον αυτά έχουν υποστεί έστω και μικρές ζημιές, αφού είναι σε εξέλιξη η σεισμική ακολουθία με αρκετούς μετασεισμούς, ο ισχυρότερος εκ των οποίων ήταν 4,9 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την πρώτη, ισχυρή δόνηση.

Οι σεισμολόγοι καλούν τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους, αν προηγουμένως δεν ελεγχθούν- οι έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν από τα κλιμάκια των μηχανικών από αύριο Τρίτη και από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές στο νότιο τμήμα τηες Λέσβου.

Λέκκας: Μπορεί να ακολουθηθεί από μετασεισμό της τάξης των 5.5 Ρίχτερ

Για μια «πλούσια σεισμική διαδικασία η οποία εκδηλώνεται κατά μήκος της συγκεκριμένης περιοχής όπου έχουμε πρωτεύον ρήγμα» μίλησε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ‘Πρακτορείο FM’ ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας. Ο κ. Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί της Λέσβου, τόνισε πως στόχος είναι στο άμεσο διάστημα η αποτύπωση «των επιπτώσεων της σεισμικής δραστηριότητας με κάθε λεπτομέρεια στις υποδομές και ο σχεδιασμός της ανάκαμψης της περιοχής» ώστε να «επανέλθει όσο το δυνατόν ταχύτερα στην πρότερη κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά τη σεισμικότητα στη μείζονα περιοχή ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) συνεκτιμά πως οι «σεισμοί θα συνεχιστούν και (αυτό) είναι πολύ καλό ώστε να εκτονωθεί σταδιακά η κατάσταση που υπάρχει κατά μήκος του τεκτονικού ρήγματος». «Θα έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και σεισμοί της τάξης των 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άρα δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει αυτή η εξέλιξη (αφού) όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση», σημειώνει ο κ. Λέκκας που αναφέρει πως οι επιστήμονες έχουν σαν ταυτόχρονη αποστολή τους και την έρευνα της επίδρασης των σεισμικών εκδηλώσεων στην περιοχή που επλήγη περισσότερο.

Τσελέντης: Θα έχουμε μετασεισμούς πάνω από 5 ρίχτερ

Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης με ανάρτησή του στο facebook δεν κρύβει την ανησυχία του για τη μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή της Λέσβου. Συγκεκριμένα γράφει πως είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, ίσως πάνω από 5 Ρίχτερ, στην περιοχή που χτυπήθηκε από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η μετασεισμική ακολουθία φαίνεται μάλλον φυσιολογική, γράφει ο καθηγητής και τονίζει: «Θέλω μερικούς ακόμα μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ για να ησυχάσω». Παράλληλα, ο κύριος Τσελέντης εκτιμά πως η περιοχή δεν κινδυνεύει από σημαντικό τσουνάμι και άρα δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για όσους την ώρα ενός σεισμού μπορεί να βρίσκονται στην παραλία.

Δείτε εδώ την ανάρτηση του Άκη Τσελέντη στο facebook.

Keywords
Τυχαία Θέματα