Βενεζουέλα: Χρεοκόπησε η Electricidad de Caracas


Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η Wilmington Trust, η Electricidad de Caracas είχε ήδη καθυστερήσει έναν μήνα την πληρωμή των ομολόγων. Σύμφωνα με τον Russ Dallen της Caracas Capital, αυτή είναι η πρώτη επίσημη ανακοίνωση χρεοκοπίας στην Βενεζουέλα.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα, ότι αυτή η εξέλιξη ομοιάζει με "το καναρίνι που χρησιμοποιούσαν στα ανθρακωρυχεία

για να ελέγξουν αν ο αέρας ήταν επικίνδυνος". Με αυτή τη μεταφορά, ο Dallen θεωρεί οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα προβλέπονται δύσκολες, καθώς και η κρατική πετρελαϊκή PDVSA βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Στις 2 Νοεμβρίου απέτυχε να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 1,12 δισ. δολαρίων με αποτέλεσμα η International Swaps and Derivatives Association (ISDA) την ερχόμενη Δευτέρα έχει κληθεί να αποφασίσει αν βρισκόμαστε απέναντι σε ένα πιστωτικό γεγονός.

Πάντως, όπως μεταδίδει το Bloomberg, χθες η Depository Trust Company γνωστοποίησε ότι η Βενεζουέλα προέβη στην εκπρόθεσμη πληρωμή του ομολόγου της PDVSA (όχι όμως και των τόκων), σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να παραμείνει συνεπής στην εξυπηρέτηση του χρέους της.

Όμως τα προβλήματα δεν σταματάνε εκεί: Την ερχόμενη Πέμπτη θα πρέπει να αποπληρωθούν 28 εκατ. δολάρια ομολόγου της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού Elecar το οποίο ήδη βρίσκεται σε καθυστέρηση σχεδόν ενός μήνα. Παράλληλα, το σαββατοκύριακο λήγει και η περίοδος χάριτος των 30 ημερών για απλήρωτα ομόλογα που έχει εκδώσει η Βενεζουέλα και η PDVSA. Σύμφωνα με την Moody’s Investors Service, η ερχόμενη Δευτέρα θα είναι μια "κρίσιμη ημέρα" για τη χώρα. Στις 6 Νοεμβρίου η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της PDVSA σε Ca, υπογραμμίζοντας τις καθυστερήσεις στις αποπληρωμές των ομολόγων και την προοπτική ότι σύντομα η εταιρεία μπορεί να χρεοκοπήσει.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών αναφορικά με την Βενεζουέλα, είναι οι δηλώσεις του Ray Zucaro, της RVX Asset Management, η οποία κατέχει ομόλογα της PDVSA: "Στο μέλλον θα προτιμήσουμε να ασχοληθούμε με ονόματα που προκαλούν λιγότερο άγχος, όπως η Ζιμπάμπουε, η Αγκόλα και η Ουκρανία".

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, έχει καλέσει τους διεθνείς πιστωτές σε διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Πηγή: CNBC, Bloomberg

Keywords
Τυχαία Θέματα