Βγήκαν "μαχαίρια" στη Βουλή για ΔΟΛ, αξιολόγηση και αγρότες!


"Μαχαίρια" βγήκαν στη Βουλή την Τετάρτη κατά την ημερησία συζήτηση για το αγροτικό. Οι πολιτικοί αρχηγοί, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, διασταύρωσαν για ακόμη μία φορά τα ξίφη τους, με βασική δε αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στον ΔΟΛ, έπειτα από την κίνηση της κυβέρνησης της Αριστεράς να βάλει στο "τιμόνι" του σχεδίου διάσωσης της επιχείρησης τον Βασίλη Μουλόπουλο και μάλιστα λίγες μέρες

αφότου και με τη βούλα το ΣτΕ κήρυξε αντισυνταγματικό το νόμο του Νίκου Παπά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση, αφότου σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε εναντίον του δριμεία επίθεση για την "υπόθεση ΔΟΛ", κατηγορώντας τον ίδιο και την κυβέρνησή του ότι θέλουν με κάθε τρόπο να ελέγξουν τα ΜΜΕ.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα του ΔΟΛ, τόνισε ότι με διακομματική βούληση, μπορεί να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο, το οποίο να προστατεύει τις επιχειρήσεις του Τύπου.

«Έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε, αλλά αυτό δεν θα γίνει κάτω από το τραπέζι. Δεν μπορεί να γίνει φωτογραφικά για έναν οργανισμό. Θέλουμε να συζητήσουμε θεσμικό πλαίσιο ισότητας που θα αφορά όλο τον Τύπο. Τότε ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», είπε ο πρωθυπουργός χαρακτηριστικά.

«Γιατί με εγκαλείτε; Θελετε να λογαριαστούμε; Ποιό ακριβώς είναι το αίτημά σας; Δεν καταλαβα... Επι 1,5 χρόνο ένα ιστορικό και έγκυρο συγκρότημα έχει καταντήσει να είναι στα όρια του κίτρινου Τύπου και με έχει στοχοποιήσει προσωπικά στην πρώτη σελίδα. Μια με τον ΑΡΚΑ, μια μεστίχο του Ελύτη και μια με το editorial των ΝΕΩΝ έρχεστε κυριε Μητσοτάκη. Με τον άλλο σας φίλο τον κομιστή που τον έπιασαν με τις σακούλες. Τον Θέμο Αναστασιάδη. Με έχετε γι αυτούς που δεν λένε ονόματα; Αυτή η εφημερίδα με προπηλακίζει προσωπικά. Λένε ότι το σπίτι που μένω με νοίκι το πήρα απο πλειστηριασμό. Οτι δινω ψεύτικα πόθεν έσχες. Οτι έχω off shore εταιρείες», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν το έκανα να παρω ενα τραπεζίτη να ζητήσω να δώσει δάνεια και ούτε θα το κάνω. Μας λέτε ότι επειδή ένας πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να συμμετάσχει στην προσπάθεια των εργαζομένων θέλουμε να κάνουμε καινούρια διαπλοκή και Βόρεια Κορέα. Οταν δικά σας στελέχη μεταπηδούν από τον Τύπο στην πολιτική είναι ελεύθερη αγορά;, αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Ο πρώην εκπρόσωπος του Σαμαρά κ. Μιχελάκης πήγε στον ΑΝΤ1. Είπαμε εμείς ότι πηγε η ΝΔ στον αντ1; Μπορώ να σας πω δεκάδες παραδείγματα. Ομως δεν έχει νόημα να μιλήσουμε γι' αυτά. Τα ΜΜΕ περνούν κρίση, δομική».


«Εδώ πρέπει να μιλήσουμε ευθέως. Αν βρεθούν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν να συμβάλλουμε στα πλαίσια του νόμου. Μέχρι στιγμής επενδυτές δεν υπάρχουν, η ιδιοκτησία δεν θέλει να βάλει χρήματα όμως οι τράπεζες δεν θα δώσουν δάνεια. Οι εργαζόμενοι όμως ζητούν να πληρώνονται, να μην απαξιωθούν οι τίτλοι, να μην χαθεί η αξία τους», τόνισε.

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας, απαντώντας και στην Φώφη Γεννηματά και στο βαρύ της "κατηγορώ", είπε χαρακτηριστικά: "ποιά προοδευτκή πολιτική εφαρμόσατε μαζί με τη ΝΔ; Ηταν προοδευτική η πολιτική Βενιζέλου με το PSI; Ηταν προοδευτική η ταύτισή σας με τις πιο ακραίες και νεοφιλελεύθερες πολιτικές; Πού συγκυβερνήσατε με Βορίδη και Γεωργιάδη; Που είσαστε στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο με τον Μπαλτάκο που φλέρταρε με την Χρυση Αυγή; Που προκάλεσε ακόμα και χθες με αφορμή μικρά παιδιά; Όλα τα έχει κανει κακά ο ΣΥΡΙΖΑ".

Κυριάκος: Τί ακριβώς εκπροσωπεί ο Μουλόπουλος

Απαντώντας στα "καρφιά" του πρωθυπουργού και ανεβάζοντας περαιτέρω τους τόνους, ο κ. Μητσοτάκης, ρώτησε τον κ. Τσίπρα αφενός τί εκπροσωπεί ο Βασίλης Μουλόπουλος και αφετέρου αν υπήρξε συνάντηση Παππά-Ψυχάρη και Μουλόπουλου την προηγούμενη εβδομάδα, καταγγέλοντας ότι ο κ. Τσίπρας είχε τετ-α-τετ με εκδότες.

Ο αρχηγός της ΝΔ ζήτησε διευκρινήσεις για το τί εννοεί ο πρωθυπουργός, όταν μιλά για διακομματική συνεννόηση στο θέμα των ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν θα συναινέσει στο να φορτωθούν δάνεια οι τράπεζες.

Τσίπρας: Βάστα Σόιμπλε, το σχέδιο της ΝΔ

Περνώντας στο "καυτό" ζήτημα της αξιολόγησης και στα περί ανικανότητας, τα οποία καταλογίζει στην κυβέρνηση η ΝΔ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ουσιαστικά την εκτίμησή του ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

"Έχετε ένα σχέδιο: βάστα Σόιμπλε και βάστα ΔΝΤ. Δεν θα σας βγει, γιατί κανείς δεν θα ποντάρει τα λεφτά του στο ξήλωμα της κάλτσας στην ΕΕ. Το σχέδιό σας είναι «καταστροφή», για να έρθετε να εφαρμόσετε την πιο ακραία φιλελεύθερη πολιτική", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το αγροτικό

"Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν κριτική αλλά έχουν ευθύνες, γιατί διαχειρίστηκαν την τύχη της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια και είχαν την ευθύνη κατανομής των επιδοτήσεων και τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων στον πρωτογενή τομέα", είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο αγροτικό ζήτημα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το 2015-16 πληρώθηκαν επιδοτήσεις 1 δισ., που αφορούν περιόδους από το 2011. Πρόσθεσε δε ότι 250 εκατομμύρια ευρώ από τα 617 εκατομμύρια του έκτακτου εισοδήματος ήταν σε αγροτικές συντάξεις.

Επανέλαβε ότι το 85-90% των αγροτών επωφελείται από τις αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό και εκτίμησε ότι η αντιπολίτευση υπερασπίζεται τη μειοψηφία των αγροτών με μεγάλα εισοδήματα και επιδοτήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα, για να ισορροπήσουν οι αριθμοί.

Μητσοτάκης: Παίζετε θέατρο με την αξιολόγηση

"Βάλατε την υπογραφή σας να πάει η δημόσια περιουσία στο υπερταμείο για 100 χρόνια και υπογράψατε τρίτο πρόγραμμα, έχοντας οδηγήσει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη δευτερολογία του αναφορικά με την αξιολόγηση.

"Οι καθυστερήσεις μας οδήγησαν στον αυτόματο κόφτη, που θέλετε να επεκτείνετε και μετά το 2018 για να δεσμεύσετε τη χώρα σε διαρκή λιτότητα", τόνισε.

"Θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε μονομερείς ενέργειες συντονισμένα. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση και το μέτρο νομιμοποιήθηκε, γιατί αποδείξαμε ότι είχαμε δίκιο", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

"Εσείς κάνατε μονομερή ενέργεια και μετά από πέντε ημέρες στείλατε επιστολή μετάνοιας", συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος δε αναρωτήθηκε, αν η κυβέρνηση έχει στείλει επιστολή στο ΔΝΤ, με την οποία να ακυρώνει το αίτημα για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Σήκωσε το "γάντι" για τον εκλογικό νόμο η Φώφη

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σήκωσε το "γάντι" και απάντησε στις "γέφυρες", που έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα της σχετικά με τον εκλογικό νόμο.

"Δεν θα βρείτε συμπαραστάτες στο ζήτημα του εκλογικού νόμου", ξεκαθάρισε η Φώφη Γεννηματά: Και η ίδια συνέχισε: "Αφήστε τις κουτοπονηριές για λίγα λεπτά παραπάνω στην παραμονή στην εξουσία". Μάλιστα, υπενθύμισε ότι η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον εκλογικό νόμο είχε κατατεθεί εγκαίρως και δεν την έλαβε έλαβε υπόψη.

Σχετικά με την παρατήρηση του πρωθυπουργού για τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ, η κυρία Γεννηματά έκανε λόγο για δήθεν ηρωική διαπραγμάτευση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να συνθηκολογήσει, αποδεχόμενη μόνιμα μέτρα, όπως ο "κόφτης" διαρκείας, αλλά τα μεταθέτει για το 2018. "Ή ΔΝΤ και βαριά μέτρα ή 4Ο μνημόνιο με όρους Σόιμπλε", είπε.

Κατηγόρησε δε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η πόλωση, που επιδιώκει, ρίχνει νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ. "Τον λαϊκισμό σας τον ζήσαμε στα Ζάππεια και στους αγανακτισμένους. Το δίλλημα δεν είναι ναι ή όχι στον λαϊκισμό αλλά πρόοδος ή συντήρηση", δήλωσε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στη κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα το δίλλημα είναι εθνική συνεννόηση ή καταστροφή, καλώντας το κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση να ανταποκριθούν.

Keywords
βουλη, δολ, αξιολογηση, δολ, αλέξης τσίπρας, μμε, τσιπρας, αρκα, κυριε, συριζα, κορεα, σαμαρας, ΑΝΤ1, τραπεζες, βενιζελος, psi, χρυση, σόιμπλε, ΔΝΤ, ΠΑΣΟΚ, θεατρο, ΦΠΑ, συμμετοχή, μνημονιο, εθνικη τραπεζα, μετρο, φορολογικη δηλωση 2011, αγανακτισμενοι πολιτες, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ποθεν εσχες βουλευτων, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, χρυση αυγη, Οδυσσέας Ελύτη, μνημονιο 3, νίκος αναστασιάδης, αλέξης τσίπρας, κομματα, μιλα, επιδοτησεις, φπα στην εστιαση, αιχμη, δανεια, εθνικη, ημερησια, θεμα, μμε, πλαισιο, προγραμμα, ρωτησε, τυχη, ασφαλιστικο, αφορμη, βορεια, βορεια κορεα, βρειτε, βρισκεται, γινει, διλλημα, δωσει, ευρω, ειπε, εκτιμηση, εβδομαδα, ενεργεια, ερθετε, εστιαση, ευθυνη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, ιστορικο, κυβερνηση, κινηση, κυριε, κυρια, κομμα, λεφτα, λογο, μητσοτακης, νερο, νοημα, ξιφη, ορια, ουσιαστικα, υπογραφη, ποθεν εσχες, συζητηση, συζητησουμε, σηκωσε το, συμμετοχή, σόιμπλε, σπιτι, σχεδιο, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χρυση, ψευτικα, αρκα, ειπαμε, ετοιμη, γερμανο, χωρα, η εφημεριδα, μια φορα
Τυχαία Θέματα