Τζανακόπουλος: Καμία σκέψη για μείωση του αφορολογήτου


Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος όσο το δυνατό πιο γρήγορα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.

"Οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομοθέτηση μέτρων για μετά το πρόγραμμα ενώ είναι απαραίτητη η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων.

Οι καθυστερήσεις οφείλονται στις διαφορές ΕΕ-ΔΝΤ, θέμα που είναι πολιτικό. Παράλογες απαιτήσεις δεν θα γίνουν δεκτές",

υποστήριξε. Τόνισε ότι η απαισιόδοξη γραμμή του ΔΝΤ σε ότι αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία έχουν διαψευστεί.

Σημείωσε ότι το ΔΝΤ θέλει μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ενώ η Γερμανία αρνείται αυτό το ενδεχόμενο αλλά και τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Είναι πολιτικό το θέμα και γι' αυτό πρέπει να δοθεί πολιτική λύση. Επανέλαβε δε την πρόταση Τσακαλώτου το 1% του ΑΕΠ από το στόχο του 3,5% να οδεύσει για την ανάπτυξη και το αίτημα να προχωρήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Σε ότι αφορά την ποσοτική χαλάρωση εκτίμησε ότι αν έχουμε κλείσιμο της β’ αξιολόγησης αρχίζει η διαδικασία για ένταξη στο QE. "Είμαστε αισιόδοξοι ότι αν κλείσει η αξιολόγηση θα έχουμε τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα", σημείωσε.

Εκτίμησε δε ότι η πίεση για να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης βρίσκεται και στην άλλη πλευρά καθώς αρχίζει η εκλογική διαδικασία σε χώρες της Ευρώπης. Από την πλευρά της η Ελλάδα έχει επαρκή ρευστότητα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν υπάρχει από την κυβέρνηση η πρόθεση να αλλάξει το αφορολόγητο για μετά το τέλος του προγράμματος.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατά την εισηγητική του τοποθέτηση είχε διαψεύσει τα περί μείωσης του αφορολογήτου με ένταξή του στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή.

Το ίδιο έκανε και κατά την απάντηση του σε ερώτηση δημοσιογράφου.Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δημοσιεύματα περί μείωσης του αφορολογήτου με ένταξή του στον αυτόματο δημοσιονομικό διορθωτή ή κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις δεν έχουν καμία βάση. Είπε επίσης ότι δεν συζητείται οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ.

Για το Κυπριακό και τη Γενεύη

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε τη θέση Ελλαδας και Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη και βιωσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα ζητήματα της ασφάλειας έχουν υποστήριξη από την ΕΕ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο νέας επικοινωνίας Τσίπρα - Ερντογάν, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά, όλα τα ενδεχόμενο είναι ανοιχτά και πως αν χρειαστεί νέα συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί.

Επισήμανε ότι η πολυμερής διάσκεψη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα, οι συζητήσεις ξεκινούν στις 6.00 το απόγευμα και πως "παρακολουθούμε στενά και αναλόγως θα πράξουμε".

Σε σχετικό ερώτημα, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης και ότι "έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο".

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, "το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής πλευράς το αποφασίζει η τουρκική πλευρά και εκ μέρους μας δεν έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που γίνεται στην Τουρκία και σχετίζεται με την ίδια την πολιτειακή διάρθρωση". Ο κ. Τζανακόπουλος προσέθεσε ότι, αν η τουρκική πλευρά επιλέξει τη συμμετοχή της στην πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο πρωθυπουργού, αυτό είναι θέμα δικό της και σημείωσε πως το σημαντικό είναι να διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.

Η συνέντευξη του κ. Τζανακόπουλου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα